Mini teater maja na kar 5 mednarodnih festivalov in gostovanj!

MINI TEATER MAJA NA 5 MEDNARODNIH GOSTOVANJ

V BOLGARIJO, NA MADŽARSKO, V SRBIJO TER BOSNO IN HERCEGOVINO

 

V KRAGUJEVCU, MOSTARJU, VRATSIH, BUDIMPEŠTI IN SUBOTICI:

SNEGULJČICA, STOL(ČK)I, TRISTAN IN IZOLDA TER ZVEZDICA ZASPANKA!

 

Mini teater, eno največkrat gostujočih slovenskih gledališč, se v naslednjih dneh odpravlja na kar 5 mednarodnih festivalov in gostovanj!

Najprej se bomo na 15. Mednarodnem lutkarskem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu in v okviru EU projekta PNA 3 v Gledališču lutk v Mostarju  predstavili z večkrat mednarodno nagrajeno predstavo Sneguljčico – že to sredo in petek. Sledi postdramsko gostovanje na festivalu v  Bolgariji z novo avtorsko predstavo Nika GoršičaStol(čk)i po E. Ionescu, prav tako ta petek. Že naslednji teden pa sledi tudi gostovanje v Budimpešti s postdramskima Tristanom in Izoldo. Majska gostovanja zaključejemo z nastopom na 20. Mednarodniem festival otroškega gledališča Subotica v Srbiji, kjer bo Mini teater del tekmovalnega programa z noviteto letošnje sezone, nepozabno Ježkovo Zvezdico Zaspanko!

A ne le Mini teatrova Zaspanka, na pot iz Ljubljane v Subotico se še pred gostovanjem Ježkove pravljice odpravlja tudi razstava Svetovi in junaki, ki se tja seli iz Narodnega muzeja Slovenije. V središče jubilejnega 20. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica bo tokrat namreč postavljeno srbsko lutkarstvo in gledališko ustvarjanje za otroke, ki bo predstavljeno skozi razstavo lutk, kostumov, scenografskih delavnic in gledaliških fotografij, razstavo Svetovi in junaki, ki jo je v Ljubljani v sodelovanju s v sodelovanju s partnerji iz Subotice in Novega Sada pripravil Mini teater v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3.

Razstava bo v Subotici na ogled od 18. do 25. maja, od koder se nato seli še v Novi Sad, kjer bo na ogled od 28. maja do 15. junija 2013, iz Vojvodine pa tudi v druga srbska mesta.

 

SREDA, 15. MAJ 2013, OB 16.00 IN 18.00

SNEGULJČICA

15. MEDNARODNI LUTKARSKI FESTIVAL ZLATA ISKRA V KRAGUJEVCU (SRBIJA)

»Uprizoritev, ki ob klasični pravljičnosti za otroke vsebuje tudi ironično prepoznanje aktualne lažne družbene 'pravljičnosti' za odrasle.«Slavko Pezdir, Delo 2010. Večkrat, tudi mednarodno, nagrajena lutkovna uspešnica Mini teatra: 2 grand prixa za predstavo v celoti, 2 nagradi za režijo in 2 igralski nagradi ter nagrada otroškega občinstva!

Sneguljčica Mini teatra je do sedaj že gostovala na številnih mednarodnih festivalih: Festivalu za otroke Bouchty a Loutky 2010 v Pragi (Češka), Mednarodni lutkovni festival Unima Belgije 2010 v Beverenu (Belgiji), 19. mednarodni festival otroškega gledališča Subotica 2012 (Srbija), Interdisciplinarni festival TREFF 2012 v Talinu (Estonija),  23. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan Maribor2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival Lutke Ljubljana 2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival poklicnih otroških gledališč Banja Luka 2012 (Bosna in Hercegovina), Mednarodni festival lutkovnega gledališča Moskva 2012 (Rusija).

Kultna Sneguljčica z igralcema Vesno Vončina in Josom v režiji odličnega češkega režiserja Mareka Bečke, ki je občinstvo v Mini teatru navdušil že dvakrat - z Obutim mačkom in Mizico, pogrni se, v Mini teater pa se jeseni vrača z novo predstavo Poguma Molly. Eden najbolj zanimivih in vznemirljivih režiserjev, diplomant znamenite praške DAMU in profesor te najbolj znane evropske gledališke akademije, ki je leta 1991 ustanovil gledališče Bouchty a loutky v Pragi.

