Gostovanje priznanega gledališča Malo pozorište Duško Radović iz Beograda v Mini teatru

V četrtek, 29. marca,  bo Mini teater v dvorani Bernard-Marie Koltès na Križevniški 1 ob 11. uri gostil enega najbolj priznanih in znanih gledališč za otroke v Srbiji - srbsko gledališče Malo pozorište Duško Radović iz Beograda.

Jutrišnja lutkovna predstava izvedbi ansambla MP Duško Radović,  Prugasti mačak i gospođica lasta (Progasti maček in gospodična lastovica) režiserja Atile Antala, v srbskem jeziku, bo uprizorjena v okviru mednarodnega evropskega projekta »Puppet Nomad Academy 2«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Vstop na predstavo je brezplačen.

V projektu »Puppet Nomad Academy 2« poleg Slovenije in Srbije sodelujejo še gledališča, ustanove in posamezniki iz Madžarske, Slovaške, Češke, Estonije, Hrvaške, Belgije, Armenije in Belorusije. Projekt je potekal v vseh državah od 1. maja 2011 in se bo zaključil 28. aprila 2012 z gostovanjem beloruskega Državnega lutkovnega gledališča iz Bresta, ki bo v Ljubljani gostovalo z lutkovno predstavo Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič v režiji Roberta Waltla, ki bo ves mesec april ustvarjal z igralskim ansamblom v Brestu.

V okviru projekta sodeluje več kot 100 umetnikov, ki so sodelovali na številnih skupnih projektih, od priprav novih predstav do ustvarjalnih delavnic, razstav, predavanj in gostovanj po vseh 10 državah, ki so vključene v projekt Puppet Nomad Academy 2, ki ga vodi Mini teater.

S 1. majem 2012 pa se začenja nov dvoletni projekt »Puppet Nomad Academy 3«, v okviru katerega nadaljujemo z uspešnim sodelovanjem evropskih umetnikov.

 

Prugasti mačak i gospođica lasta/ Progasti maček in gospodična lastovica

Režija: Attila Antal

Dramaturgija: Vanja Nikolić

Scenografija (lutke, scena, kostumi): Filip Jevtić

Glasba: Secret Man

Igrajo:

Prugasti Mačak (Progasti maček) - Miloš Anđelković

Gospođica Lasta (Gospodična lastovica) - Jovana Cvetković

Mama Lasta i Bela Patka (Mati lastovica in Bela raca)  - Marijana Petrović

Petao Don Žuan, Krtice (Petelin Don Juan, Krtica) - Nenad Radović

Žabac Naduvenko, Velečasni Papagaj, Slavuj (Žabec Naduvenko, Velecenjeni papagaj, Slavček)  - Goran Balančević

Sova, Narogušena Krava (Sova, Našopirjena krava) - Tatjana Stanković

Tata Lasta, Crni Patak (Oče lastovka, Črni racman) - Predrag Todorović

Maček in to strašni maček, ki se ga vsi bojijo, se zaljubi v ptico. In to v lastovico. Ta ljubezen pa je seveda v nasprotju z vsemi načeli življenja v parku. Če do te ljubezni ne bi prišlo, bi v parku vladala popolna harmonija. In ta ljubezen je nedopustna in neoprostljiva. Za kaj takega še nihče ni slišal. To je škandal vseh škandalov. To je enostavno smrtni greh.

Park, v katerem se zgodba dogaja je slika našega vsakdana. V njem vsak prebivalec nosi neke značilnosti sveta okoli nas. Velecenjeni papagaj je hinavec, Petelin je pravi ženskar, starši mlade Lastovice živijo mirno družinsko življenje in sanjajo o tem, da se bo njuna hčerka nekega dne poročila s slavnim Slavčkom, zvezdo celega parka. A ta nedopustna ljubezen vse skupaj kar precej zakomplicira.

Ampak, ali lahko vsak ljubi vsakega? Ali lahko en zloben maček ljubi mirno ptico, kot je Lastovica? Racak ljubi raco, pes ljubi psičko, petelin kokoš, bik kravo, ptič ptico … Maček pa je pač zaljubljen v Lastovico. Ko se zaljubi, postane dober, postane lep in čist in pameten. A to ni dovolj. Potrebno bi bilo, da ne bi bil maček. Njegova ljubezen ni dovolj, dovolj ni niti trud, niti volja, kaj šele želja. Maček pač ne more biti z Lastovico, pa naj jo še tako ljubi. To ni dovoljeno. Ni »naravno«. Ni običajno. Pa čeprav je ljubezen za vsakega drugačna, ljudje včasih mislijo, da je ljubezen ena sama. In zato Maček pač ne more ljubiti Lastovke. Ne, lahko jo ljubi. Ne sme in ne more pa si z njo ustvariti življenja.