Režiserka in dramaturginja:
Kim Komljanec

Igrajo in animirajo:
Kim Komljanec / Lea Menard, Dunja Zupanec in Emir Jušič Piber / Igor Štamulak

Scenografinja in oblikovalka svetlobe:
Katja Komljanec Koritnik

Oblikovalki lutk in izdelava:
Mateja Šušteršič in Neva Vrba

Avtorica likovne podobe in kostumografinja:
Katja Komljanec Koritnik

Avtorja glasbe in priredb songov Darijana Božiča:
Boštjan Gombač in Igor Leonardi

Produkcija:
Mini teater in Zavod Zofka

Premiera:
6. november 2007

Predstava traja 35 minut

Igrano-lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

O predstavi

Poučna in živahna predstava o deklici, ki ne zna izreči črke R.

Besedilo je živahno in vključuje songe, ki otrokom hitro pridejo v uho.

To je zgodba o petletni Katki, ki še ne zna izreči črke R, zato jo vrstniki v vrtcu zasmehujejo. Katka verjame, da ji bo račka, ki plava v potoku, pomagala najti črko R. Seveda čofne v vodo in se hudo prestraši. Mama jo odnese domov, kjer Katka zaspi in sanja. V sanjah jo Zlatoračka ponese v Cvetni vrt, kjer se v cvetkah skrivajo črke: A v Trobentici, E v Marjetki, L v Liliji, Z v Zvončku, U v Tulipanu, S v Jasminu in R v prelepi Vrtnici, ki pa je prav danes hudo prehlajena. Kako bo mala Katka pomagala Vrtnici ozdraveti, da ji bo ta lahko podarila črko R? In kako sploh lahko kdo vstopi v Cvetni vrt, ki ga skrbno čuva strašni Rak Samorak? Se bo z njim spopadla ali ga bo s čudovito pesmico spremenila v prijazno bitje? Seveda se zgodbica srečno konča.

Predstava oživlja vrednote, ki so v današnjem svetu potrošništva pozabljene (lepota narave, čistost jezika, pomoč v stiski, dobrota ...) Otroci so danes pogosto žrtve zasmehovanja in ustrahovanja, družba pa jim le redko ponuja način, kako se ubraniti psihičnega in fizičnega nasilja. Usmerjanje otrok k prijaznosti in strpnosti je pomemben dejavnik pri vzgoji naših najmlajših, ki bodo kasneje, ko odrastejo, oblikovali našo družbo. Visoke cilje je mogoče uresničevati tudi ob vzporednem razvijanju pozitivnih in kakovostnih medsebojnih odnosov.

Besedilo je izvirno slovensko, pozornost mladih gledalcev je usmerjena k jeziku in naravi. Likovna podoba črpa metaforiko iz rastlinskega in živalskega sveta ter jo na preprost način postavlja v svet otroške domišljije.

Pravljica je izšla na avdio kaseti pri RTV Slovenija leta 1979, ko so zdajšnje mamice in zdajšnji očki še imeli težave pri izgovorjavi črke R.