Koncert Sonce in sončnice po vsem svetu, 27. junija ob 20.00

V nedeljo, 27. junija 2010 ob 20.00, bo v Mini teatru na Križevniški 1 koncert Zavoda Sploh Sonce in sončnice. Vstop na koncert v okviru 12. Mini poletja je prost.

Izjemen koncert za otrokeso izvajalci poimenovaliSonce in sončnice po vsem svetu. Odlični pevci pojejo šest uglasbenih Pavčkovih pesmi v slovenskem jeziku (Pogumna Lenka, Sončna idila, Kaj je majhno in kaj veliko, Čenčačeva uspavanka, Posvojen po pomoti, Kdo je najboljši ded) in šest odgovarjajočih prevodov v tuje jezike (japonščina, romunščina, albanščina, makedonščina, danščina, ruščina). Pojejo slovenski in tujejezični izvajalci ob spremljavi tolkal, harmonike, kitare, kontrabasa in drugih zvočil. Uglasbitve so delo Tomaža Groma.

Na koncertu sodelujejo: Vesna Zornik, Vesna Pernarčič Žunič, Matija Vastl, Aria Bragalini, Devi Bragalini, Nuka Grom, Enej Grom, Gregor Gruden, Rok Matek, Nagisa Moritoki, Jette Vejrup – Ostan, Aleksander Guščin, Irina Guščin, Aksinija Guščin, Katinka Dimkaroska, Gordana Bobojević; v spremljevalni glasbeni zasedbi bodo Luka Ropret (kitara), Žiga Golob/ Marko Gregorič (kontrabas), Marjan Stanič (tolkala), Tomaž Grom (glas, banjo).

Iz recenzij:

 »Lahkotno in neulovljivo nadžanrsko zvočnost je oplemenitil z neprisiljenimi in privlačnimi avantgardnimi prijemi ter ustvaril odličen glasbeni izdelek, ki lahko navduši tako otroke kot odrasle.« (iz kritike v Mladini)

 »Ves čas pa v godbi dominira zvočna raznolikost in igrivost. Nenavadne sinkopirane melodije, manjši ali večji odkruški različnih tradicionalnih godb, suverena in sugestivna vokalna podaja številnih gostov, občasni izbruhi jazzovske ali improvizirane godbe ... vse to naredi iz te po dolžini sicer precej kratke stvaritve pravcato zvočno in idejno mojstrovino, ki priča o starem, a marsikomu še nerazkritem dejstvu, da tiči v jedru vsakega resnega ustvarjanja otroška želja po igrivem raziskovanju in odkrivanju neznanega!« (iz kritike Radio Študent)

O Mini poletju, 12. festivalu za otroke

Mini poletje pripravljamo v Mini teatru skrbno vse leto. Glavni namen je predstaviti produkcijo predstav za otroke po vsem svetu in pritegniti različne prakse lutkovnih, estetskih in jezikovnih poetik izražanja. Predstaviti želimo različne tehnike animacije in različne tehnologije. Naš temeljni namen je vsem, ki si želijo dobrih predstav in kakovostnih lutkovnih ubeseditev pravljic, nuditi to veselje tudi poleti. Že 12. leto popestrimo otrokom poletne nedelje in še kak dan zraven. Letos vabimo tako na predstave uveljavljenih gledališč za otroke kot posameznikov in glasbenih skupin. Ajda Toman bo ves julij razveseljevala otroke na poučno zabavnih delavnicah. Avgustovskenedelje (med 17. in 18.30) pa bodo na grajskem dvorišču Ljubljanskega gradu z ustvarjalnimi delavnicami za otroke popestrili likovni umetniki iz društva Sezam, katerega poslanstvo je Brez igre ni otroštva.

V sklopu letošnjega programa se tako predstavljajo gledališča, skupine in posamezniki iz Slovenije, Italije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Slovaške in Belgije ter mladi likovni ustvarjalec Suren Safaryan iz Armenije, ki razstavlja v kapeli Ljubljanskega gradu.