Robert Waltl bere Aleksandra Hemona: Projekt Lazarus, v soboto 26. junija

Robert Waltl bere roman v Mini teatru

Projekt » Igralci berejo  romane« v okviru Ljubljana – Svetovna prestolnica knjige

Projekt Lazar Aleksandra Hemona

Mini teater nadaljuje s projektom Igralci berejo romane. Po uspešnem branju Marka Mandića in Zvezdane Mlakar pripravlja 26. junija ob 19.00 literarni večer. Takrat bo roman ameriškega pisatelja bosanskega rodu Aleksandra Hemona Projekt Lazar za poslušalce bral in interpretiral igralec in direktor Mini teatra Robert Waltl.

Književna noviteta založbe Modrijan je izšla v prevodu Irene Duša konec maja.

Knjiga med seboj povezuje dve enakovredni zgodbi. Nosilec prve je Lazar Averbuch, devetnajstletni judovski priseljenec, ki pred pogromom iz vzhodne Evrope pobegne v Ameriko in izgubi življenje v bizarnem incidentu. Dogodek policija razglasi za dokaz anarhističnega gibanja in izgovor za nasilje nad Judi, medtem ko anarhisti Lazarjevo smrt izrabijo za ustoličenje mučenika. Nosilec druge zgodbe je hemonovski bosansko-ameriški pisatelj, prostodušni, skorajda naivni lik, ki niha med eksistencialno razdvojenostjo in dokazovanjem pred svojo ameriško ženo. S prijateljem iz otroških let, balkansko ekscentričnim fotografom Roro, se poda po sledeh Lazarjevega življenja. V iskanju resnice po vzhodni Evropi se začnejo stikati podrobnosti iz življenj junakov, njihovih različnih priseljenskih usod. Izguba, nasilje, emigracija, tujost so vtkani v obe zgodbi, so univerzalna zgodba – Lazar se vedno znova obuja iz smrti. Toda žalostne in celo surove teme so tudi tokrat »uravnotežene« s humorjem: kolikor so zgodbe zabavne, toliko so tudi presunljive. In v tem je Aleksandar Hemon nesporni mojster. V knjigi so objavljene fotografije Velimirja Božovića in Chicago Historical Society.

Pronicljiv in za poznavalce izjemno zanimiv je jezik Aleksandra Hamona, saj je potem, ko je kot mladenič zbežal pred vojno v Jugoslaviji, le slabo govoril angleško. Roman Projekt Lazar je izdal maja 2008. Založba Modrijan je  izdala roman Projekt Lazar  v slovenščini v prevodu Irene Duša v mesecu maju 2010.

Pisatelj Aleksandar Hemon piše v jeziku nove domovine, torej angleščini, podobno kot avtor knjige Kako vojak popravi gramofon (2006) Saša Stanišić, ki piše v nemščini (nemški pisatelj, rojen 1978 v Višegradu v Bosni in Hercegovini, ki od leta 1992 živi v Nemčiji). Aleksandar Hemon se je rodil leta 1964 materi bosanski Srbkinji in očetu Ukrajincu. Diplomiral je na univerzi v Sarajevu, kjer se je pri 26 že uveljavil kot pisatelj. Od leta 1992 živi v ZDA.