Verbalni performans Nor na Vincenta, v petek 9.11. 2007, ob 19.30 v Spodnji dvorani SMG

9. november 2007 ob 19.30. uri

Performans / Enkraten gledališki dogodek

Hervé Guibert
NOR NA VINCENTA / FOU DE VINCENT

Prevod: Brane Mozetič
Režija: Philippe Calvario
Igrata: Ivan Peternelj in Philippe Calvario
Oblikovanje prostora: Philippe Calvario
Izbor glasbe: Philippe Calvario
Kostumografija: Philippe Calvario
Oblikovanje luči: Slovensko mladinsko gledališče

Produkcija Mini teater, koprodukcija Slovensko mladinsko gledališče

Ob podpori AFAA (Association Française d'Action Artistique) in Francoskega inštituta Charles Nodier

Projekt je nastal v okviru programa AFAA  En igralec, en avtor, v okviru katerega je bilo doslej predstavljeno delo francoskih avtorjev in francoskih igralcev, v Ljubljani pa bo nastopil tudi slovenski igralec Ivan Peternelj. Performance bo torej potekal v dveh jezikih – francoščini in slovenščini.

Predstavi bo sledil krajši pogovor s Philippom Calvariom  in Ivanom Peterneljem ter po pogovoru še prijetno druženje v Klubu SMG.


»V noči s 25. na 26. november se Vincent v kopalnem plašču namesto s padalom vrže iz tretjega nadstropja. […] Odločil sem se, da ne bom več ljubil moških, ampak ti si mi bil všeč.«

Prvi in zadnji stavek kratkega romana sta okvir, znotraj katerega se izpisuje eno najbolj izvirnih del Hervéja Guiberta in morda francoske literature s konca dvajsetega stoletja sploh. Med njima so, po modelu »barthesovske enciklopedije«, z obsesivno točnostjo napisane podrobnosti o neki ljubezni, strasti, hrepenenju, prijateljstvu, ki je imelo povsem določen rok in se je zaradi svoje tragičnosti uvrstilo ob bok najboljši ljubezenski literaturi.

Nor na Vincenta je predloga za gledališki monolog; gre za idealen material, ki igralcu in režiserju ponuja vse možnosti za odrski dogodek, v katerem se minimalistično spajata umetnost igre in režije pod okriljem besedila, katerega avtor je emblematski za izjemno plodno obdobje v francoski umetnosti.

Performance bo režiral eden gotovo najzanimivejših mladih francoskih režiserjev, pedagog in igralec Philippe Calvario, stalni sodelavec znamenitega Patricea Chéreauja, ki se je zadnjem desetletju uveljavil z avtorskimi projekti, nastalimi v dvogovorih z različnimi besedilnimi  predlogami in avtorji. Od Shakespeara do danes že klasične Utve A. P. Čehova, od velikih dram 20. stoletja Jeana Geneta, Botha Straußa in B.-M. Koltèsa do krstnih izvedb nove evropske dramatike. Leta 2004 je za sloviti operni festival v Aix-en-Provinceu podpisal operno režijo Zaljubljen v tri oranže Sergeja Prokofjeva, malo pozneje pa za pariško gledališče Châtelet še krstno izvedbo opere Petra Eötvösa po drami Angeli v Ameriki Tonyja Kushnersa. Od leta 2005 je stalni režiser gledališča Quartz v Brestu. Pred kratkim je pripravil odmevno postavitev Sofoklove Elektre z Jane Birkin v naslovni vlogi. Med njegovimi igralskimi kreacijami za film omenimo slovito Intimnost Patrica Chéreauja.

 

Spodnja dvorana SMG; 8,5* EUR