Performans Jackie na Karanteni v Dubrovniku

JACKIE NA »DUBROVNIŠKI KARANTENI«

V sredo, 20. avgusta, se bo provokativna drama, performans Jackie, avstrijske Nobelove nagrajenke Elfriede Jelinek, predstavila dalmatinskemu občinstvu na 12. festivalu sodobnih scenskih umetnosti – Karantena v Dubrovniku. Gre za odmevni mednarodni multi-medijski festival, ki združuje različne izrazne umetnosti od gledališča, sodobnega plesa, performansa in glasbe do novih medijev, filma in televizije. Poteka v organizaciji Art Radionica Lazareti Dubrovnik (ARL Dubrovnik) pod vodstvom Slavena Tolja.

Predstavo je režiral Ivica Buljan in je četrti del cikla Drame princes, v katerih Elfriede Jelinek, kot pandan Shakespeareovemu ciklu kraljev, evocira usodo in vlogo ženske skozi slavne ženske figure. Glavna akterja predstave sta igralka Senka Bulić in plesalec Matija Ferlin.

Režija: Ivica Buljan
Prevod: Snježana Rodek
Dramaturgija: Zlatko Wurzberg
Glasba: Aleksandar Antić in Luka Barbić (TBF)
Koreografija: Matija Ferlin
Prostor: Slaven Tolj
Kostumi: Ana Savić Gecan
Nastopata:
Senka Bulić in Matija Ferlin

Produkcija: Mini teater Ljubljana in Novo kazalište Zagreb
Koprodukcija: Zagrebačko kazalište mladih, Art radionice Lazareti Dubrovnik v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom iz Zagreba

Elfriede Jelinek se v tej drami ukvarja z dekonstrukcijo enega od največjih mitov zahodne družbe, mitom o Jackie Kennedy. Tekst povezuje obenem biografske elemente, medijski diskurz in slike o Kennedyjevih, ter teorijo obleke, kakršno je Roland Barthes razgrnil v svojem eseju Sistem mode. Po bartesijanskem modelu, se Jackie tu prikazuje v treh vidikih: resnična Jackie (državljanska oseba Jacqueline Bouvier), slika Jackie (fotografirana Jackie in "Jackie moda") in tekstualna Jackie (kakršno je opisal mednarodni tisk). Jackie tako postaja večstranska oseba, ki neprestano zapušča vlogo za vlogo, a nikoli ne najde svoje resnične identitete. Neprekinjen slap besed in slik, ustvarja resnični prostor v katerem je Jackie zgolj projekcijska površina, simbol na sijajnem papirju, za zmeraj  brez življenjska. Gledalec se tako mora soočiti s svojimi predsodki o ženski, katere mit so mediji poskušali obdržati pri življenju. Za Elfriede Jelinek je ženska, obenem živa in mrtva, za zmeraj  prisiljena na vampirski obstoj, ki jo onemogoča, da ima resnični prostor v naši družbi. S preprostostjo in radovednostjo, se Elfriede Jelinek sprašuje, kaj bi rekla Jackie Kennedy, če bi govorila, dolgo govorila, če bi jo slišali, kako govori sama sebi.

Jackie bo hrvaško turnejo končala v glavnem hrvaškem mestu Zagrebu, kjer bo v ponedeljek, 25. avgusta, igrala na poletni sceni Amadeo. Poletna scena Amadeo predstavlja najzanimivejšo sodobno gledališko, glasbeno in vizualno produkcijo zadnjega leta.