VABILO - NEDELJA, 27.III.11 OB 18.00 URI MILAN ŠTEFE BERE ROMAN T.BERNHARDA: POTONJENEC

V okviru projekta Igralci berejo romane, ki poteka ob vsekulturnem projektu: LJUBLJANA SVETOVNA PRESTOLNICA KNJIGE, avtorja Ivice Buljana, bo tokrat v Mini teatru igralce Milan Štefe bral roman T. Bernharda Potonjenec v prevodu Lučke Jenčič in izdaji Mohorjeve družbe iz Celovce. Prevajalki in založbi se zahvaljujemo za sodelovanje. Projekt podpira MOL- oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Vabljeni. Mini teater, Križevniška 1- nedelja, 27. marec ob 18h.

Trije pianisti - Glenn Gould, Wertheimer in pripovedovalec zgodbe - se srečajo v Salzburgu na Mozarteuumu ... Potonjenec je virtuozno napisana pripoved o virtuoznosti.

Vsi trije pianisti so si duhovno sorodni, saj stremijo k najvišjemu obvladovanju klavirske igre. Njihova umetniška usoda se kmalu odloči. Medtem ko Gould zatre svojo osebnost in se prelevi v „popoln umetniški stroj”, se druga dva, kljub temu da sta izjemna pianista, ob soočenju s prijateljevo genialnostjo, odpovesta glasbeni karieri.

"Novela Potonjenec (iz leta 1983) Thomasa Bernharda, enega najpomembnejših piscev 20. stoletja v nemškem govornem prostoru, izkazuje pa Bernhardov značilni kritični ironizem, ko opisuje avstrijsko, predvsem (malo)meščansko in aristokratsko družbo." (Ingrid Magner, Dnevnik)

"Kratki roman s sprva nerazumljivim naslovom Potonjenec je Bernhard izpisal v zase značilni zgoščeni in zbiti, nepretrgani verigi monologov, ki jih do konca ne preseka niti en viden presledek." (Iztok Ilich)