Mali Plamen v režiji Roberta Waltla premierno v Splitu

"Mali Plamen" v režiji Roberta Waltla premierno v Splitu

Mestno lutkovno gledališče Split je uspešno začelo novo sezono s premiero predstave »Mali Plamen«, ki je nastala po motivih pripovedke Dubravke Ugrešić, v režiji Roberta Waltla in dramatizaciji Ivice Buljana.

Zbirka zgodb »Mali Plamen«, napisana leta 1971, je razkošen in poetičen niz pripovedk za otroke, s katero je avtorica osvojila najpomembnejše nagrade za otroško književnost na Hrvaškem. Osnovno vodilo dela, potovanje Malega Plamna in njegova srečanja z galerijo likov, ki so nemočni, dobri, destruktivni, ali samo potrebujejo pomoč, vsebuje karakteristično konstrukcijo pripovedke, ki v osnovi spominja na dela Wilde-a, Andersena ali Saint Exupery-ja, ter ga odlikuje specifičen avtoričin stil, občutek za majhnost, detajl, sodobna ženska pripovedovalna perspektiva. Dubravka Ugrešić je danes najbolj znana in največkrat prevajana hrvaška avtorica na svetu, je avtorica kultnih romanov »Štefica Cvek v vrtincu življenja«, »Forsiranje romana reke«, »Ministrstvo laži«, ter avtorica scenarije »Štefica Cvek« in film Rajka Grlića »Za srečo so potrebni trije«.

Pri tem je najbolj zanimivo, da je režiser Robert Waltl prvič v gledališču krstno uprizoril njeno delo. V predstavi nastopa prvakinja hrvaškega gledališča Dara Vukić, ob njej še Ivica Beatović, Alin Majica, Andrea Majica, Milena Blažanović, Srđan Brešković in Ivan Medić. Ob Waltlovi predstavi, ki je nastajala v večih fazah, so kritiki zapisali, da je polna: »efektov, združenimi s tradicionalnimi elementi lutkovnega gledališča, poleg igre senc do najsodobnejših medijskih možnostih. Prepletajo se kabarejske točke, ples, pesmi, akrobacije, video-zidovi, svetlobne čarovnije, razkošni kostumi in liki v tehniki origamija. Predstava je resno in ambiciozno postavljena, avtorski tim, scenografa Ben Cain in Tina Gverović, kostumografinja Ana Savić-Gecan, skladatelja Hrvoje Cokarićin Zdeslav Kukoć ter koreografinja Natalija Manojlović, je svoj del predstave čarobno in profesionalno izpeljal«.