Priredbe režiserja Mareka Bečke so vedno polne črnega humorja, improvizacije ter preigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa z drznimi avtorskimi pristopi oblikuje svojevrstno ostrino humorja, skozi katero se vedno znova izraža realna, predvsem pa aktualna podoba sveta. Pravljični junaki Sneguljčice tokrat ne bodo vpeti v svet čarobnega gozda, zastrupljenih jabolk, idilične narave in nadnaravnih poljubov, ampak se bodo v skladu s svojimi arhetipskimi karakterji vživeli v sodobne družbene ustroje.

Jubilejni 15. Mednarodni lutkarski festival Zlata iskra v Kragujevcu poteka že od leta 1994, letos od 12. do 18. maja 2013 v organizaciji Gledališča za otroke iz Kragujevca. Festival tekmovalnega značaja, kjer vsako leto sodeluje 10 do 15 gledališč iz Srbije in tujine, je izključno lutkarski, v čemer je v Srbiji edinstven.  

Mednarodno strokovno komisijo bodo letos sestavljali:

Stefanka Kjuvlijeva, scenografinja in oblikovalka lutk iz Sofije

- Petar Šurkalović, igralec in režiser iz Mostarja

- Dragoslav Todorović, režiser iz Beograda

Na 15. Mednarodnem lutkarskem festivalu bodo podeljene naslednje nagrade: Grand Prix za najboljšo predstavo, druga nagrada za predstavo, tretja nagrada za predstavo, nagrada za najboljšo režijo, nagrada za najboljšo scenografijo, nagrada za oblikovanje lutk, nagrada za originalno glasbo in 3 do 5 igralskih nagrad.

Poleg Miniteatrove Sneguljčice iz Slovenijebodo na festivalu sodelovala tudi gledališča iz Bolgarije, Črne Gore, Italije, Ukrajine, Romunije, Afganistana, Hrvaške, Kitajske in Srbije: Millerjeva lepa hčerka, State Puppet Theatre - Vidin (Bolgarija), Bajka o vitezu brez konja, Pozoriste mladih - Novi Sad (Srbija), Zabava in  Zmaj neba, State Puppet Theatre - Trgovište (Bolgarija), Čarobni kamen, JU “Gradsko pozorište” - Podgorica (Črna Gora), Giacominijeve dogodivščine, Teatro Delle Marionette Arcabalena - Bari (Italija), Jedi s ščepcem soli, Youth and Children Theatre "Colibri" - Craiova (Romunija), Kraljeva nova oblačila, Pozorište lutaka “Pinokio” - Zemun (Srbija), Hans in Luck, Parwaz Puppet Theatre - Kabul (Afganistan), Sedem kozličkov in samo en beden volk, Gradsko kazalište lutaka - Rijeka (Hrvaška), Bedni raček, Ternopol Academic Theatre of Actor and Puppet - Ternopol (Ukrajina), Shanghai Puppet Theatre - Shanghai (Kitajska) in, izven konkurence, Labodje jezero, Pozorište za decu Kragujevac - Kragujevac (Srbija).

 

PETEK, 17. MAJ 2013, OB 10.00

SNEGULJČICA

GLEDALIŠČE LUTK V MOSTARJU (BOSNA IN HERCEGOVINA)

Gledališče lutk Mostar, osnovano že leta 1952, se nahaja v judovski sinagogi v mostarskem naselju Brankovac. V vseh letih je postalo pravi hram lutkarstva in najboljši predstavnik kulturnega prizorišča Mostarja, prejel je številne nagrade in priznanja na mednarodnih in domačih festivalih, njegove predstave pa si je ogledalo že skoraj 2 milijona gledalcev.  V vojni med letoma 1992 in 1995 je bilo gledališče popolnoma porušeno, igralci izgnani, razbežani in začeti je bilo treba ponovno.

Povojno sodelovanje z režiserji in lutkarskimi strokovnjaki, če med njimi omenimo Roberta Waltla, Slavča Malenova, Todora Valova, Wojciecha Wieczorkiewicza, Ivana Coneva, Elžbiete Eysymont, Jaroslawa Antoniuka, Alekseja Ljeljavskoga, je iz mostarskih lutkarjev tako ponovno ustvarilo resnične mojstre animacije in naslednike slavnih predhodnikov, ki so v 70. in 80. letih v sodelovanju z režiserji, kot so Edi Majaron, Luka Pateljak, Teodor Ristić, Ivan Teofilov in Saša Janković ustvarili antologijske predstave.

Mini teater se odpravlja na gostovanje v Mostar v okviru velikega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3 v okviru katerega sodleujeta obe gledališči, skupaj s še drugimi partnerji iz Estonije, Hrvaške, Belgije in Hrvaške.

