Nova režija Roberta Waltla v Mostarju, lutkovna predstava Grdi raček

NOVA REŽIJA ROBERTA WALTLA V MOSTARJU,

LUTKOVNA PREDSTAVA GRDI RAČEK!

 

Koprodukcija Mini teatra in Gledališča lutk Mostar,

ki nastaja v okviru velikega evropskega mednarodnega projekta

Puppet Nomad Academy 3

 

LJUBLJANSKA PREMIERA BO OB ZAKLJUČKU LETOŠNJEGA FESTIVALA

MINI POLETJE!

 

Robert Waltl, nagrajevani režiser predstav za mlado običinstvo, ki režira v Sloveniji, na Hrvaškem, v Belorusiji, Belgiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini, v Mostarju režira novo lutkovno predstavo, Grdi raček!

Po premieri 11. junija 2013 v Gledališču lutk v Mostarju (Pozorište lutaka Mostar), kjer je Robert Waltl že režiral Mačka v kavbojkah Enesa Kiševića in Ježevo hišico Branka Čopića, pa Grdi raček prihaja tudi na Lutkovni pristan v Maribor in v Mini teater v Ljubljano.

Kot ena od zaključnih predstav festivala bo del zaključka že 15. Mini poletja, mednarodnega festivala Mini teatra za otroke.

Predstava, ki nastaja v okviru velikega mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy 3, in poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra, je koprodukcija Mini teatra iz Ljubljane in Gledališča lutk iz Mostarja (Pozorište lutaka Mostar).

     

 

Režiser Robert Waltl, ki je predan interpretator pravljic Ivane Brlić Mažuranić, Svetlane Makarovič in Hansa Christiana Andersena, je ustvaril dinamično predstavo, vizualno močno in z množico prekrasnih songov ter odlično animacijo izkušenih mostarskih lutkarjev, njegove predstave pa vedno  odlikujejo glasbeno-plesna dramaturgija, dinamičen ritem in vizualno razkošje.

Mladi in uspešni pisatelj in hrvaški dramatik Ivor Martinić je Andersenovo pravljico o grdem račku, ki so ga napadali vsi, od bratov, sosedov, gosakov, lovcev, psa in kokoši do kmetov, dokler se na koncu ne spremeni v laboda, predelal v sodobno besedilo za najmlajše občinstvo. Po Andersenovih motivih je napisal novo dramsko besedilo, ki zvesto sledi originalu, a se obenem približuje sodobnemu gledalcu.

Avtor lutk in scene je Robert Smolik iz Prage, čudovote songe je napisala Olja Savičević Ivančević, uglasbila pa sta jih Nikša Mandalinić in Aleksandar Antić iz skupine TBF iz Splita.

V vlogi Grdega račka nastopa mladi Igor Vidačković, poleg njega pa izvstni igralci in animatorji - Nedžad Maksumić, Diana Ondelj Maksumić, Sergio Radoš in Nermina Denjo.

 

GRDI RAČEK

Grdi raček Hansa Christiana Andersena je ena  najbolj priljubljenih pravljic za otroke. Zgodba o nesprejetem račku, ki se mu zaradi njegovega drugačnega videza izogibajo lastni bratje, sosedi, celotno račje naselje in celo lastna mama, se spremeni v mukotrpno iskanje lastne identitete. Ko zapusti dom, se raček poda v svet, kjer se mu posmehujejo gosaki, ga napadajo lovci, psi, maček in kokoš in kmetje ga poskušajo posvojiti, vse dokler na koncu ne zagleda prekrasnih labodov in se prepriča, da pripada njihovi jati. Po mnenju psihologov prepreke, na katere Grdi raček naleti na svoji poti, služijo krepitvi otrokovega značaja in lajšajo stik s krutostmi sveta.


Po pravljci Hansa Christiana Andersena Ivor Martinić
Režiser: Robert Waltl

Glasba: Nikša Mandalinić in Aleksandar Antić (TBF)

Besedila pesmi: Olja Savičević Ivančević

Lutke in scenografija: Robert Smolik

Asistent režije: Nedžad Maksumić
Mojster zvoka in luči: Amer Ćatić
Mojster scene in izdelava scenografije: Mirsad Bijedić
Tehnik: Kasim Prguda
 

Igrajo:

Grdi raček: Igor Vidačković

Mama raca / Starka: Diana Ondelj Maksumić

Čebljava raca / Raček1 / Kokoš: Nermina Denjo

Stara raca / Divji gosak 2/ Pes: Nedžad Maksumić

Raček 2 / Španska raca / Divji gosak 1 / Maček: Serđo Radoš

 


Predstava, ki nastaja kot koprodukcija Pozorišta lutaka Mostar (Mostar Puppet Theatre) in Mini teatra Ljubljana, nastaja v okviru mednarodnega evropskega projekta »Puppet Nomad Academy 3«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.