Dramaturginja in avtorica priredbe:
Zala Dobovšek

Režiser:
Robert Waltl

Igrajo:
Nina Ivanišin / Maruša Majer, Tadej Pišek in Igor Štamulak

Oblikovalec lutk in likovne zasnove:
Robert Smolik

Kostumografinja in pomočnica pri izdelavi lutk in rekvizitov:
Rosana Knavs

Glasbo v živo igrajo:
Miha Ciglar / Tadej Droljc / David Cerar

Oblikovalec zvoka in glasbe:
Miha Ciglar

Lektorica:
Maja Cerar

Asistent režije in svetovalec za animacijo:
Brane Vižintin

Vodja tehnikov:
Tilen Vipotnik

Tehnična ekipa:
Anže Kreč, David Cerar in Ivan Waltl

Fotograf:
Miha Fras

Koprodukcija:
Mini teater, Kulturni dom Slovenj Gradec in Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.

Premiera:
26. december 2012

Predstava traja 45 minut

Lutkovna predstava za otroke, starejše od treh let (Vrtec 3+, OŠ 1.-3. razred)

Donatorjema, gospodu Matiji Milčinskemu in gospodu Matevžu Milčinskemu, se najlepše zahvaljujemo za donacijo avtorskih pravic besedila predstave Zvezdica Zaspanka.

O predstavi

Je zvezda na nebu, ki uspava otroke, vodi mornarje po morju in pesniku pomaga najti pravilne rime. Ima dolge zlate lase in kličejo jo Zaspanka. Toda ker pogosto zaspi in v službo zamuja, na Zemlji povzroča zmedo. Otroci jokajo, mornarji ne najdejo poti, pesnik pa ne rime na besedo lonec. Za kazen jo Mesec zato pošlje na Zemljo in na nebo se lahko vrne šele, ko dokaže, da je dovolj pametna. Ko jo komet Repatec pripelje na Zemljo, se zvezdica Zaspanka znajde sama med neznanimi ljudmi. Pot jo vodi čez semenj in mesto, kjer se potika tudi strašni razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca. Ko Ceferin izve, da ima deklica zlate lase, ji jih hoče ostriči in tako obogateti. To se ne zgodi, ker mu zaradi Zaspankine nedolžne dobrote namesto kamna v prsih začne biti srce. In komet Repatec Zaspanko odpelje nazaj na nebo.

Kultna in nepozabna Ježkova pravljica za otroke vseh starosti. Ena najpriljubljenejših slovenskih pravljic z univerzalnim sporočilom, da lahko z dobroto, ljubeznijo in s čisto mislijo premagamo zlo. 

Pesem zvezd

Svetimo, svetimo, zvezde srebrne,
spanec oči naj otroku zagrne.
Svetimo, svetimo, zvezdice zbrane,
varno mornarji plujo naj v pristane.

Svetimo, svetimo, zvezdice z neba,
pesniku rima naj teče kot treba.
Pesmi vesele naj bodo, ne črne,
svetimo, svetimo zvezde srebrne.

Pesem Zvezdice Zaspanke

Če ostaneš sam, pa res ni prida,
potlej so vesele burke preč.
Solz ostane polna ti golida.
Kihneš, pa ti nima kdo "Na zdravje" reč.

Če ostaneš sam, si uboga para.
Nimaš s kom se slepe miši igrat.
In nikogar ni, ki te pokara,
če zvečer pozabiš si zobe oprat.

In zato je lepše, kjer jih več je,
pa čeprav so včasih si v laseh,
saj prepir in jeza hitro preč je
pa ostane le veselje še in smeh."

O tekstu, predstavi so zapisali

»Zvezdica Zaspanka, kot neodgovorna, raztresena in domišljava je zelo podobna Piki Nogavički. Obe sta majhni deklici, ki ju obkroža kar nekaj prijateljev. Vendar pa Pika Nogavička s svojo razigranostjo in nepremišljenimi ravnanji ne povzroča večjih težav ljudem okoli sebe, kot Zvezdica Zaspanka. Pri obeh delih mlajši lik nauči dobre stvari starejše like.«

