Dve nagradi na Zlati paličici 2009 za Mini teater: nagrajena Robert Waltl in Pia Zemljič - čestitamo!

V soboto, 10. oktobra 2009, ob zaključku 13. bienalnalnega mednarodnega festivala igranih predstav za otroke in mlade Zlata paličica 2009 smo v Mini teatru prejeli kar dve nagradi - Robert Waltl nagrado za najboljšega režiserja (za predstavo Grdi raček) in Pia Zemljič za najboljšo igralko na festivalu (Mala morska deklica). Mini teater je tako še utrdil sloves najboljšega slovenskega gledališča za otroke, na kar smo izjemno ponosni.

ZLATA PALIČICA 2009

 

ODLOČITEV ŽIRIJE

 

                Strokovna žirija za nagrade Zlata paličica v sestavi dr. Igor Saksida (predsednik), Petra Pogorevc in Jaša Jamnik si je ogledala enajst tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Matej Bogataj. Žirija meni, da nabor predstav odraža žanrsko raznovrstnost in pestrost gledaliških poetik ter soglasno pozdravlja selektorjevo odločitev, da v tekmovalni program festivala uvrsti izključno predstave živega gledališča brez lutkovnih prvin. Hkrati žirija zaznava opazna nihanja v izvedbeni kakovosti in repertoarni ambicioznosti videnih predstav; zato se je odločila, da podeli štiri obvezne nagrade in samo eno od možnih treh dodatnih nagrad za posebne umetniške dosežke.

  

 

Nagrado za najboljšo režijo prejme Robert Waltl za predstavo Grdi raček Hansa Christiana Andersena v izvedbi Mini teatra iz Ljubljane.

 

Režijska interpretacija klasične pravljice subtilno in iznajdljivo izpostavlja problem drugačnosti in njenega sprejemanja. Homogenost igralskih kreacij, estetskost in funkcionalnost oHomogenost Hdrskega giba ter privlačna vizualna podoba  predstave se zlijejo v harmonično in sugestivno celoto.   

 

 

Nagrado za najboljšo žensko vlogo prejme Pia Zemljič za igralsko kreacijo v predstavi Mala morska deklica Hansa Christiana Andersena v režiji Ivice Buljana in izvedbi Mini teatra iz Ljubljane.

 

Pia Zemljič v predstavi Mala morska deklica ne igra zgolj naslovnega lika, temveč prehaja različne ravni, od občutljive pravljične deklice do radožive pripovedovalke ter neposredne in mestoma ironične komentatorke dogajanja. Širok spekter različnih izraznih sredstev vseskozi uporablja vešče in igrivo.