19. in 20. aprila ob 19.30h ne zamudite predstave Macbeth po Shakespearu z Markom Mandićem - dobitnikom nagrade Prešenovega sklada 2009

19. in 20. aprila ob 19.30h vas vabimo k ogledu gledališke predstave Macbeth po Shakespearu, režiserja Ivice Buljana po tekstu Heinerja Müllerja, z Markom Mandićem, dobitnikom nagrade Prešernovega sklada 2009, v naslovni vlogi. Ne zamudite enkratnega gledališkega dogodka v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

Heiner Mueller
Macbeth After Shakespeare / Macbeth po Shakespearu

režija: Ivica Buljan
prevod: Milan Štefe
kostumografija: Ana Savić Gecan
scenografija: son:DA
glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
koreografija: Tanja Zgonc
dramaturgija: Diana Koloini
lektorica: Mateja Dermelj
producent: Robert Waltl
vodenje tona: Jasmina Bernjak
vodenje luči: Franc Albrecht

Igrajo:
Marko Mandić
Milena Zupančič
Polona Vetrih
Jurij Drevenšek
Jure Henigman
Jose
Stipe Kostanić
Domen Valič
Anže Zevnik

produkcija: Mini teater
koprodukcija:
Cankarjev dom, Novo kazalište Zagreb in ZeKaeM (Zagrebačko kazalište mladih)

Med müllerjevskimi variacijami Shakespearovih besedil je tudi eno prav posebno – Macbeth, ki priča o brutalni umetnosti prevajanja – prirejanja in ki je ostalo zapisano v analih vzhodnonemške gledališke kritike. Besedilo se ne začne več s čarovnicami, ukinja metafizični substrat in še posebej idejo »predestiniranosti«. Zločini sledijo eden drugemu in vse hitreje tvorijo peklenski krog. Monologi so korenito skrajšani, trenutkov refleksije in ubesedenih pomislekov ni več. Dramatik si ne pomišlja še bolj očrniti svojih junakov. Nikogar ne predstavi v pozitivni luči. Obenem dodaja sociološko razsežnost, saj opozori na kmete in vojake, ki trpijo pod škornjem plemstva – brez utopične vere v revolucijo, ki naj bi spremenila svet. Na podlagi Shakespearove predloge vzhodnonemški pisec razmišlja o nasilju v Zgodovini, ki ga predstavlja kot neprekinjeno katastrofo.
»Nismo izpostavljeni dejanski grozi, ampak smo bolj usmerjeni v to, da o njej razmišljamo. Moj namen je doseči ta cilj.«

Ostro začrtana linija drame Heinerja Mullerja, ne zgolj travestije ali adaptacije Shakespearove predloge, Macbeth po Shakespearu, je v uprizoritvi Ivice Buljana nabrušena do samega konca. Do skrajnih moči testosteronskega boja med agresivnimi, prepotentnimi, samovšečnimi ... samci. Vsa ta moška energija naenkrat začne delovati ne samo čutno fascinantno, temveč moreče in nadležno. Temelj je ekipa »delavcev«, ki nase prevzema številne epizodne vloge, ves čas dviguje tempo, hkrati pa s surovo moško energijo kot s številnimi dodeljenimi jim vlogami skrbi za nenehno dinamiko, je po premieri v Delu zapisal Andrej Jaklič.

Nakup vstopnic:
Informacijsko središče in prodaja vstopnic Cankarjevega doma:
Odprto vsak delovnik:
od 11. do 13. in od 15. do 20. ure
ob sobotah od 11. do 13. in uro pred začetkom prireditev.
T 01 2417 299/300 F 01 2417 322 E vstopnice@cd-cc.si
Nakup vstopnic po telefonu 01 24 17 300, vsak delovnik od 9. do 18.ure, ob sobotah pa od 11. do 13. ure.