»Kaj nam Zvezdica Zaspanka Sporoča? Naj verjamemo neznancem? Ali da lahko hudobneža popravi tisti, ki ima čisto srce? Morda pa le, da moramo zjutraj vstajati pravočasno, ker nas bodo drugače poslali na zemljo? Toda mi smo že na zemlji. In tudi tisti redki, ki bodo kdaj obiskali vesolje, se bodo kmalu vrnili nazaj na tla. Naj zamujamo ali ne, je naše mesto zato verjetno prav tu, na zemlji, in mesto zvezd je tam zgoraj, na nebu. Na srečo pa obstajajo ljudje, ki nam včasih domov pripeljejo kakšno zgodbo o zvezdi, Zvezdici Zaspanki. Eden takšnih je bil Frane Milčinski Ježek.«

»Zvezdica Zaspanka je s svojo vizualno izčiščenostjo, enostavnostjo in likovno didaktičnostjo namenjena otrokom, hkrati pa s svojo globalno in človeško temo, strukturo in angažirano animacijo ter direktnim sporočilom zgodbe nagovarja vse starostne skupine oziroma ima t.i. mednarodno vsebino. S povezovanjem urbanih okolij in tehnoloških dodatkov z naravo in vesoljem pa se Zvezdica Zaspanka postavlja v sodoben kontekst in v trenutno družbeno-politično situacijo.«

»Zaradi številnih uprizoritev Zvezdice Zaspanke se v Mini teatru ne bomo osredotočali toliko na samo zgodbo, ki je obče poznana, ampak bolj na različne načine, kako jo v postdramskem ključu predstaviti tako skozi animacijo »klasičnih lutk« in igro igralcev. Gre za multimedijsko predstavo, v kateri ima pomembno vlogo tudi zvok, ki ga bo v živo pred publiko gnetel Miha Ciglar,  predstavi pa bo nastopilo več slovenskih igralcev: v vlogi Zvezdice Nina Ivanišin v alternaciji z Marušo Majer, poleg njiju pa tudi Tadej Pišek in Igor Štamulak.«

O režiserju

Robert Waltl (1965), režiser, dramaturg, igralec, lutkar in umetniški vodja, je uspel v zadnjih petih letih ustvariti skorajda utopičen gledališki projekt. Po številnih igralskih kreacijah v slovenskih in hrvaških gledališčih in filmih od leta 1987 naprej (Drama SNG, SMG, Lutkovno gledališče Ljubljana, Cankarjev dom, Freyer teater, Teatar &TD Zagreb) se je po letu 1999 uveljavil tudi kot režiser. Njegove predstave (Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča I. B. Mažuranića, Puškinova Pravljica o ribiču in ribici inAndersenova Palčica v Gradskem kazalištu Žar ptica Zagreb, Andersenov Vžigalnik in Janko in Metka Andreja Rozmana - Roze v Otroškem gledališču v Osijeku, Volk in kozlički bratov Grimm, Stoisavljevićevi Norveški gozdovi v Teatru &TD v Zagrebu, Andersenova Mala morska deklica v Zagrebškem gledališču mladih ZeKaeM, Mojca Pokrajculja Lili Novy, Trnuljčica, Prebrisani zajec, Miškolin ...) so med drugim gostovale tudi na številnih mednarodnih festivalih in prejele vrsto nagrad.

Številne vloge je ustvaril tudi v radijskih igrah.

Leta 1998 je z lastnimi sredstvi zagnal novo slovensko gledališče s širokim ustvarjalnim spektrom – Mini teater. Širina te zamisli se kaže tudi v odprtem programu, ki se, drugače kot komercialni projekti, kakršne pripravljajo zasebna gledališča, obrača k najmlajšemu občinstvu z izredno kakovostnimi lutkovnimi predstavami, po drugi strani pa neguje umetniško gledališče na najvišji ravni. Program Mini teatra sestavljajo dela klasikov in sodobnih avtorjev otroške in mladinske literature, kot so brata Grimm, Wilhelm Hauff, Oscar Wilde, Ivana Brlić-Mažuranić, Toon Tellegen, Lili Novy, Vida Taufer, Andrej Rozman - Roza, Aleksander Sergejevič Puškin, Josip Ribičič, Svetlana Makarovič, Frane Milčinski - Ježek in mnogi drugi. Po drugi strani pa je Mini teatru uspel enkraten podvig – uprizarjanje številnih slovenskih praizvedb kultnih besedil 20. stoletja.