 

PETEK, 17. MAJ 2013, OB 17.00

STOL(ČK)I

3. FESTIVAL NETA - NOVA EVROPSKA TEATRSKA AKCIJA, VRATSA (BOLGARIJA)

Osebnoizpovedni šov, ki ni le zgodba o Niku Goršiču in ni le zgodba o slovenskem (mladinskem) gledališču. Je tudi zgodba o nam skupnih vprašanjih, ki vznikajo, ko končnost in večnost dihata sočasno. Je obračun z življenjem.«Saška Rakef RA Slovenija 1, 09.01.2013

Stol(čk)I, avtorska predstava Nika Goršiča, ki pod psevdonimom Nick Upper podpisuje tudi režijo predstave, izhajajo iz dramskega besedila Eugѐna Ionesca. V dramaturgiji je Goršič popolnoma sledil Ionescu, ohranil je tudi poglavitne tematske linije, vsebino pa je konkretiziral in postavil v današnji čas. Igralec, režiser, performer in pisec Niko Goršič, legenda (jugo)slovenskega gledališča, je na ozemlju bivše Jugoslavije je ozavestil gledališki postmodernizem. Že v sedemdesetih letih se je pojavljal tudi kot performer in inoviral igralstvo z igralsko puzzle tehniko (kombinacija različnih tehnik). Še danes predstavlja sinonim za alternativnega ustvarjalca. Je umetnik raziskovalec.

 

NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija) je bila ustanovljena leta 2005 in združuje ugledne gledališke hiše ter mednarodne gledališke festivale iz 14. evropskih držav: Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Romunije, Rusije, Slovenije, Srbije in Turčije.

Leta 2012 je festival NETA v okviru Festivala ExPonto potekal v Ljubljani, letošnji , v Bolgariji, pa bo potekal vzporedno s 24. Festivalom majhnih gledaliških oblik Vratsa (Festival Of Small Theatrical Forms Vratsa). Funkcijo generalnega sekretarja mednarodne mreže NETA je leta 2007 prevzel Damir Domitrović, direktor festivala Ex Ponto in predsednik Kulturnega društva B-51. Poglavitni cilji mreže NETA sta promocija kulturnega sodelovanja med državami ter razvoj evropskega gledališkega in kulturnega prostora. Med največje akcije v zadnjih dveh letih, poleg izmenjave predstav in umetnikov, štejeta dva velika festivala mreže v St. Peterburgu in Podgorici.

 

TOREK, 21. MAJ 2013, OB 20.00

TRISTAN IN IZOLDA

UNIVERSITY OF THEATRE AND FILM ARTS, BUDIMPEŠTA (MADŽARSKA)

»Uprizoritev, polna drobnih in inteligentnih rešitev, estetskih dolivov in skrivnostne, racionalno neujemljive ambivalentnosti (scenografija in kostumografija Ane Savić Gecan) je izlet v skrajno avtorski pogled ljubezenskega diskurza Tristana in Izolde, ki se povsem legitimno izolira od linearnih postopkov.«Zala Dobovšek, Delo, 12.4.2012

Postdramska predstava Mini teatra madžarskega režiserja Zoltán Balázsa s sedmimi mladimi slovenskimi igralci (Vesna Kuzmić, Ana Urbanc, Jernej Čampelj, Robert Korošec, Rok Kunaver, Tadej Pišek in Marko Ujc), ki je bila uvrščena med 12 tekmovalnih predstav in med predstave Showcasa 47. Festivala Borštnikovo srečanje ter nominiranka Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v sezoni 2011/12, bo gostovala v Budimpešti. Režiser Balázs, diplomirani režiser in igralec Univerze za gledališče in filmsko umetnost v Budimpešti, skuša skozi svoje uprizoritve občinstvu ponuditi zgoščeno in kompleksno gledališko izkušnjo, takšno, ki nagovarja čustva in čute, medtem ko sceno, gibanje in glasbo postavlja na isto raven besedilom.

Univerzo za gledališko in filmsko umetnost v Budimpešti odlikuje akademski kader ativnih umetnikov. So izjemni strokovnjaki in profesionalci madžarskega gledališče, filma in televizije, svoje znanje pa prenašajo naprej študentom. Univerza za gledališko in filmsko umetnost je edinstvena tovrstna na Madžarskem.

 

Gostovanje poteka v okviru velikega evropskega projekta PNA 3 , ki ga vodi prav Mini teater in v katerem sodelujejo še gledališča iz Bosne, Hrvaške, Estonije, Belgije in Madžarske.

