Mini teater se z nagradami in uspehi poslavlja od leta 2011

»Začeti od začetka in slediti poti pod nogami,« so očitno besede, ki vodijo k uspehu. Kot dokaz tega v Mini teatru zato že nestrpno pričakujemo leto 2012, ko bomo nove uspehe nadaljevali in nizali z vami in zaradi vas!

Mini teater se z nagradami in uspehi poslavlja od leta 2011

»Začeti od začetka in slediti poti pod nogami,« je bilo vodilo znanega francoskega dramatika in pisatelja Bernarda Marie Koltèsa, po katerem se imenuje tudi dvorana Mini teatra na Križevniški 1. »Slediti svojim ciljem in željam po poti življenja, ki nas vodi.« Takšno je tudi vodilo Mini teatra, ki sta ga leta 1999 osnovala Robert Waltl in Ivica Buljan, z namenom, da bi okrepila ustvarjanje v postdramskem teatru in gledališču za mlado občinstvo. Namen Mini teatra je pravzaprav paradoksalen, saj hoče biti gledališče, ki bo tako elitistično kot populistično obenem, ekscentrično in všečno širokemu občinstvu, zato podira tradicionalne gledališke omejitve in jih hkrati tudi presega.

»Želel sem svobodno, kreativno gledališče, saj me je dušila institucija v kateri nisem več našel inspiracije, moj potencial pa je bil ujet v začarani krog. Mini teater sem osnoval pred desetimi leti z Ivico Buljanom, ker sem želel spojiti ljubezen do lutkovnega gledališča in sodobnega dramskega gledališča. Vzor so mi bili newyorški teatri kot La MaMa, odprti prostori za predstave, koncerte, večere poezije, promocije, debate in druženja,« pravi Robert Waltl, direktor in umetniški vodja Mini teatra, ki je, poleg prostorov na Ljubljanskem gradu, 23. oktobra 2009 odprl vrata tudi umetniško in tehnično izjemno dovršenih prostorov Mini teatra na Križevniški ulici v Ljubljani.Slediti poti pod nogami, stremeti k ciljem in jih obenem presegati kot vodilo uspeha? Za Mini teater prav gotovo. V svojem, razmeroma kratkem, obdobju obstoja trinajstih let je gledališče preseglo vsa pričakovanja. Od izjemnih uprizoritev najlepših pravljic za otroke in mladini, nagrajenih na številnih festivali doma in v tujini (»Obuti maček«, »Sneguljčica« in »Mizica, pogrni se« v trilogiji predstav Mareka Bečke, pravljičnih gledaliških predstav za otroke »Grdi raček«, »Mala morska deklica« in »Medvedek zleze vase«, »Palčka«, »Volka in kozličkov«, »Pravljice o carju Saltanu«, »Čudovitih dogodivščin vajenca Hlapiča« ali »Palčice«, ki s kombinacijo računalniške animacije in lutk že osem let navdušuje vedno nove generacije otrok, s komunikacijo med igralcem, otrokom in platnom pa osupne tako mlajše kot odrasle) do izjemnih postdramskih odrskih uprizoritev klasičnih in novodobnih avtorjev (véliki Borštnikovi nagrajenki »Macbeth po Shakespearu« in »Bartleby, pisar«, večkrat nagrajena »Ma&Al« in »Kiklop« ter drzna »Schnewittchen after party« Ivice Buljana, »Persona« Janeza Pipana, monodrama Roberta Waltla »Noč čisto na robu gozdov« in brutalno-nežen »Splendid« Senke Bulić, če izpostavimo le nekatere), Mini teater je v samo 13 letih presegel vsa pričakovanja in čutiti je, da nas so novi uspehi pred nami tudi v prihodnje.

