Lutkovna poslastica na festivalu Europalia v belgijskem Gentu

Belgijsko občinstvo bo lahko v zadnjih dveh tednih festivala Europalia, ki je posvečen praznovanju 50. obletnice podpisa Rimske pogodbe in organiziran v sodelovanju z Evropsko komisijo, uživalo ob še zadnjih slovenskih predstavah. V Bruslju, Gentu in Charleroiju se bodo predstavili mladi slovenski plesalci, lutkarji ter gledališčniki. Sodelujoče slovenske umetnike na festivalu je v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS izbrala fundacija Europalia.

Po izjemno odmevnem gostovanju Slovenskega mladinskega gledališča s predstavo Fragile! ter po gostovanju mladih slovenskih plesalcev zavoda Exodos v Bruggesu in Antwerpnu, se tokrat v okviru festivala Europalia obeta nova slovenska lutkovna poslastica. Med 26. januarjem in 3. februarjem se bosta v Gentu, v Evropskem lutkarskem centru, v sklopu posebnega festivala slovenskega lutkarstva, z razgibanim programom predstavila Lutkovno gledališče Ljubljana (lutkovni predstavi Doktor Faust in Ta veseli dan ali Matiček se ženi) ter Mini teater (lutkovne predstave Palčica, Osel Nazarenski in Tinček Petelinček), 29. in 30 januarja pa bo bruseljsko občinstvo razvajalo Slovensko mladinsko gledališče s predstavo »Visoka pesem«.

Festival Europalia, katerega začetki segajo v leto 1969, in ki vsakoletno predstavlja kulture povabljenih držav, je v letošnjem letu posvečen praznovanju 50. obletnice podpisa Rimske pogodbe in organiziran v sodelovanju z Evropsko komisijo. Na festivalu se celostno in pestro, prek najrazličnejših razstav, odrskih dogodkov, koncertov, literature, folklore, gastronomije, kolokvijev in konferenc predstavljajo vse države članice EU. Organizatorji si prizadevajo z izbranimi deli najti skupne točke, ki povezujejo evropske države, hkrati pa predstaviti bogastvo in raznolikost evropske kulture.

Sodelujoče slovenske umetnike na festivalu je v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS izbrala fundacija Europalia. Več informacij na: http://www.europalia.be/