Riba, Raca, Rak premierno na odru Mini teatra

Lutkovno gledališka predstava Riba, Raca, Rak bo krstno uprizorjena v torek, 6. novembra, ob 19. uri na odru Mini teatra

Ponovitev za izven: v nedeljo, 11. novembra, ob 18. uri.

 

Besedilo: Tarcisia Galbiati

Režija in dramaturgija: Kim Komljanec

Igra in animacija:

Kim Komljanec / Lea Menard

Dunja Zupanec

Emir Jušič Piber / Igor Štamulak


Produkcija: Zavod ZOFKA in Mini teater

 

Predstava traja 35 minut. Primerna je za otroke vseh starosti.

Besedilo je živahno in vključuje songe, ki otrokom hitro pridejo v uho.

 

To je zgodba o petletni Katki, ki še ne zna izreči črke R, zato jo vrstniki v vrtcu zasmehujejo. Katka verjame, da ji bo račka, ki plava v potoku, pomagala najti črko R. Seveda čofne v vodo in se hudo prestraši. Mama jo odnese domov, kjer Katka zaspi in sanja. V sanjah jo Zlatoračka ponese v Cvetni vrt, kjer se v cvetkah skrivajo črke: A v Trobentici, E v Marjetki, L v Liliji, Z v Zvončku, U v Tulipanu, S v Jasminu in R v prelepi Vrtnici, ki pa je prav danes hudo prehlajena. Kako bo mala Katka pomagala Vrtnici ozdraveti, da ji bo ta lahko podarila črko R? In kako sploh lahko kdo vstopi v Cvetni vrt, ki ga skrbno čuva strašni Rak Samorak? Se bo z njim spopadla ali ga bo s čudovito pesmico spremenila v prijazno bitje? Seveda se zgodbica srečno konča.

 

Predstava oživlja vrednote, ki so v današnjem svetu potrošništva pozabljene (lepota narave, čistost jezika, pomoč v stiski, dobrota ...) Otroci so danes pogosto žrtve zasmehovanja in ustrahovanja, družba pa jim le redko ponuja način, kako se ubraniti psihičnega in fizičnega nasilja. Usmerjanje otrok k prijaznosti in strpnosti je pomemben dejavnik pri vzgoji naših najmlajših, ki bodo kasneje, ko odrastejo, oblikovali našo družbo. Visoke cilje je mogoče uresničevati tudi ob vzporednem razvijanju pozitivnih in kakovostnih medsebojnih odnosov.

Besedilo je izvirno slovensko, pozornost mladih gledalcev je usmerjena k jeziku in naravi. Likovna podoba črpa metaforiko iz rastlinskega in živalskega sveta ter jo na preprost način postavlja v svet otroške domišljije.