Kot režiser in animator je Robert Waltl ustvaril prvo virtualno lutkovno predstavo na svetu, Palčico, in se podal na pot raziskovanja še povsem nejasnih in neodkritih polj gledališke, vizualne in intermedijske umetnosti. Za njim je izjemno uspešno sodelovanje s Svetlano Makarovič, katere uspešnici Sapramiška 2 – Sapramišja sreča in Pekarna Mišmaš sta postali novi uspešnici Mini teatra, enak uspeh pa je pričakovati tudi pri Ježkovi Zvezdici Zaspanki.

Robert Waltl je gostoval na številnih mednarodnih festivalih (Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija, Francija, Danska, Poljska, Slovaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna gora, Makedonija, Hrvaška, Grčija, Bolgarija, Rusija, Belorusija, Portugalska, Španija, Venezuela, Nizozemskem, Kuba, Iran, Pakistan, Egipt, Koreja in Kitajska) ter za svoje delo prejel več nagrad in priznanj, med drugim nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Dramskih umetnikov Hrvaške, Župančičevo nagrado Mesta Ljubljana in več nagrad na festivalih na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Kitajski, Iranu, na Poljskem, v Belorusiji, Sloveniji in Srbiji in Črni gori. 

Iz kritik

»Proti vsem pričakovanjem, ki jih razumljivo v hipu spodbudi neizogibno vnaprejšnje poznavanje legendarne pravljice Zvezdica Zaspanka prav tako legendarnega avtorja Franeta Milčinskega - Ježka pa tudi že dosedanjih njenih gledaliških oziroma luktovnih uprizoritev ter poleg tega z njimi povezane celo filmske (že iz leta 1965), učinkuje trenutno najbolj sveža uprizoritev pravljice in tako v vseh pogledih preseneti.

Preseneti že pred začetkom predstave odstrto prizorišče, kjer ni videti na prvi pogled ničesar izrazito pravljičnega, temveč se to bolj zdi že skoraj tehnično kompleksno, ko je osrednje izpostavljena na njem pokončna večja struktura valjaste oblike z zastrto površino in do nje speljano nekakšno pomanjšano klančino.

Proti pričakovanjem so tudi raznovrstne lutke, še posebej naslovne junakinje in njenih prijateljic, kolegic zvezdic na nebu ter poleg njih vsaj še slavnega zvezdnega pismonoše Kometa Repatca, ki v likovni zasnovi Roberta Smolika in prav tako raznovrstni animaciji igralcev Maruše Majer v alternaciji z Nino Ivanišin pa Tadeja Piška in Igorja Štamulaka dobesedno žarijo, svetijo in letajo naokoli, predvsem pa učinkujejo vizualno obenem popolnoma figuralno in kot da občutno abstraktno. A povrh vsega so duhovite lutkovne domislice, na primer da razbojniku Ceferinu tako rekoč dobesedno pade kamen od srca, ki nato začne biti.

Preseneti v uprizoritvi povrh vsega poleg svetlobne podobe (s projekcijami stiliziranih zvezd vsenaokrog po prostoru) še zlasti zvočno-glasbena podoba, kjer na začetku ni jasno, zakaj so igralci mikrofonsko ozvočeni. Toda, potem jih njen avtor Miha Ciglar, ki jo ustvarja na posebni tehnološki opremi celo v živo med predstavo, ozvoči z odmevom ter tako skupaj z glasbo, ki učinkuje izredno prostorsko in psihadelično, pa tudi songi, ki so za Zvezdico Zaspanko pravzaprav nepogrešljivi, a tokrat ne pretirano spevni, ampak skladni z glasbo, popelje gledalca kot da naravnost na nebo, v vesoljske globine. Pravljično proti pričakovanjem.«

Uroš Smasek, Proti vsem pričakovanjem; Večer, 13.12.2012

Festivali in gostovanja

20. mednarodni festival otroškega gledališča Subotica (Srbija). Vodilni mednarodni festival otroških gledališč, eden najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu, ki je za svoj izjemen doprinos otroškemu gledališču in kulturi leta 2005 prejel tudi Vukovo nagrado; Maj 2013

Nagrade

Nagrada Maruši Majer za najboljšo igralko 20. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica (Srbija) ; Maj 2013