9. februarja ob 20h v Mini teatru gospod Spiropoulos, največji živeči grški karadžozopehtis

9. februarja ob 20h bomo v Mini teatru gostili gospoda Spiropoulosa, najvecjega živečega grškega "karadžozopehtisa", grškega lutkarja mojstra z grškim gledališčem senc, Karadžoz.

Gostovanje "Karadžoza" v Mini teatru je plod sodelovanja Mini teatra z SKD Danilo Kiš v Ljubljani in gospo Svetlano Slapšak.

Gledališče senc je svetovni pojav, ki ga poznajo številne daljnovzhodne in bližnjevzhodne kulture, od Kitajske in Indonezije do arabskih, zlasti egiptovske. Končno je tukaj tudi turški karadžoz ("črnooki") Pod tem imenom je Karadžoz pristal tudi v Grčiji in na Balkanu, po turškem cesarstvu. Povsod po tem velikem delu sveta je gledališče senc še danes živo: grški Karadžoz je morda najbolj zanimiv, saj je še vedno političen.

Dandanes je Karadžoz močno sredstvo socializacije mladih in nepriviligiranih, tečaji oziroma šolanje za postavljanje celotnega gledališča pa so terapija v vzponu. Za Karadžoza je potrebno zelo malo - rjuha ali pregrinjalo, luč, figure, ki jih lahko ustvarjalci igralci izdelajo sami, glasba, dober nadzor glasov. Za izvedbo ni potrebnih veliko ljudi, včasih zadostuje en človek. Grški Karadžozje revež z ženo in tremi otroki, živi v kolibi, ki jo podpira metla, vedno je lačen, rad spi in je pripravljen na vsako prevaro, da bi nekaj dobil. Na drugem koncu scene je paševa palača, središče oblasti. paša običajno razglasi, da je treba opraviti neko delo, karadžoz to sliši in že snuje načrt. Pašev glasnik Hadži-Avat je njegova glavna žrtev, albanski najemnik Veli-Geka je tam zato, da ga kaznuje, striček Jorgo je preprosti grk iz osrednje Grčije, Sior Dionisios-Njonjo je "imenitni" Grk z Jonskih otokov, Morfonios evropeizirani Grk, Stavrakas ulični frajer in rebet, tukaj pa sta še paševa hčerka in Aleksander Veliki v junaški različici, saj s Karadžozevo pomočjo obvlada "prekleto kačo".

Karadžoz je globalni tip sleparja, junak, ki deluje izključno s pomočjo prevar. Njegove skrajno balkansko-sredozemske značajske odlike odlično ustrezajo evrospkim stereotipom, s tem, da je Karadžoz starejši, zato so stereotipi, poleg tega da so neumni, preprosto nepismeni, saj ne poznajo kulturne zgodovine.

Preprosto rečeno, nihče se bolje ne smeji takemu tipu kot on sam.

Grški Karadžoz prihaja v Slovenijo: to bo dobra priložnost, da si ga prisvojimo in uporabimo, se poklonimo življenjski sili smeha in zafrkavanja ter se naučimo, kako brez vlaganj, samo z željo, da izustimo komični glas, Karadžoza uporabimo za svoje cilje. Trh si z nami, lahko ste prepričani, nikoli ne delita ne oblast ne avtoriteta.