Grdi raček na 17. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici

Narodno gledališče Subotica organizira že 17. mednarodni festival otroškega gledališča in slovenski ustvarjalci so tradicionalno uspešni udeleženci. Letos so v tekmovalni program izbrali 20 predstav, med njimi Grdi raček Mini teatra iz Ljubljane. Pri izboru predstav je komisija festivala dala poudarek na raznovrstnosti forme in pristopa. V okviru festivala podeljujejo tudi nagrado za življenjsko delo Mali princ, ki so ga letos soglasno namenili Nikolaju Naumovu iz St. Peterburga in Igorju Bojoviću iz Zemuna.

Predstava Grdi raček je uspešnica Mini teatra v režiji Roberta Waltla in v ponedeljek, 17. maja 2010, bodo Nika Rozman, Peter Harl in Anže Zevnikv Subotici odigrali že 70. ponovitev. Zanimivost festivala je tudi bogat vzporedni program, ki je letos namenjen  slovaškemu lutkarstvu in gledališču za otroke.

O Grdem račku:
Predstava Grdi raček, ki je nastala po pravljici vélikega otroškega pisatelja Hansa Christiana Andersena, rekonstruira znano zgodbo – zgodbo o nesrečnem račku, ki ga nihče ni maral, ker je bil tako grd – in jo uvrsti v sodoben gledališki svet naracije, fizičnega performansa in vizualnih umetnosti. Trije igralci igrajo vrsto likov, in tako se večplastno in raznovrstno preizprašujejo medsebojni odnosi med njimi. Živali, ki jih predstavljajo, so personifikacija različnih tipov ljudi in medsebojnih odnosov. Predstava je v bistvu namenjena najmlajšemu občinstvu, vendar jo bodo sprejeli tudi odrasli, saj izpostavlja vprašanje lepote, notranje lepote, ki je pomembnejša od zunanje, raziskuje pomen družine in zavezništva ter prinaša močno in sodobno sporočilo, da je prava tista družina, v kateri je nekdo odrasel, in ne naravna, s katero nima stika. To posvojenim otrokom tudi olajša sprejemanje resnice o lastnem poreklu, v trenutku, ko so soočijo z njo. Predstava razbija strahove otrok pred drugačnostjo, pred izolacijo, skozi katero morajo, dokler ne postanejo dovolj samozavestni. Omenimo tudi vprašanja o samokontroli in vladanju na eni ter o iskreni ljubezni in prijateljstvu na drugi strani. Grdi raček je Andersenova avtobiografska transpozicija v mediju pravljice za otroke. Iskreno, nedolžno, majhno bitje bo zaradi preprostosti  povzročilo bistveno spremembo v srcih drugih, omahljivih likov, sebe pa spremenilo v lepo, zrelo osebnost oziroma umetnika.

Besedilo:
Hans Christian Andersen
Prevod:
Silvana Orel Kos

Režija:
Robert Waltl
Likovna podoba:
Ben Cain in Tina Gverović
Glasba:
Tamara Obrovac
Koreografija:
Natalija Manojlović
Lektura:
Mateja Dermelj
Avtor songov:
Andrej Rozman Roza
Kostumografija:
Ana Savić-Gecan
Fotografije:
Miha Fras

Igrajo:
Nika Rozman, Peter Harl in Anže Zevnik