Mini teater odhaja na gostovanje v Azijo, v Armenijo

Sporočilo za javnost:

Mini teater odhaja s kar dvema predstavama na gostovanje v daljno Armenijo.

 

Mini teater bo z dvema lutkovnima predstavama, Pepelka in Ali baba in štirideset razbojnikov  ter lutkovnimi delavnicami za poklicne armenske lutkarje in igralce, ki jih bo vodil Robert Waltl, med 3. in10. septembrom 2010, gostoval na Mednarodnem lutkovnem festivalu 'Pravljični dan' v Dseghu, blizu Erevana, v Armeniji.
Vsakoletni festival, ki združuje lutkarje in ljubitelje lutk, traja letos od 4. do10.septembra, na različnih prizoriščih.
Organizatorja sta Evevansko državno lutkovno gledališče in Armenski center UNIMA. Njihova želja je, da na enem mestu združijo lutkarje in umetnike iz evroazijskega območja, da armenskemu prebivalstvu predstavijo bogastvo in raznolikost kultur in obenem promovirajo kreativno izmenjavo umetnikov in predstav.
Zanimivost je, da se na letošnjem festivalu sočasno predstavljajo lutkarji iz Slovenije, Češke, Belorusije, Belgije, Bolgarije in Slovenije, ki sodelujejo v vseevropskem projektu Puppet Nomad Academy, ki ga void prav Mini teater iz Ljubljane.
Poštevilu obiskovalcev se festival uvršča med največje lutkovne festivale v Armeniji.

Pepelka in Ali baba

Slovenijo bosta s Pepelko na festivalu zastopala igralca Vanja Plutin Jegor Zabelov, beloruski glasbenik in skladatelj, ki bo tokrat zamenjal Saša Tabakovića, ki sicer igra skupaj s Plutovo v predstavi Mini teatra Pepelka. Predstava bo na sporedu 6.septembra.
V Ali babi in štirideset razbojnikov pa se bodo 8.septembra armenski javnosti predstavili
Mladi slovenski igralci Vesna Vončina, Anže Zevnik, Romeo Grebenšek in Aljaž Tepina.
Workshope za poklicne armenske in tuje udeležence festival,  bo v času festivala vodil režiser, igralec in lutkarRobert Waltl.
Pepelka in Ali baba sta nastali v okviru mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy, ki je sofinanciran s strani programa Kultura 2007-2013, in  ga skupaj z umetniki iz Belorusije, Armenije, Belgije, Češke, Hrvaške in Slovenije vodi Mini teater. Program Kultura je bil vzpostavljen z namenom krepitve razvoja kulturnih dejavnosti med kulturnimi izvajalci iz držav članic Programa in prispeva pri oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora, osnovanega na skupni kulturni dediščini, ter na ta način spodbuja zavest o evropskem državljanstvu.
Projekti sodelovanja s tretjimi državami so projekti kulturnega sodelovanja, katerih cilj so kulturne izmenjave med državami, ki sodelujejo v Programu, in tretjimi državami, ki so sklenile pridružitvene sporazume ali sporazume o sodelovanju z EU na področju kulture. Projekt bo tudi predstavljen v okviru letošnjega armenskega festivala, saj je eden izmed partnerjev v projektu tudi UNIMA Armenija.

Prisrčen pozdrav in hvala za najavo,

 

Mini teater, služba za stike z javnostmi