Virtualna Palčica na turneji v Nemčiji in Belgiji

Virtualna lutkovna predstava Palčica, v režiji in igri Roberta Waltla, je ponovno na turneji, tokrat v Nemčiji in Belgiji. V nedeljo, 30. septembra, ob 17. uri bo na sporedu v mestnem gledališču, v okviru 13. mednarodnega festivala lutk v nemškem mestu Lingen. Predstava bo zaključila petdnevni festival lutk z naslovom »Pripovedke in miti« / Märchen und Mythen«.  Prvič bo Palčica uprizorjena v Belgiji, na Mednarodnem lutkovnem festivalu Ieper 2007.  V grajski mestni dvorani v okviru Kulturnega centra Ieper, bo odigrana štirikrat, 4. in 5. oktobra.  V okviru festivala se bosta predstavila tudi Lutkovno gledališče Fru fru in Gledališče Papelito, ostala gledališča pa prihajajo iz Nizozemske, Argentine, Španije in Bolgarije. V okviru festivala se bodo sodelujoča gledališča predstavila tudi z razstavo lutk in plakatov.

Predstavo bo Robert Waltl odigral v nemščini in flamščini. Konec oktobra se izjemna svetovna festivalska uspešnica seli na Hrvaško, na 1. Epifest v Čakovec.

Palčica je prva virtualna lutkovna predstava na svetu. Nastala v produkciji Foruma Ljubljana in Cankarjevega doma in je kombinacija računalniške animacije z lutkovno oziroma gledališko predstavo, ki se odvija v virtualnem računalniškem okolju. Pravljični junaki na platnu oživijo s pomočjo animatorja in ob pomoči občinstva rešujejo glavno junakinjo iz zapletenih situacij. Odprtost in gnetljivost virtualnega prostora omogoča Andersenovi pravljici bogato kreativno okolje, kar navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo.

Režiser predstave je Robert Waltl. Avtorja idejnega koncepta predstave sta Darij Kreuh in Tadej Fius,dramaturg Ivica Buljan, skladateljica Špela Avsenak igralec in animator pa je  Robert Waltl

Festivali in gostovanja:
Svetovni festival UNIMA, Rijeka, Hrvaška 2004, LUTFEST Sarajevo, BIH, 2004, Lutkovni festival Beograd, SiCG, 2004, Exodos festival Ljubljana 2004, Lutkovni festival Teheran, Iran, 2004;Solo pupeet festival Lodz, Poljska, 2005; Festival sodobih scenskih umetnosti Milano, Italija, 2005; Lutkovni festival Istanbul, Turčija, 2005; 2005; Festival de Teatro de La Habana, Kuba, september 2005, Mednarodni festival otroški gledališč EUROFEST, Slupsk, Poljska 2006; Multikids- mednarodni fesival Dunaj, Avstrija, junij 2006, festival Zadar Snova, Zadar, Hrvaška 2006, Festival poklicnih gledališč za otroke, Banja luka 2006, Bosna in Hercegovina, oktober 2006, World performing art festival Lahore, Pakistan, november 2006, gostovanje v Zagrebačkom kazalištu mladih (Zekaem) in v Kulturnem centru Velika Gorica, Hrvaška, november 2006, Mednarodni festival lutkovne animacije – Euromarionete, Arad, Romunija, 2007, 11. Svetovni lutkovni festival Praga,Češka. maj 2007, mednarodni festival Poletje v Dubravi, Zagreb, Hrvaška, avgust 2007

Nagrade: Nagrada na festivalu v Sarajevu, nagrada na festivalu v Beogradu, nagrada na festivalu v Banja Luki.

Informacije o festivalu:

http://www.acci.be/activiteiten/info_Even.asp?id=74