Leto 2011 z več kot 240 uprizoritvami za otroke, 90 predstavami za odrasle in več kot 70.000 gledalci

Leto, ki se izteka je bilo več kot izjemno. Za nami je namreč več kot 240 uprizoritev predstav za otroke in mladino tako v Sloveniji kot na gostovanjih v zamejstvu, Evropi in po svetu. V okviru postdramskega gledališča za odrasle je bilo uprizorjenih skoraj 90 predstav (natančneje 87), s številnimi gostovanji po Evropi in ZDA - med bolj zavidljive prav gotovo spada gostovanje produkcije Mini teatra s predstavo »Macbeth po Shakespearu« v kultnem newyorškem gledališču La MaMa v pričetku decembra - medtem ko si je v letu 2011 predstave oz. produkcije Mini teatra v dvoranah na Križevniški in Ljubljanskem gradu ter na gostovanjih po Sloveniji in izven njenih meja ogledalo več kot 70.000 gledalcev, kar je nedvomno izjemen dosežek.

Gostovanja po Sloveniji, Evropi in svetu

V letu 2011 je Mini teater tako gostoval ne le po skoraj vseh večjih mestih in krajih v Sloveniji, obiskali smo tudi zamejske Slovence in sosede v Avstriji in Italiji ter na številnih gostovanjih navduševali tudi na Hrvaškem, po Evropi in svetu. Kar z dvema predstavama, »Ma&Al«  marca in »Macbeth po Shakespearu« decembra, smo gostovali v New Yorku (ZDA), s »Persono« na Madžarskem, s predstavama »Na vrtu sebičnega velikana« in »Sneguljčico« v Armeniji, in na Češkem, s predstavami »Ma&Al« in »Kiklop«, »Joseph« na Hrvaškem, Mini teater pa je na gostovanjih navduševal tudi v Srbiji , Črni Gori, Makedoniji ter Bosni in Hercegovini.

Nova kulturna četrt, Križevniška

Na Križevniški ulici v Ljubljani, med Mestnim muzejem in Križankami, Zoisovo ulico, Bregom in vse do Novega trga, je, s povezovanjem bogate preteklosti in sedanjosti nastala nova kulturna četrt Križevniška, ki je povezala je vse, ki danes tukaj ustvarjajo in delajo ter združila umetnike, ustvarjalce in stanovalce. Iz ideje Roberta Waltla, direktorja in umetniškega vodje Mini teatra, ter s sodelovanjem ustvarjalcev in stanovalcev Križevniške je nastal izjemen projekt, ki bo v prihodnosti vključeval vse kulturne in znanstvene ustanove vse do Dvornega trga, vključno z Mestnim muzejem in Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU). Tako je v letu 2011 pod taktirko Mini tetra potekala tudi otvoritev kulturne četrti Križevniška in projekt ozelenitve, ki je pomenil eno redkih urbanih intervencij v središču Ljubljane ter novo možnost kulturne revitalizacije mesta.

»Puppet Nomad Academy - lutkovna nomadska akademija«

Leta 2011 je Mini teater nadaljeval z enim večjih evropskih projektov,»Puppet Nomad Academy - lutkovno nomadsko akademijo«, ki jo z Evropsko komisijo za kulturo finančno podpira tudi Evropska Unija. V projektu sodelujejo umetniki iz Slovenije, Češke, Hrvaške, Slovaške, Estonije, Belgije, Armenije, Srbije in Madžarske. Projekt, navdahnjen z »nomadi lepote« iz obdobja evropske avantgarde, je zastavljen kot preplet potujočih lutkovnih delavnic ter priprave in izvedbe lutkovnih in igranih predstav umetnikov iz sodelujočih držav, s ciljem povezati vélike mojstre lutkarstva bogatih tradicij vzhodnoevropskega lutkarstva Češke, Slovaške, Armenije, Belorusije, Estonije ter mojstre in mlade umetnike iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Estonije in Belgije. Projekt, navdahnjen z antično in staroevropsko tradicijo prenašanja znanja, veščin in skrivnosti od mojstrov-učiteljev na študente in mlade umetnike.

