Poletna turneja na hrvaških in slovenskih festivalih

V ljubljanskem Mini teatru se sezona nikoli ne konča. Poletni čas je zaznamovan z mednarodnim festivalom Mini poletje na ljubljanskem gradu in tudi z različnimi gostovanji na odmevnih festivalih doma in v tujini. V letošnjem poletju so v ospredju gostovanja na hrvaških festivalih, kjer gostujemo s tremi različnimi predstavami: igrano-lutkovno predstavo Mizica, pogrni se,  virtualno lutkovno predstavo Palčica in performansom Jackie.

Mini teater že od ustanovitve dalje ohranja trdno vez s festivali, gledališči, kulturnimi zvezami in društvi na Hrvaškem. V letošnjem poletnem gledališkem dogajanju pa smo na Hrvaškem prisotni kar s tremi predstavami.

Najprej smo v mesecu juniju sodelovali na dveh poletnih festivalih Poletje v Dubravi (Ljeto u Dubravi) v Zagrebu in na Goriških večerih (Festival goričke večeri) v Veliki Gorici s predstavo Mizica, pogrni se, v režiji Mareka Bečke in izvedbi Aljaža Jovanovića in Josa. Uspešno smo v mesecu juliju nadaljevali turnejo Mizice, pogrni se, na izjemno odmevnem gledališkem festivalu na otoku Krku (Festival pučkog teatra Omišalj-Čavle), kjer je naša predstava v konkurenci številnih gledališč prejela nagrado publike za najboljšo predstavo festivala.

V soboto, 9. avgusta, bo virtualna lutkovna uspešnica Palčica v režiji in igri Roberta Waltla, nastopila na tretjem festivalu 'Obrovačko kulturno ljeto' v Obrovacu na Hrvaškem. Festival, ki traja od 12. 7. do 15. 8. predstavlja tako gledališke predstave, glasbene koncerte in druge oblike umetnosti.

V torek, 12. avgusta, se bo provokativna drama, performans Jackie, avstrijske Nobelove nagrajenke Elfriede Jelinek, predstavila hrvaškemu občinstvu na 12. mednarodnem festivalu sodobnega gledališča Zadarsnova, ki bo potekal v Zadru. Predstavo je režiral Ivica Buljan in je četrti del cikla Drame princes, v katerih Elfriede Jelinek, kot pandan Shakespeareovemu ciklu kraljev, evocira usodo in vlogo ženske skozi slavne ženske figure. Glavna akterja predstave sta igralka Senka Bulić in plesalec Marija Ferlin. Jackie nadaljuje turnejo v Dubrovniku, kjer bo v torek, 18. avgusta, predstavljena na 12. festivalu sodobnih scenskih umetnosti – Karantena. Gre za odmevni mednarodni multi-medijski festival, ki združuje različne izrazne umetnosti od gledališča, sodobnega plesa, performansa in glasbe do novih medijev, filma in televizije. Poteka v organizaciji Art Radionica Lazareti Dubrovnik (ARL Dubrovnik) pod vodstvom Slavena Tolja. Jackie bo hrvaško turnejo končala v glavnem hrvaškem mestu Zagrebu, kjer bo v ponedeljek, 25. avgusta, igrala na poletni sceni Amadeo. Poletna scena Amadeo predstavlja najzanimivejšo sodobno gledališko, glasbeno in vizualno produkcijo zadnjega leta.

Mini teater poleti sodeluje tudi na različnih slovenskih festivalih, tako smo že gostovali v Idriji (Obuti maček), Mežici (Riba, raca, rak), na mariborskem Lentu (Obuti maček),  v avgustu pa se bomo predstavili še na festivalu Lutkovni pristan v Mariboru (Mizica, pogrni se in Ostržek), v Sežani (Riba, raca, rak) ter Sori pri Medvodah in Dragomerju (Obuti maček).

V septembru pa s predstavo Grdi raček v režiji Roberta Waltla, sodelujemo tudi v tekmovalnem programu mednarodnega lutkovnega festivala LUTKE v Ljubljani.

Že jeseni letos pa z Mini teatrom potujemo na zanimive mednarodne festivale v Aziji, Evropi in Južni Ameriki, o čemer pa vas bomo še obvestili.