Režiser:
Ivan Peternelj

Igrajo in animirajo:
Barbara Kukovec / Daša Doberšek, Damjana Černe, Akira Hasegawa in Ivan Peternelj

Dramaturginja:
Irena Štaudohar

Scenografinja:
Ema Kugler

Kostumografinja:
Elena Fajt Velikonja

Izdelava kostumov:
Barbara Hvala

Avtorica glasbe:
Irena Urankar

Oblikovalec luči:
Miran Šuštaršič

Tehnični direktor:
Borut Cajnko

Producentka:
Nataša Zavolovšek

Produkcija:
Exodos

Koprodukcija:
Mini teater

Premiera:
5. marec 2005

Predstava traja 45 minut

Lutkovno-gledališka predstava za otroke, starejše od 5 let

O predstavi

Neke noči, se sredi Blaževe sobe znajdeta dva škrata. Blaž se prestrašen prebudi. Škrata mu izdata skrivnost, da lovita mesečino, ki jima bo pomagala odrešiti Avgusto. Avgusta je vila, ki je uročila Habada in je zaprta na njenem gradu, tako da ne more več prišiti jutranjo roso po poljih in njivah. Zato je tako huda suša in žitje vene. Blaž se odloči, da jima bo pomagal. A ker ke premalo časa, morajo najprej zaustaviti požeruha Čas in tako pravočasno priti do Hadabinega gradu. V vrč uklovijo mesečino, zaustavijo požeruha Čas in pravočasno prispejo do avguste.
Na gradu se zgodi končni obračun. Ko se mesečina razlije po sobanah je urok razklet, Hadaba izpuhti in Avgusta se iz zelene kače spremeni nazaj v vilo z zelenimi lasmi. Dobro premaga zlo. Svetloba premaga temo.

V mladostni dobi je pri večini ljudi značilno postopno prebujenje,v katerem se začne posameznik počasi zavedati sveta in sebe. Otroštvo je obdobje velike čustvene intenzivnosti. Otrok med prilagajanjem zunanjemu svetu doživi nemalo psihičnih pretresov. Pravljice so prav gotovo prvi kontakt, kjer je dobro in zlo ubesedeno in kjer se etika začne vspostavljati na nezavedni ravni. Podobe in simboli pravljic so resnica nekega drugega sveta. To je svet otroške domišljije, kjer se bijejo prve psihične bitke, na poti do odraslega in dogovornega človeka. Če sta Trnuljčiča. in Sneguljčica praprispodobi za dušo evropejskega človeka, je Avgusta pravgotovo prapodoba notranje nature pogansko-slovanskega izročila in Hadaba njeno nasprotje, kot krvoločna, škodoželjna, in zlobna narava človeka, ki jo je treba ukrotiti.

Zgodba o Avgusti morda govori o procesu individualizacije fanta Blaža, ki se je v noči odpravil v svoj čarobni svet in tam srečal deklico ali pa morda o deklici Avgusti, ki je s svojo željo po svobodi priklicala dečka, da jo odreši temačne ujetosti. Na nek način gre za zgodbo o ljubezni. Civiliziran svet v katerem živi Blaž se sreča z naravo v čisti obliki, ki jo ponazarja Avgusta.