Nagrada za najboljšo igralko Nataši Matjašec na festivalu v Pragi

Nagrada za najboljšo igralko Nataši Matjašec za vlogo v gledališko - lutkovni predstavi Pravljica o carju Saltanu na festivalu v Pragi

Mini teater je  v četrtek, 5. junija 2008, uspešno gostoval na 12. Svetovnem festivalu lutkovne umetnosti Praga 2008 na Češkem / 12th World Festival of Puppet Art – Prague 2008.  Festival, ki je potekal od 1. do 8. junija 2008, je združil številne skupine in gledališča iz celega sveta. Letošnji festival  sta organizirala Svetovno združenje lutkarjev WAP (World Association of Puppeteers) in Mednarodni zavod umetnosti marionet (International Institute of Marionette Art), kar na treh glavnih prizoriščih. Pravljica o carju Saltanu se je kot edina predstava iz Slovenije v tekmovalnem programu, uspešno predstavila češkemu občinstvu v starem lutkovnem gledališču na Karlovi ulici 22.  Igralka Nataša Matjašec, poleg nje v predstavi nastopata tudi Milan Štefe in Akira Hasegawa, je prejela nagrado za najboljšo igralko festivala.

Igrano-lutkovno predstavo, ki je nastala v produkciji Mini teatra, Ljubljana, Novega kazališta, Zagreb in ARL Dubrovnik septembra 2004, je režiral Aleksandar Anurov, eden najbolj znanih ruskih igralcev in režiserjev. Za likovno zasnovo je poskrbela ruska scenografka Ana Viktorova, za glasbo Mitja Vrhovnik Smrekar, za kostume Ana Savić Gecan. V predstavi nastopajo vrhunski gledališki igralci, poleg Akire Hasegawe tudi Nataša Matjašec, nagrajenka Prešernovega sklada za leto 2005, in Milan Štefe, prejemnik priznanja ZDUS za igralske dosežke v letu 2004.

Pravljica o carju Saltanu pripoveduje o vladarju Saltanu, ki si izbere za ženo in mater svojega sina Gvidona najbolj iskreno in ambiciozno med tremi vrstnicami, a s tem sprosti zlo, porojeno iz nevoščljivosti obeh tekmic in caričine tašče Babaruhe. Tašča mlado mater in dečka prežene na odprto morje in ju prepusti negotovi usodi. Pravljica pripoveduje tudi o čudodelni naravi v podobi prijaznega vala, ki oba brodolomca reši na samotni otok, in dobroti očarljive labodke, ki Gvidonu svojemu junaškemu rešitelju pred jastrebom, skozi več čudežnih krogov pomaga do srečnega konca. Tam se labodka za junaškega kneza prelevi v prelepo nevesto.

S predstavo je Mini teater do sedaj  gostoval še na drugih pomembnih festivalih: Festival Valise Lomza, Poljska, 2005 (nagrada Nataši Matjašec za najboljo igralko festivala); festival MultiKids Dunaj 2005; Festival Bekescsaba, Madžarska, 2005; festival KukArt St. Petersburg, Rusija (diploma za podporo ruske kulturne tradicije); 3. bienale lutkovnih ustvarjalcev, Koper, Slovenija, 2005 (Grand prix nagrada za najboljšo predstavo v celoti); Mednarodni lutkovni festival LUTKE 2006, Ljubljana, Slovenija, 2006,
8. mednarodni lutkovni festival Matanzas, Kuba, 2008. Gostovanja sta omogočila Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Več informacij o festivalu na www.puppetart.com