Kar 8 premiernih uprizoritev in 4 Borštnikove nagrade

Januarja je otroke in odrasle začela navduševati “Sapramiška 2 - Sapramišja sreča”, nadaljevanje ene največjih uspešnic Svetlane Makarovič pa bo 21. januarja 2012 doživelo že svojo 100. ponovitev! Marca so se otroci začeli sprehajati po “Vrtu sebičnega velikana”, v teh dneh pa sta dvorano Mini teatra na Ljubljanskem gradu zasedla “Dvojčka in vrag” v koprodukciji Mini teatra in gledališča ŠKUC.

»Kiklop«v koprodukciji z gledališčem Scena Gorica in teatar ITD Zagreb in »Joseph« v koprodukciji z Novim kazalištem Zagreb, Queer Zagreb in teatar ITD Zagreb sta navdušila na premieri že februarja, maja pa je na oder Mini teatra kot Bartleby prvič stopil odlični Igor Samobor, ki mu je najslavnejša zgodba Wall Streeta z dvema vzporednima vlogama prinesla tudi Borštnikovo nagrado za moško igro. »Bartleby, pisar« kot nedvomna zmagovalka 46. Borštnikovega srečanja in prejemnica vélike nagrade za najboljšo uprizoritev je strokovno žirijo prepričala tudi z adaptacijo besedila, pod katero se je podpisal režiser Miloš Lolić, in oblikovanjem zvoka Luke Ivanovića, medtem ko je z letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana, Milado Kalezić, nastala tudi Mini teatrova gledališka predstava za otroke, »Janko in Metka«.

Performans v počastitev Tomaža Šalamuna in scenski spektakel Senke Bulić

Konec avgusta je Ljubljančane, obiskovalce in številne turiste navdušil performans »Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker« v režiji Ivice Buljana, ki je skupaj z direktorjem Mini teatra, Robertom Waltlom, pripravil pesmi Tomaža Šalamuna iz različnih obdobij ter tako uprizoril izbrane izseke življenja in dela priznanega ter pogosto nerazumljenega pesnika. Performans po poeziji Tomaža Šalamuna je potekal na kar desetih lokacijah, od Trga Francoske revolucije, Cerkve v Križankah, Peklenskega dvorišča v Križankah, puba pod Skal'co, galerije Photon, Galerije Squot, restavracije Shambala, vežah in atrijih na Križevniški ulici in v samem Mini teatru, otvoritev že trinajste sezone Mini teatra in sočasna počastitev pesnika Tomaža Šalamuna pa je sovpadala z uradnim odprtjem nove kulturne četrti prestolnice, Križevniške.

Že na predpremieri in veliki premieri, 12. novembra 2011, je dvorano Mini teatra do zadnjega kotička napolnil scenski spektakel »Splendid« Jeana Geneta, gangsterji in pesniki v brutalno-nežnem prepletu kriminalističnega romana, metadrame in bulevarja priznane hrvaške režiserke Senke Bulić in igra devetih odličnih mladih igralcev pa bodo odrasle, študente in dijake navduševali tudi v letu, ki je pred nami. V letu 2011 je Mini teater poskrbel tudi za prijetne literarne večere, raznolike koncerte sodobne in klasične glasbe, v okviru projekta »Ljubljana, svetovna prestolnica knjige« pa so bili organizirani tudi večeri »Igralci berejo romane«.

S številnimi nagradami v vrhu gledališča

Poleg predstave »Bartleby, pisar«, ki je na letošnjem Borštnikovem srečanju ob spoštovanju res močne konkurence navdušila stroko, sta številne nagrade v letu 2011 Mini teatru prinašali tudi predstavi »Kiklop« in »Ma&Al«.

