Osel Nazarenski na lutkovnem festivalu v Minsku

OSEL NAZARENSKI NA LUTKOVNEM FESTIVALU V MINSKU

Lutkovna predstava Osel Nazarenski bo v ponedeljek 6. oktobra, ob 11. in 14. uri, gostovala v Minsku v okviru Beloruskega mednarodnega lutkovnega festivala. Belorusko državno lutkovno gledališče v Minsku je v petek 3. oktobra, kot organizator festivala in s finančno pomočjo mestne oblasti in ministrstva za kulturo v Belorusiji, svečano odprlo letošnji festival, ki bo trajal vse do 8. oktobra. Gledališča iz Nemčije, Litve, Latvije, Belorusije, Rusije, Češke, Velike Britanije, Poljske, Ukrajine in tudi iz Slovenije bodo odigrala skupaj kar 24 predstav. V okviru festivala se odvijajo tudi ulične predstave, ustvarjalne delavnice in srečanja, ter nočna klubska scena z ansambli.

Besedilo za predstavo Osel Nazarenski je po koledniških motivih napisal Robert Waltl., zrežiral pa Edi Majaron. V predstavi poleg igralca Roberta Waltla nastopa tudi pevca Emir Jušič Piber in Edi Strah v alternaciji z Edijem Majaron. Predstava je bila premierno uprizorjena že leta 1996 in je nastala v koprodukciji Freyer teatra in Mini teatra.

OSEL NAZARENSKI
besedilo po koledniških motivih: Robert Waltl
režija in dramaturgija: Edi Majaron
likovna ideja: Agata Freyer Majaron
izdelava lutk po Vincentu iz Kastva: Anja Dolenc in Jože Lašič
izbor glasbe: Edi Majaron
izdelava scene: Darije Herceg

igra: Robert Waltl
pojeta: Edo Strah / alt. Edi Majaron in Emir Jušič Piber

Lutkovna predstava za odrasle in otroke, starejše od 5 let
Produkcija: Freyer teater; koprodukcija: Mini teater

Freyer teater je neistitucionalno gledališče Edija in Agate Majaron, ki pri posameznih projektih združuje lutkarske profesionalce. Njihova prva premiera je bila marionetni balet Trnuljčica na glasbo Čajkovskega in Jakše. Naslednje leto so na oder postavili Cankarjevo Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, kar je bila sploh prva lutkarska uprizoritev tega dela. Sledila je priljubljena otroška predstava Zdenka Florjana O kužku Tobiji. Danes za predstavo Osel Nazarenski skrbi Mini teater.

Predstava Osel Nazarenski je dramaturški kolaž koledniških tem oziroma svojevrstno animiranih jaslic. Sloni na enem igralcu in dveh pomocnikih pevcih, ki skupaj kot trije koledniki predstavljajo zgodbo o Jezusovem rojstvu, pri tem pa ohranijo rahlo distanco, saj je resnica o Rojstvu in cloveški tedanji in današnji hipokriziji predstavljena skozi oslove oci. Likovna zamisel Agate Freyer temelji na freskah Vincenta iz Kastva iz cerkve sv Marije na [krilinah v Istri (1474).V predstavi so uporabljene marote, polmetrske rocne lutke. Po drugi svetovni vojni je to v Sloveniji prva profesionalna lutkovna interpretacija svetopisemskih motivov, iz katerih izhaja evropska lutkovna tradicija. V uprizoritvi smo želeli združiti tradicijo z danes prisotnimi problemi pomanjkanja posluha za socloveka. Vemo, da se z gledališcem ne da spremeniti sveta, vseeno pa bi s predstavo radi potrkali na zavest vsakega cloveka.