Waltlova režija Ježeve hišice v Lutkovnem gledališču Mostar

Ob 55. obletnici delovanja Lutkovnega gledališča Mostar /Pozorište lutaka Mostar/, bo v Mostarju, v četrtek, 25. 10. 2007, ob 19. uri, premiera lutkovne predstave JEŽEVA HIŠICA, priznanega jugoslovanskega pesnika Branka Ćopića, v režiji Roberta Waltla in z avtorsko glasbo Uroša Rakovca. Gre za 40- minutni glasbeni spektakel, musical, z lutkami v katerem nastopajo igralci matičnega gledališča in dva študenta Akademije dramskih umetnosti iz Mostarja.V avtorski ekipi sta poleg slovenskih ustvarjalcev Waltla in Rakovca še scenograf Dean Kljun in koreografinja Natalija Manojlović iz Zagreba.

 

Lutkovno gledališče Mostar, ki je bilo ustanovljeno leta 1952 v bivši židovski sinagogi v starem delu Mostarja, je bilo za časa bivše Jugoslavije poznano kot eno najboljših lutkovnih gledališč, ki se je neredko spuščalo v lutkovne eksperimente in prejemalo številne nagrade na domačih in tujih festivalih. Od slovenskih ustvarjalcev je svoje najboljše predstave prav v tem gledališču ustvaril režiser Edi Majaron, s katerim je pogosto sodelovala kot likovnik Agata Freyer. V Mostarju je ene svojih prvih lutkovnih režij pripravil tudi Sašo Jovanović.

V zadnji vojni v Bosni in Hercegovini je bilo tudi gledališče bombardirano in porušeno, večina lutk in scene pa je zgorelo. Lani novembra je Robert Waltl v Mostarskem gledališču že pripravil izjemno zanimivo predstavo po tekstu hrvaškega pesnika Enesa Kiševića, Maček v jeansu, ki je gostovala na več mednarodnih festivalih.

 

Prav zaradi izjemno dobrega sodelovanja so mostarski lutkarji povabili Roberta Waltla, da ob njihovem visokem praznovanju, prav on zrežira Ćopićevo besedilo. Vabilo je slovenski režiser z veseljem sprejel, tudi zaradi simbolike skrite v besedilu in njegove vpetosti v ta prostor. Pripravil je predstavo kot pravi lutkovni musical, pri katerem ima pomembno vlogo glasba Uroša Rakovca, pa tudi gib kot ga je za predstavo v zanimivi likovni podobi mladega zagrebškega likovnega umetnika Dejana Kljuna, pripravila Natalija Manojlović, sicer tudi stalna Waltlova sodelavka. Ježkova hišice je tudi Waltlova 25 režija. Po režijah v Ljubljani, Veliki Gorici, Zadru in Splitu že letošnja peta zapored.

 

BRANKO ĆOPIĆ: JEŽEVA HIŠICA

Režija: Robert Waltl

Scenografija in lutke: Dejan Kljun

Glasba: Uroš Rakovec

Koreografija: Natalija Manojlović

Igrajo:
Sergio Radoš

Sabina Halilović

Igor Vidačković

Nedžad Maksumić

Diana Ondelj- Maksumić

Nermina Denjo