Edina ohranjena Evripidova satirska igra »Kiklop« v režiji Ivice Buljana in adaptaciji Gorana Ferčeca je kot prva inscenacija teksta poleg nagrade za kostumografijo in scenografijo na festivalu »Brez prevoda« v Užicah (Srbija) prepričala tudi komisijo festivala »Male scene« v Reki (Hrvaška), kjer je odnesla véliko nagrado za najboljšo predstavo tega mednarodnega festivala.

Čeprav »rojena« že leta 2010, pa sta »Ma&Al« z izjemnima Markom Mandićem in Senko Bulić nagrade zasluženo prejemala tudi v letu 2011. Po številnih navdušenih kritikah v Sloveniji in na Hrvaškem ter uprizoritvi v sklopu »Showcase« Bortšnikovega srečanja 2010,  je Marko Mandić prejel tudi nagrado Judita Splitskega poletnega festivala, kolaž besedil J. D. Sallingerja in B.-M. Koltèsa v režiji Ivice Buljana pa je mednarodni festival Skupifest v Makedoniji prepričal kot najboljša predstava.

Večkrat nagrajene otroške in mladinske predstave

Nagrada Mareku Bečki za najboljšega režiserja Bienala slovenskih lutkovnih ustvarjalcev 2011 za predstavo Sneguljčica, nagrada Eleni Volpi za najboljšo igralko in animatorko Bienala slovenskih lutkovnih ustvarjalcev 2011 v predstavi »Sneguljčica«, nagrada Aljažu Jovanoviću za najboljšega igralca in animatorja Bienala slovenskih lutkovnih ustvarjalcev 2011 v predstavi »Sneguljčica«, nagrada Zlata paličica za posebni umetniški dosežek tandema son:DA (Metka Golec, Miha Horvat) za vizualno podobo v predstavi »Sapramiška 2 - Sapramišja sreča« v režiji Roberta Waltla, nagrada za najboljšo scenografijo v predstavi Janko in Metka Sanja Jurca na festivalu gledališča za otroke, Zvezdarište Beograd, in nagrada za najboljšo scenografijo v predstavi Janko in Metka Sanja Jurca, festivala gledališča za otroke, Zvezdarište Beograd, so le potrditev, da Mini teater tudi za najmlajše in otroke pripravlja le izbrano in odlično.

Mednarodna festivala Mini teatra postajata vodilna na svojih področjihZa pestro dogajanje na Križevniški je bilo poskrbljeno tudi poleti in jeseni, nepozabna doživetja pa sta pričarala že tradicionalna festivala »Mini poletje« in »Festival srednjeveških dni«. Na obeh projektih je tako skupaj sodelovalo več 150 ustvarjalcev, zanimivih predstav, koncertov in delavnic pa se je udeležilo več kot 4.500 obiskovalcev!

Mini poletje

Številni zato že nestrpno pričakujejo poletje, ko bodo sebi in najmlajšim lahko ponovno privoščili čarobnost lutke in gledališča. Med 26. junijem in 30. avgustom 2011 je v Mini teatru na Križevniški in Ljubljanskem gradu namreč potekal mednarodni poletni lutkovni in gledališki festival »Mini poletje«, z otvoritveno predstavo festivala »Mali plamen«, GKL iz Splita v nedeljo, 26. junija ob 18. uri, na velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana.

V Ljubljani smo si pod taktirko Mini teatra na različnih prizoriščih tako ogledali predstave gledališč iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Švedske, Češke, Slovaške, Belgije, Španije, Estonije in Slovenije, festival »Mini poletje« pa ob izjemnem obisku gledalcev vseh starosti in podpori strokovne javnosti postaja najodmevnejši in največji festival za otroke v Sloveniji. Vsako nedeljo so se odvijale tudi »Velike ustvarjalnice Mini poletja«, ki so jih pripravili v sodelovanju s KUD Sredina in delavnice v okviru evropskega projekta »Baby Lion - Levček« ter lutkovne delavnice v okviru evropskega projekta »Puppet Nomad Academy - Nomadska lutkovna akademija«. Kot priprava na »Srednjeveške dneve v Ljubljani« pa so 23. julija v okviru poletnih prireditev na Ljubljanskem gradu potekale tudi tematske delavnice »Ustvarjalni srednji vek«.

