Napoleon za otroke / zabavna predstava za otroke v soboto 20. junija ob 18.00

Napoleon za otroke / Napoleon for Children / Napoleon pour les enfants
 

Ob 200-letnici Ilirskih provinc v Mini teatru na ljubljanskem gradu pripravljamo v sodelovanju s Francoskim kulturnim inštitutom in Ministrstvom za kulturo RS zabavni performans o Napoleonu in vrlih Kranjcih (Tinček Petelinček), za otroke starejše od 4 let in odrasle.
Sodelujejo: Robert Waltl, Gaja Moederndorfer, Jernej Kuntner in Romana Šalehar

Datum predstave: sobota, 20. junij, ob 18.00 – dvorana Mini teatra na ljubljanskem gradu, vstopnina: 5 eur

Predstava je obogatena s preprostimi ročnimi lutkami, ki se imenujejo ‘lileki’. Niko Kuret, raziskovalec s področja predliterarnih oblik in ljudskega gledališča, je opisal te tradicionalne ljudske lutke kot ‘tipično slovensko-kajkavsko lutkovno gledališče’. Izvirne slovenske ‘lileke’ (lutke-strašila) so še največ uporabljali na veselih tradicionalnih sejmih ali na porokah in podobnih dogodkih. Oživitev ‘lilekov’ nima primere v evropskem lutkarstvu, zato avtorji predstave zanikajo trditev, da naj Slovenia ne bi imela dediščine v lutkarstvu.

Ta ljudska pripovedka v enem samen dejanju se dogaja okrog leta 1809 nekje na gornjem Gorenjskem, če imamo v mislih današnjo Slovenijo. V zgodbi o življenju velikih posestnikov se prepletajo družinske vezi, predana ljubezen, pa tudi srečna naključja, ki bi brez Tinčka Petelinčka ne bila mogoča. To je ljubezenska zgodba o bogati Miciki in revnem Tinetu, o njunih dogodivščinah – tudi z Napoleonom – ter o zvijačah, ki vodijo v srečen konec.


Blagajna Mini teatra na ljubljanskem gradu je odprta uro pred predstavo.