Mini teater sobotno predstavo Osel Nazarenski posveča Anji Dolenc, veliki likovni in lutkovni umetnici ter prijateljici

V soboto, 2. februarja 2013, Mini teater predstavo OSEL NAZARENSKI posveča prijateljici ter veliki likovni in lutkovni umetnici ANJI DOLENC(1936 - 2013).

Izjemni umetnici, kostumografki in oblikovalki lutk, ki je za svoj prispevek lutkovni umetnosti leta 2009 ob 80-letnici UNIMA prejela tudi Pengovovo nagrado.

»Njene kostumske rešitve so bile vedno sokreacija avtorjevih zamisli. Še posebno so bile občudovane lutke za igro Roberta Waltla Osel nazarenski 1996, kjer je gotsko stensko gubanje s fresk Vincenta iz Kastva "prevedla" v tridimenzionalno lutko, ki na sceni deluje kot skulptura. S svojim umetniškim opusom je obogatila slovensko gledališče, s svojim upornim značajem pa nam je vzor kako se spopadati s problemi v življenju,« Edvard Majaron, redni profesor za lutkarstvo na Pedagoški akademiji

Osel Nazarenski je dramaturški kolaž koledniških tem oziroma svojevrstno animiranih jaslic. Sloni na enem igralcu in dveh pomočnikih pevcih, ki skupaj kot trije koledniki predstavljajo zgodbo o Jezusovem rojstvu, pri tem pa ohranijo rahlo distanco, saj je resnica o rojstvu in človeško tedanji in današnji hipokriziji predstavljena skozi oslove oči. Likovna zamisel Agathe Freyer temelji na freskah Vincenta iz Kastva. Predstava z marotami, ročnimi lutkami na palici, ki izhajajo iz norčevskega žezla.

Profesionalna lutkovna interpretacija svetopisemskih motivov po vojni, iz katerih izhaja evropska lutkovna tradicija.

 


Besedilo po koledniških motivih: Robert Waltl

OSEL NAZARENSKI

Režija in dramaturgija: Edi Majaron

Igra: Robert Waltl

Pojeta: Edo Strah/alt. Edi Majaron in Emir Jušič Piber

Gostje pevci na nekaterih izvedbah: Marko Cibej, Edi Majaron in Janko Fritz

Likovna ideja: Agata Freyer Majaron

Izdelava lutk po Vincentu iz Kastva: Anja Dolenc in Jože Lašič

Izbor glasbe: Edi Majaron

Izdelava scene: Darije Herceg

Produkcija: Freyer teater

Koprodukcija: Mini teater

 

Lutkovna predstava za odrasle in otroke, starejše od petih let.

Predstava traja 45 minut.