Pripovedovalski festival tudi v Mini teatru, 25. marec ob 9h in 10.15h

Od 13. do 26. marca 2011bo v Ljubljani potekal 14. pripovedovalski festival Pravljice danes 2011. Osnovni vodili festivala ostajata vsa leta enaki: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil. Festival tako poslušalcem omogoča, da doživijo dobro pripovedovano besedo, ljudskim pripovedim pa išče živo pot v današnji čas.

Celotni dogodek je pred leti nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je »samo« povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna. Vse številnejši poslušalci to prepričanje z vsakim letom potrjujejo. V štirinajstih letih je program festivala izoblikoval naslednje stalne vsebine:

•           pripovedovalske predstave za otroke,

•           pripovedovalske večere za odrasle,

•           nastop tujega gosta,

•           odprto pripovedovalsko tribuno,

•           izobraževalni program,

•           spremljevalni program.

Poleg tega da festival poudarja pripovedno izročilo naših prednikov, želi hkrati pripomoči tudi k negovanju sposobnosti pripovedovanja danes, med ljudmi nasploh. Zato vsako leto išče in sooblikuje nove pripovedovalce. Nastopajoči so tako po ustvarjalnih poteh kot po kulturnem ozadju in starosti izrazito pisana druščina, kar daje festivalu širino posebne vrste.

Glavnina dogodkov bo kot vsako leto potekala v Cankarjevem domu in Slovenskem etnografskem muzeju. Letošnji program je zaradi sodelovanja z Mestno občino Ljubljana in Mladinsko knjigo Založbo v okviru projekta »Ljubljana – svetovna prestolnica knjige« precej bogatejši in poteka na mnogih novih lokacijah (v Mini teatru, Mestnem muzeju Ljubljana, Trubarjevi hiši literature, na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na desetih podružničnih šolah v okolici Ljubljane, na Pediatrični kliniki v Ljubljani, v Benečiji, na avstrijskem Koroškem itd.). Spremljevalni program je nastal v sodelovanju s Kinodvorom, Pripovedovalskim Varietejem in Kulturnim bazarjem, ki ga organizira Ministrstvo RS za kulturo, Mini teatrom, Mestnim muzejem Ljubljana, Inštitutom za slovensko kulturo v Špetru v Italiji in Kulturnim centrom K & K v Šentjanžu v Avstriji.

Program oblikujejo, vodijo in koordinirajo: Anja Štefan, pesnica, pisateljica in pravljičarka, Irena Matko Lukan, urednica revij Ciciban in Cicido, in Alenka Veler, urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga.

Petek, 25. marec
9.00
Tri beneške (Mini teater)
Pripoveduje: Andrej Rozman - Roza

Andrej Rozman - Roza je danes eden najpomembnejših slovenskih literarnih ustvarjalcev za
otroke. Zanje že skoraj dvajset let piše pesmi, prozo in uganke, dramatizira pripovedi iz svetovne pravljične dediščine ter piše avtorska besedila za gledališke in lutkovne predstave. Enako zares je igralec in marsikdaj sam svoj režiser. Ste ga že videli v predstavi Kako je Oskar postal detektiv? Se nam morda tudi tokrat obeta kaj napetega?

10.15
Panda pripoveduje (Mini teater)
Pripoveduje: Matija Solce

Matija Solce nadaljuje lutkovno tradicijo svojih staršev lutkarjev Braneta Solceta in Maje Bavdaž Gross (LG Papilu). Končal je umetniško šolo DAMU v Pragi, smer lutkarstvo. Tam sedaj tudi predava. Je vsestranski ustvarjalec (glasbenik, režiser, igralec, lutkar), ki je že s svojima prvima lutkovnima predstavama E be? (Pulčinela) in Male nočne zgodbe prejel številna priznanja in gostoval po vsej Evropi. Je mojster situacijske komike in minimalizma.