Tristan in Izolda tik pred odhodom na Borštnikovo srečanje

Tik pred odhodom na Borštnikovo srečanje, kjer bo 20.10. ob 19.00 v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor uprizorjena kot ena izmed 12 izbrank tekmovalnega programa 47. FBS, še zadnjič na domačem odru v Mini teatru!

Tristan in Izolda,predstava, ki jo je Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije nominiralo tudi  za najboljšo gledališko uprizoritev v sezoni 2011/2012, v sredo, 17.10., ob 20.00 v Mini teatru na Križevniški 1.

»Predstavam, uvrščenim na letošnji festival, gre bolj kot za zgodbe, za moč gledališkega izraza /…/ s svojo sodobnostjo, razvitostjo in kompleksnostjo še utrjujejo vtis, da gledališki medij na Slovenskem ni v povojih.« mag. Primož Jesenko, selektor 47. FSB

Nova postrdamska predstava Mini teatra, ki je bila uvrščena tudi med 12 tekmovalnih predstav in 10 predstav Showcasa 47. Festivala Borštnikovo srečanje, ter nominiranka za najboljšo gledališko predstavo sezone 2011/12.

Eno telo. Dve srci, ki bijeta kot eno. Nenehna fluktuacija med življenjem in smrtjo, sanjami in resničnostjo. Madžarski režiser in direktor gledališča Maladype iz Budimpešte, Zoltán Balázs, je večno zgodbo Tristana in Izolde po navdihu Jeana Cacteauja na oder Mini teatra postavil z mladimi slovenskimi igralci, izjemni premierni izvedbi pa so sledili tudi odlični odzivi javnosti.

Režiserjevo in igralsko raziskovanje občutljivega ravnovesja odnosa med moškim in žensko z nevsakdanjimi sredstvi bo zato v ljubezenski zgodbi večnih ljubimcev, ki izniči vse težave današnjega sveta, odstrani verske in socialne predsodke ter v boju za osebno srečo (iz)briše meje konvencionalnosti, v novi postdramski predstavi Mini teatra odrasle, študente in dijake brez dvoma navduševalo tudi v prihodnje.

»Uprizoritev, polna drobnih in inteligentnih rešitev, estetskih dolivov in skrivnostne, racionalno neujemljive ambivalentnosti (scenografija in kostumografija Ane Savić Gecan) je izlet v skrajno avtorski pogled ljubezenskega diskurza Tristana in Izolde, ki se povsem legitimno izolira od linearnih postopkov.« Zala Dobovšek, Delo, 12.4.2012

»Pri interpretiranju mitološko zgodbo Tristana in Izolde režiser radikalno skrajša, očisti obrobnih situacij in stranskih likov, tudi konkretnejših zgodovinskih referenc in tradicij upodabljanja. Jedrna napetost je usmerjena v ljubezenski trikotnik Izolde, Tristana in njegovega strica Marka Kornvalskega, torej v relacijsko zožan in večkratno pregneten čustveni teritorij. Krčenje dialogov na osnovni, najnujnejši pomen razširi prostor dodatnim kodom - neprekinjenemu koreografiranemu gibanju, simbolni govorici in scenskemu minimalizmu.« Zala Dobovšek, Delo, 12.4.2012

Več o predstavi in kratek video utrinek odlične predstave Tristan in Izolda si lahko pogledate tukaj!