Avtorica priredbe:
Petra Stare

Režiser:
Andrej Adamek

Izvedba:
Lutkovno gledališče Nebo

Animatorji:
Andrej Štular in Renata Kalemba k.g. / Petra Stare

Dramaturginja:
Eva Kraševec

Avtor likovne podobe:
Andrej Štular

Avtor glasbe:
Peter Kus

Kostumografinja:
Maja Peterlin

Produkcija:
Mini teater in Forum Ljubljana 

Premiera:
23. oktober 2007

Predstava traja 35 minut

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

O predstavi

Doživite pravljico svojega otroštva.

Ostržek je klasika otroške literature, ki je v lutkovnem mediju redko uprizorjen (v samostojni Sloveniji ga je pri nas postavilo na oder le LG Ljubljana). Ostržek je zgodba o odraščanju, o 'učlovečenju' oz. o socializaciji, ki smo ji podvrženi vsi. Vsak otrok postaja vse bolj vpet v kulturo, katere pravila etični kodeks in navade osvaja. Pri zgodbi o Ostržku pa gre še za nekaj več – gre za semantičen in hkrati konkreten prikaz tega, kaj lutka je ter kakšna je razlika med njo in človekom. Dogajanje se začne s stavkom »Nekoč je bil kos lesa.«. Ob tem ne moremo spregledati dejstva, da potenca življenja biva v vsakem materialu, še posebno v lutki, ki čaka na animatorja, da jo bo oživel. Ostržek 'živi' samostojno, a ima vse lastnosti otroka, pa tudi tradicionalnih lutkovnih junakov (pulcinelle, kasperla, pavlihe in drugih): brez zadržkov raziskuje in vtika svoj nos v vsako luknjo, se potepa, najraje pa dobro jé, pije in se zabava. Šele ko sprejme pravila svoje okolice, lahko postane človek.

Uprizoritev se bo ukvarjala z dvojnostjo in odnosom med lutko in animatorjem, med tisitm, ki vleče niti in tistim, ki je voden. Lutke v tehniki siciljank bodo poudarile Ostržkovo okornost in robatost in odstirale dejstvo, da tudi naj vpliva kultura s svojimi zahtevami in pravili.

Mizar Pepe izrezlja leseno lutko, ki jo čarobno oživi ter ji da ime Ostržek. Vendar pa Ostržek ni samo navadna lutka, temveč je poln vseh človeških lastnosti. Ostržek odide v svet, kjer pa večkrat zaide v težave in ko se želi rešiti iz njih, se zlaže, takrat pa mu nos postane velik in rdeč.