Najavljamo program sezone 2007 / 2008

Mini teater pripravlja v sezoni 2007/2008 obsežen program za otroke in mladino, hkrati pa nadaljuje svoje poslanstvo predstavljanja avtorjev sodobnega evropskega post-dramskega ustvarjanja. Energija Mini teatra je usmerjena na dokončanje gledališkega centra na Križevniški ulici v Ljubljani, ki bo omogočal kontinuirano delo za otroke ter stalno večerno sceno. Odprtje centra je predvideno jeseni 2008, odvisno pa je od ritma javnega financiranja.

Specifičnost programa Mini teatra za otroke je naša usmerjenost v temeljne tekste za mlade, s čimer se izpolnjuje naša kulturološka naloga. Poleg tega negujemo tudi lutkarske in dramske forme, naš program pa vključuje klasična dela iz literature za mlade ter didaktične in eksperimentalne predstave. Svoje predstave igramo otrokom po vsej Sloveniji, med vikendom pa smo stacionirani v matični dvorani na ljubljanskem gradu.

V naslednji sezoni bo priznani češki režiser Marek Bečka režiral znano zgodbo o krojaču in njegovih treh sinovih  Mizica, pogrni se. Direktor Mini teatra Robert Waltl bo režiral Andersenovo pravljico Grdi raček v sodelovanju z britanskim likovnim umetnikom Benom Cainom. Pustolovščine dveh pujsov, Pipija in Melkiada poznamo preko odlične animacije, ki jo je s svojim glasom proslavil igralec Jurij Souček; tokrat pa je zgodbo za Mini teater prilagodil mladi dramski pisec Matjaž Briški, animacijo je oblikoval Vasja Semolič, glasbeno opremo za predstavo pa Andraž Polič. Kultnega Collodijevega Ostržka, pravzorno zgodbo lutkarske umetnosti, režira Andrej Adamek v izvedbi Lutkovnega gledališča Nebo in koprodukciji zavoda Forum. Nov dramski tekst Riba, Raca, Rak podpisuje Tarcisia Galbiati Komljanec, režira Kim Komljanec, avtor likovne zasnove pa je Katja Komljanec Koritnik. To je zgodba o petletni Katki, ki še ne zna izreči črke R. Ta didaktično glasbena predstava je namenjena najmlajši publiki.

V post-dramskem programu je Mini teater v Sloveniji na oder postavil praizvedbe del Bernarda Marie Koltesa in Roberta Walserja, v naslednji sezoni pa bomo izvedli tri slovenske premiere. Prva je adaptacija romana Nor na Vincenta kultnega francoskega pisca Herveja Guiberta, ki jo bo režiral Philippe Calvario, eden od najznačilnejših predstavnikov novega vala francoske režije. Sodeloval je s slavnim Patricem Chereaujem, minulo sezono pa je v Parizu z uspehom postavil Elektro z Jane Birkin. Besedilo Nor na Vincenta je prevedel Brane Mozetič, predstava pa nastaja v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem in pomoči CultureFrance in Francoskega inštitura Charles Nodier v Ljubljani.

Umetniški svetovalec Mini teatra Ivica Buljan režira dva dramoleta Elfriede Jelinek. Prvi je radikalna kritika evropskega neofašizma – tekst Zbogom, ki ga interpretira Radko Polič; drugi tekst Jackie pa je gledališka študija o Jackie O, izdelana po vzoru Barthesovih esejev. Projekt po delih kontroverzne avstrijske nobelovke nastaja v koprodukciji med Mini teatrom in francosko hišo Comedie de Saint Etienne, kjer se bo na koncu sezone predstavilo Gradbišče Jelinek.