Mini teater - ta četrtek in petek ob 20:00 gostovanje predstave Ella v Mini teatru

V četrtek in petek, 11. in 12. februarja 2010, vas ob 20:00 vljudno vabimo v novo dvorano Bernard-Marie Koltèsa Mini teatra na Križevniško 1 k ogledu izjemne predstave Ella, Herberta Achternbruscha, v režiji Primoža Ekarta. V predstavi igrata Primož Ekart ter Štefka Drolc, dobitnica Prešernove nagrade za življenjsko delo za leto 2009.

Ella

Avtor: Herbert Achternbusch
Igrata: Primož Ekart in Štefka Drolc, dobitnica Prešernove nagrade za življenjsko delo za leto 2009
Režiser: Primož Ekart
Produkcija: Imaginarni, Cankarjev dom

Ellino življenjsko zgodbo pripoveduje Jožef, njen odrasli nezakonski sin, Ella je navzoča le kot nema priča. Sin pripoveduje o njenem očetu, ki jo je brez milosti pretepal, jo dal poročiti z živinskim trgovcem, o življenju pri moževi družini, kjer se je pretepanje nadaljevalo, o tem, kako so ji vzeli otroka in jo vrgli na cesto, o številnih moških, ki so jo zlorabljali, otroku, ki ga je rodila, pa so ji ga vzeli, pa o drugem, ki je umrl po porodu, ker je bila okužena s sifilisom itd.

Ella je nekakšno nadaljevanje pripovedi, ki jo je igralec Primož Ekart začel z uprizoritvijo zgodbe Charlotte von Mahlsdorf v predstavi Poročena s seboj. V njej Charlotte vsemu navkljub preživi, Ella pa se zlomi in umakne v svet neprisotnosti in teme.

Iz tiska: "Kar ju najmočneje druži (op. predstavo Poročena s seboj in Ella) je Ekartov igralski habitus. Ta znova preseneča z izredno telesno discipliniranostjo, natančnostjo in prepričljivostjo. V fizično zamejenem prostoru kurnika (in živih kur), med nametanimi in iz vsega materinega življenjskega obdobja nabranimi vsakdanjimi stvarmi (scenografija Estrihi in ometi), se ne dovoli ujeti pasti nasilnega upodabaljanja ženskega lika, ki ignorira svojo moško naravo. Naredi skrbno selekcijo maminih potez in jih predstavi s sinovo interpretacijo." (Andrej Jaklič, Delo, 21.10.2008)