 

PETEK, 24. MAJ 2013, OB 12.00 

ZVEZDICA ZASPANKA

20. MEDNARODNI FESTIVAL OTROŠKEGA GLEDALIŠČA SUBOTICA (SRBIJA)

»Proti pričakovanjem so tudi raznovrstne lutke, še posebej naslovne junakinje in njenih prijateljic, kolegic zvezdic na nebu ter poleg njih vsaj še slavnega zvezdnega pismonoše Kometa Repatca, ki v likovni zasnovi Roberta Smolika in prav tako raznovrstni animaciji igralcev Maruše Majer v alternaciji z Nino Ivanišin pa Tadeja Piška in Igorja Štamulaka dobesedno žarijo, svetijo in letajo naokoli, predvsem pa učinkujejo vizualno obenem popolnoma figuralno in kot da občutno abstraktno.«Uroš Smasek, Proti vsem pričakovanjem.« Večer, 13.12.2012

Ena najpriljubljenejših slovenskih pravljic, nepozabna Ježkova pravljica za otroke vseh starosti, se bo predstavila na jubilejnem, 20. Mednarodnem festivalu otroškega gledališča Subotica! Besedilo Franeta Milčinskega - Ježka, režija Roberta Waltla, asistent režije in svetovalec za animacijo Brane Vižintin, adaptacija besedila in dramaturgija Zale Dobovšek, likovna zasnova Roberta Smolika ter igra Maruše Majer (sicer v alternaciji z Nino Ivanišin), Tadeja Piška in Igorja Štamulaka ob izvirni glasbeni podlagi Mihe Ciglarja, za katero bo v Subotici skrbel Tadej Droljc.

»Zaradi številnih uprizoritev Zvezdice Zaspanke se v Mini teatru nismo osredotočali toliko na samo zgodbo, ki je obče poznana, ampak bolj na različne načine, kako jo v postdramskem ključu predstaviti tako skozi animacijo »klasičnih lutk« in igro igralcev. Gre za multimedijsko predstavo, v kateri ima pomembno vlogo tudi zvok,«je povedal režiser predstave Robert Waltl, ki je v svoji dolgoletni karieri gostoval na številnih mednarodnih festivalih (Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija, Francija, Danska, Poljska, Slovaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna gora, Makedonija, Hrvaška, Grčija, Bolgarija, Rusija, Belorusija, Portugalska, Španija, Venezuela, Nizozemskem, Kuba, Iran, Pakistan, Egipt, Koreja, ZDA, Kitajska …) ter za svoje delo prejel več nagrad in priznanj, med drugim nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Dramskih umetnikov Hrvaške, Župančičevo nagrado Mesta Ljubljana in več nagrad na festivalih na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, na Kitajskem, v Iranu, na Poljskem, v Belorusiji, Sloveniji in Srbiji in Črni gori.

Festival bo potekal od 19. do 25. maja 2013, poleg gostovanj festivalskih predstav po Vojvodini in drugih krajih Srbije, pa bo vključeval tudi ponovitve v Szegedu na Madžarskem. V sedmih dneh bo festival gostil umetnike, gledališke strokovnjake in študente gledaliških šol z različnih koncev Evrope in sveta ter Srbije in sosednjih držav.

V tekmovalni program mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica je letos prijavljenih 225 predstav  iz 50 držav iz celega sveta. Poleg Zvezdice Zaspanke Mini teatra iz Slovenije tudi gledališča iz Alžirije, Argentine,Armenije, Avstrije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Brazije, Bolgarije, Črne Gore, Češke, Čila, Egipta, Ekvadorja, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Gruzije, Nizozemske, Hrvaškee, Indije, Irana, Italije, Izraela, Japonske, Kanade, Kenije, Kitajske, Kolumbije, Latvija, Litve, Madžarske, Makedonije, Mehike, Nemčije, Poljske, Portugalske, Rumunije, Rusije, ZDA, Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Turčije, Ukrajine, Velike Britanije, Venezuele inVijetnama.V okviru uradne selekcije bo izvedenih 21 predstav v izvedbi 21 gledališč iz 14 držav.

Mednarodno strokovno komisijo bodo letos sestavljali:

Predrag Bjelošević, pesnik, pripovedovalec, dramatik, prevajalec, profesor režije za lutkovno gledališče; Republika Srbska, Bosna i Hercegovina

-  David Burman, igralec-lutkar, reditelj, gledališki producent; Rusija

Jacques Trudeau, igralec, lutkar, plesač, generalni sekretar svetovne Unime; Kanada

Prof. dr. Siniša Jelušić, filozof, književnik, profesor teatrologije in dramaturgije; Črna Gora

Miroslav Radonjić, teatrolog, gledališki kritik; Srbija