Nov uspeh Mini teatra v tujini! Tri nove mednarodne nagrade za Sneguljčico!

NOV USPEH MINI TEATRA V TUJINI!

TRI NOVE MEDNARODNE NAGRADE

ZA SNEGULJCICO MINI TEATRA!

 

Mednarodno večkrat nagrajena Sneguljčica Mini teatra v režiji enega najbolj priznanih čeških režiserjev Mareka Bečke je na 15. mednarodnem lutkarskem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji, kjer je bila v okviru tekmovalnega programa uprizorjena v sredo, 15. maja, prejela kar 3 nagrade!

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Stefanka Kjuvlijeva, scenografinja in oblikovalka lutk iz Sofije, Petar Šurkalović, igralec in režiser iz Mostarja in Dragoslav Todorović, režiser iz Beograd je Sneguljčici Mini teatra podelila:

-      nagrado Zlata iskra za predstavo

-      nagrado igralcu Joseu za najboljšo igro

-      nagrado Robertu Smoliku za lutke in sceno

Kultna Sneguljčica je v Kragujevcu nastopila z igralcema Vesno Vončina (sicer v alternaciji z Eleno Volpi in Ajdo Toman) in Josom (sicer v alternaciji z Aljažem Jovanovićem)v režiji odličnega češkega režiserja Mareka Bečke, ki je občinstvo v Mini teatru navdušil že dvakrat - z Obutim mačkom in Mizico, pogrni se, v Mini teater pa se jeseni vrača z novo predstavo Poguma Molly.

Nove tri nagrade so le še dodatno potrdile odličnost ene najbolj izvirnih priredb kultne pravljice, ki je do aktualnega gostovanja v Kragujevcu prejela že 2 Grand Prixa za predstavo v celoti (Grand Prix festivala za najboljšo uprizoritev v celoti 19. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica 2012 in Grand Prix  za najboljšo uprizoritev v celoti Mednarodnega festivala poklicnih otroških gledališč v Banja Luki 2012), 2 nagradi za režijo (nagrada za najboljšega režiserja Bienala slovenskih lutkovnih ustvarjalcev 2011 in nagrada za najboljšo režijo 19. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica 2012 režiserju Mareku Bečki) in 2 igralski nagradi (nagrada Eleni Volpi za najboljšo igralko in animatorko ter nagrada Aljažu Jovanoviću za najboljšega igralca in animatorja Bienala slovenskih lutkovnih ustvarjalcev 2011) ter nagrado otroškega občinstva (nagrada Maček iz žaklja otroške žirije 23. mednarodnega lutkovnega festivala Poletni lutkovni pristan 2012, Maribor, Slovenija).

Sneguljčica Mini teatra je do sedaj gostovala na številnih mednarodnih festivalih: Festivalu za otroke Bouchty a Loutky 2010 v Pragi (Češka), Mednarodni lutkovni festival Unima Belgije 2010 v Beverenu (Belgiji), 19. mednarodni festival otroškega gledališča Subotica 2012 (Srbija), Interdisciplinarni festival TREFF 2012 v Talinu (Estonija), 23. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan Maribor2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival Lutke Ljubljana 2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival poklicnih otroških gledališč Banja Luka 2012 (Bosna in Hercegovina), Mednarodni festival lutkovnega gledališča Moskva 2012 (Rusija).

Jubilejni 15. Mednarodni lutkarski festival Zlata iskra v Kragujevcu poteka že od leta 1994, letos od 12. do 18. maja 2013 v organizaciji Gledališča za otroke iz Kragujevca. Na festivalu tekmovalnega značaja, na katerem vsako leto sodeluje 10 do 15 gledališč iz Srbije in tujine, je izključno lutkarski, v čemer je v Srbiji edinstven.  

SNEGULJČICA

»Uprizoritev, ki ob klasični pravljičnosti za otroke vsebuje tudi ironično prepoznanje aktualne lažne družbene 'pravljičnosti' za odrasle.«Slavko Pezdir, Delo 2010.

Priredbe režiserja Mareka Bečke so vedno polne črnega humorja, improvizacije ter preigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa z drznimi avtorskimi pristopi oblikuje svojevrstno ostrino humorja, skozi katero se vedno znova izraža realna, predvsem pa aktualna podoba sveta. Pravljični junaki Sneguljčice tokrat niso vpeti v svet čarobnega gozda, zastrupljenih jabolk, idilične narave in nadnaravnih poljubov, ampak se v skladu s svojimi arhetipskimi karakterji vživijo v sodobne družbene ustroje.

Priredba: Marek Bečka, Zala Dobovšek

Režija: Marek Bečka

Igrata: Vesna Vončina/Elena Volpi/Ajda Toman inJose/Aljaž Jovanović

Glasba in songi: Jose

Vodja tehnikov: Tilen Vipotnik

Premiera: 21. september 2010 v okviru Festivala Ex Ponto

ROBERT SMOLIK

Robert Smolik (1977), nagrajen za oblikovanje lutk in likovno zasnovo Sneguljčice, je diplomiral na Fakulteti za gledališče Akademije uprizoritvenih umetnosti v Pragi  (smer scenografija oddelka alternativnega in lutkovnega gledališča), kjer poučuje in vodi oddelek za scenografijo. Sodeluje z različnimi lutkovnimi gledališči, je član eksperimentalne gledališke raziskovalne skupine Handa Gote Research & Development, poleg oblikovanja lutk pa je tudi nadarjen ilustrator otroških knjig.

Več o predstavi si lahko preberete tudi tukaj.