Igralci berejo romane v Mini teatru; Marko Mandić-maratonsko devet urno branje Winklerjevega romana

Nagrajenec Prešernovega sklada in prejemnik številnih drugih nagrad in priznanj, igralec Marko Mandič, bo bral integralno delo Josefa Winklerja Ko bo nekoč tako daleč, v prevodu gospe Amalije Maček in izdaji Mohorjeve založbe iz Celovca.

Pred branjem nam bosta družbo delala prevajalka knjige in strokovnjakinja gospa Amalija Maček ter gospod Adrian Kert iz Mohorjeve založbe, ki sta nekoč skupaj z Josefom Winklerjem obiskovala Slovenijo, da nam bosta povedala več o knjigi in njenem pisatelju.

Josef Winkler je v nemškem literarnem svetu visoko nagrajen pisatelj, prejemnik najpomembnejše nemške literarne nagrade Georga Büchnerja (2008), leta 2009 pa mu je Univerza v Celovcu podelila častni doktorat.

Naslednje branje romanov bo v petek, 7. maja 2010, ob 20.00, ko bo igralka Zvezdana Mlakar v Mini teatru na Križevniški ulici 1 prebirala roman Nobelove nagrajenke Herte Müller Živalsko srce v prevodu Slavka Šerca. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Cankarjevo založbo.

V juniju bo na vrsti Projekt Lazarus pisatelja Aleksandra Hemona, ki ga bo bral Robert Waltl. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z založbo Modrijan.

Vstopnice za obisk literarnega večera po 4 evre.

IGRALCI BEREJO ROMANE V MINI TEATRU

V letu knjige 2010 Mini teater pripravlja zanimiv program literarnih večerov z naslovom »Igralci berejo romane«. V Mini teatru v novi dvorani Bernard-Marie Koltèsa se bodo predstavila največja imena slovenskih gledališč in mlajša generacija igralcev (Milena Zupančič, Olga Kacjan, Zvezdana Mlakar, Jurij Souček, Ivanka Mežan, Iva Zupančič, Štefka Drolc, Saša Tabaković, Jose, Robert Waltl, Marko Mandić …), ki bodo svoje glasove ponudili klasičnim romanom svetovne literature (Madame Bovary, Billy Bud …) in sodobnim avtorjem (Pascal Quignard, Josef Winkler, Daniel Kehlman, Aleksander Hemon …). Pomemben del programa bo posvečen tudi sodobnemu slovenskemu romanu.

V Ljubljani žal ne obstaja tradicija, ki je prisotna v mnogih evropskih gledališčih in kulturnih ustanovah, kjer vrhunski igralci podarijo svoje glasove književnim delom. Projekt Mini teatra Igralci berejo romane promovira branje kakovostnih literarnih del in popularizira navzočnost literature ne le v gledališču, ampak tudi v medijih in v življenju mesta Ljubljane nasploh. Če povzamemo besede Mance Košir: »Družabno življenje romana bi moralo postati obvezno branje ne le profesorjev najrazličnejših profilov in študentov vseh humanističnih smeri, pa knjižničarjev in knjigarnarjev vseh vrst, temveč tudi tistih, ki nameravajo narediti Ljubljano (…) za prepoznavno svetovno prestolnico knjige. (…) Če bi zmogli obuditi le majhen del živahnega družabnega življenja romana (v kavarnah, bralnih in literarnih klubih pa knjižnicah, po parkih in vrtovih …) v Angliji 18. stoletja, prestolnice Slovenije in knjižnega sveta 2010 ne bi pozabili do konca svojih dni. Vredno je!«

Projekt »Igralci berejo romane« Mini teatra, ki ga je pripravlja in režira Ivica Buljan, je podprla Mestna občina Ljubljana v sklopu projekta »Ljubljana – Svetovna prestolnica knjige«.

Obvestilo za javnost:

Ljubljana svetovna prestolnica knjige - začetek velike akcije tudi v Mini teatru:

Igralci berejo romane; vse do konca leta.

Z maratonskim performansom , ki je trajal od sobote, 24. aprila od 20. ure zvečer, do nedelje, 25.4. zjutraj do 4 ure in 20minut, se je v Mini teatru začela sezona “Igralci berejo romane”, v okviru praznika knjige in projekta “Ljubljana - svetovna prestolnice knjige”, ki bo trajala vse do konca letošnjega leta.
Umetniško akcijo je odprl igralec Marko Mandić, ki je v našem gledališču ustvaril vloge v predstavah Ivice Buljana,  “Medeja Material”, “Marš”, “Ma in/and Al”, “Sallinger” in “Macbeth po/after Shakespearu” za katero je dobil  Borštnikovo nagrado za najboljšega igralca.

Mandić je predstavil Winklerjev tekst v mešanici branja, glasbenega performansa, zvočne instalacije, ki jo je dopolnil z rodoslovjem mrtvih. Na odru je med branjem zapisoval imena umrlih, ki s svojimi nenavadnimi smrtmi, utopitvami, prometnimi nesrečami, samomori, ustvarjajo svojevrstno enciklopedijo.
 “Ko bo nekoč tako daleč” v prevodu Amalije Maček in izdaji Mohorjeve založbe v biblioteki Austriaca, je radikalen, stilno popoln roman znanega Josefa Winklera, ki ga umeščajo v linijo Thomasa Bernharda. V njem se neredko z melanholijo obračunava z lastno intimno preteklostjo v koroški province, prepredeno s sovraštvi, ekstremnim katolicizmom in njegovimi rituali, alkoholom…
Mandić je z dvema krajšima odmoroma oživel pri nas neobstoječo formo v kateri igralec s svojim glasom daje življenje proznemu tekstu.
Načrtujemo, da bomo ob koncu akcije tudi objavili audio-teko in jo podarili slepim in slabovidnim osebam.

“Igralci berejo romane”, ki ga je pripravil in vodi režiser Ivica Buljan, je zamišljen kot sezona v kateri znani slovenski igralci Milena Zupančič, Niko Goršič, Robert Waltl, Igor Samobor, in številni drugi, berejo romane Josefa Winklerja, Pascala Quignarda, Marguerite Duras, Aleksandra Hemona, Hermana Mellvillea, Gola Manna…

V nadaljevanju ciklusa bo 7. maja, igralka Zvezdana Mlakar brala roman “Živalsko srce” Herte Müller v prevodu Slavka Šerca in izdaji Cankarjeve založbe.

Mini teater

Kritika Nike Jurov, SiGledal