Srednjeveški dnevi v Ljubljani

Že dvanajsto leto zapored je Mini teater ob finančni pomoči Turizma Ljubljana in Mestne občine Ljubljana na Križevniški ulici organiziral tudi tradicionalni srednjeveški projekt, tokrat pod skupnim naslovom »Sprehod skozi zgodovino - od Emone do srednjega veka«, ki je potekal od 30. septembra do 2. oktobra 2011 na več prizoriščih. Atrij ZRC, prostori Mini teatra na Križevniški 1 in atrij na Križevniški 2 so tako gostili nastope Musice cubicularis iz Slovenije, Norberta Rodenkirchna iz Nemčije, skupine Fata la parte iz Ženeve, češke in italijanske viteške skupine in viteze Vojvodine Kranjske s številnimi slovenskimi viteškimi in plesnimi skupinami.

Tradicionalni sprevod dedka Mraza spremljala večtisočglava množica

V Mini teatru smo tako kot že številna leta doslej pripravili tudi tradicionalni sprevod dedka Mraza za mesto Ljubljana. Tako se vsak dan ob 17. uri, od 26. pa vse do 30. decembra, dedek Mraz na kočiji z lipicanci ter v spremstvu pisane druščine živali in številnih zanimivih likov odpravi s Križevniške mimo Novega trga preko Čevljarskega mostu in do Mestne hiše. Čez Prešernov trg nadaljuje do Kongresnega trga, medtem ko na svoji poti otroke ves čas razveseljuje s sladkimi presenečenji in lepimi željami. Mini teatrov sprevod Dedka Mraza na poti že leta spremlja večtisočglava množica, na njegovi poti po mestu ga dnevno, ocenjeno, vidi namreč kar 5.000 ljudi.

Izbrane predstave z obdarovanjem dedka Mraza

Ob izredno velikem zanimanju, tako najmlajših in mladine kot odraslih, pa smo decembra pripravili tudi izbrane predstave, po katerih je otroke z obdarovanjem razveselil dedek Mraz. Z velikim veseljem namreč opažamo, da se vedno več staršev, starih staršev, sorodnikov in ostalih odloča otroke v času praznikov in obdarovanj presenetiti malo drugače. Ob vseh igračah in sladkarijah, ki so jih deležni z vseh strani, pa so tudi otroci nad darilom v obliki lutkovne ali igrane otroške predstave več kot navdušeni, medtem ko z iskricami v očeh o čarobnosti lutk in gledališča pripovedujejo še dolgo po tem.

Vrata Mini teatra odprta tudi v prihodnje

Naj bodo skupine ali posamezniki, pomembna je želja, predanost in kakovost njihovega dela. Vrata Mini teatra so bila zagona polnim ustvarjalcem vedno odprta in takšna ostajajo tudi v prihodnje, Saša Pavček, Lara Jankovič inBranko Potočan, študenti AGRFT-ja, Pedagoška fakulteta inExodos, Columbia Marionetten teater inJudovska skupnost, Koroški kulturni centerinItalijanski inštitut, pa so le nekateri, katerih ustvarjanje je maksimalno podprl tudi Mini teater.

Več kot 70.000 ljudi

Le v letu 2011 si je predstave Mini teatra ogledalo ali z njim sodelovalo več kot 70.000 ljudi, »začeti od začetka in slediti poti pod nogami,« pa so za Mini teater očitno res  besede, ki vodijo k uspehu.

Prva premiera nas v Mini teatru tako čaka že 14. januarja, ko bomo uprizorili lutkovno predstavo »Troglavi zmaj in princese«

Srečno.


Pripravili: Janina Žagar, Sebastjan Vovk in Robert Waltl