To nedeljo v Mini teatru: Premiera Sapramiške in Svetlana Makarovič!

TO NEDELJO, 14. JULIJA, NAS OB 18.00 V MINI TEATRU NA LJUBLJANSKEM GRADU ČAKA PREMIERA SAPRAMIŠKE!

V REŽIJI ROBERTA WALTLA TER Z OGRALCEMA MOLLY JENNES IN RONNYJEM AELBRECHTOM BO TOKRAT ZAŽIVELA V FLAMŠČINI.

NA POT PA JO BO POSPREMILA TUDI SVETLANA MAKAROVIČ!

 

Premiera v okviru 15. mednarodnega festivala Mini poletje, ki bo vse do 1. septembra skrbel za nove nepozabne lutkovne in ustvarjalne poletne mesece, je nastala v koprodukciji Mini teatra iz Slovenije in Figurentheater Vlinders & C° iz Belgije ter v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3, ki poteka pod koordinacijo Mini teatra. Uro pred premiero, ob 17.00, pa otroke in starše čakajo tudi ustvarjalne delavnice KUD-a Sredina.

 

NEDELJA, 14.7. 2013
Mini teater, Ljubljanski grad

OB 17.00: USTVARJALNE DELAVNICE - POLSTENE ROŽE IN ŽOGE
OB 18.00: PREMIERA SAPRAMIŠKE V FLAMŠČINI

 

SAPRAMIŠKA

Na robu travnika je stal skedenj in v njem je imela svoj dom tudi Sapramiška, ki je dobila tri lešnike in ko hoče enega pojesti, si zlomi zob. Zato se odloči, da bo odšla poiskat pomoč. Najprej sreča zajca, ki se zanjo ne zmeni. Potem pride do veverice, ki ji je lešnik raje pojedla. In nato še do žabice, ki ji želi pomagati, a ji lešnik nehote vrže neznano kam. In tako je miška ostala brez kar dveh lešnikov.

Žabica miško prepriča, naj gre k zobozdravniku, ki ji bo popravil zlomljeni zob. Zobozdravnik detel ji zob hitro popravi in Sapramiška se veselo odpravi domov. Na poti sreča mačko, ki jo hoče pojesti, a ji uspe pobegniti, in končno se vrne domov, kjer jo čaka še zadnji lešnik. Toda ko ugrizne vanj, je ta prazen!

Razočarana miška celo noč joka in sliši jo mišji strahec. Ker se mu miška tako zasmili, jo odpelje do čarobnega grma z lešniki, kjer si jih Sapramiška nabere toliko, kolikor jih lahko nese. Ko jih doma veselo poje, pa na vrata napiše »Sapramiška, najsrečnejša miš na svetu«. Toda, kdo ve, kako dolgo bo ta napis tam visel. Srečo moramo namreč iskati v globljih stvareh.

V Sapramiški se prepletajo različne človeške značajske lastnosti - od naivnosti in nevztrajnosti do pohlepa, prebrisanosti in požrešnosti. Skupaj s Sapramiško spoznamo, da mora vsak svoje strahove in težave premagati sam, tega namesto nas ne more narediti nihče drug. Ko jih premagamo, pa vidimo, da so pravzaprav veliko manjši, kot smo si predstavljali. Kot Sapramiškin strah pred zobozdravniškim stolom, ki sploh ni tako strašen, kot si je predstavljala sama.


Svetlana Makarovič

Režija / Regie: Robert Waltl

Igralca / Spelers: Milly Jennes, Ronny Aelbrecht

Scenografija, koncept, lutke / Scenografie,concept, poppen: Anna Victorova

Flamski scenarij / Vlaams scenario: Ronny Aelbrecht, Glenn Du Ville

Adaptacija glasbe, vodenje / Muziek adaptie, coaching liederen: Patrik Claes

Prevod besedila in pesmi / Vertaling tekst en liedjes: Glenn Du Ville

 

Lutkovna predstava / Poppenspel

Starost / Leeftijd: 3+

Trajanje / Spelduur: 45 min

 

Koprodukcija: Mini teater Slovenija inFigurentheater Vlinders & C° Belgium

SVETLANA MAKAROVIČ

Rojena leta 1939 v Mariboru je Svetlana Makarovič leta 1968 diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Igrala je v Mestnem gledališču ljubljanskem in Drami, leta 1970 pa je postala svobodna književnica.

Svojo umetniško pot je začela s pisanjem poezije za odrasle. S prvo pesniško zbirko Somrak (1964) se je vključila v tendence takratne slovenske lirike in zasedla pomembno mesto na prehodu iz intimizma v modernizem. V sedemdesetih letih pa njena poezija postane strožja v slogu, prevladuje tragično baladno, temno razpoloženje in svoj umetniški vrhunec kot pesnica doseže v zbirki Srčevec (1973).

V otroških knjigah, ki jih je začela objavljati leta 1972, je oblikovala izviren slog in postala najuglednejše ime slovenske književnosti za mlade. Napisala je številne radijske in lutkovne drame za otroke, uglasbila in odpela mnoge pesmi, nekatere izmed svojih zgodb je tudi sama ilustrirala, leta 2008 pa je izšla tudi ilustrirana izdaja njenih pravljic z naslovom Svetlanine pravljice.

Pisateljica Svetlana Makarovič v otroško književnost vnaša številne novosti, njena izvirnost se kaže tudi v izmišljenih domišljijskih prostorih, ki jih naseljujejo posredni stanovalci. Njen slog je subverziven, tematika njenih zgodb pa postavlja in izpostavlja moralna vprašanja in težave odraščanja obenem, medtem ko mlade spodbuja k razmišljanju.

ROBERT WALTL

Režiser Robert Waltl je predan interpret pravljic Svetlane Makarovič. Že leta 2007 je v koprodukciji Mini teatra in Slovenskega mladinskega gledališča režiral igrano predstavo Pekarna Mišmaš, ki je leta 2012 v Mini teatru zaživela tudi kot lutkovna predstava. Z režijo v Brest Puppet Theatre v Belorusiji je besedilo Svetlane Makarovič Waltl prvič predstavil tudi ruskemu govornemu področju, v koprodukciji Mini teatra in Zagrebačkog kazališta mladih pa je zgodbo o dobrem peku in jezični Jedrt približal še hrvaškim otrokom in mladini.

Ene najbolj priljubljenih pravljic Svetlane Makarovič, Sapramiške, se je Robert Waltl z igralcema Milly Jennes in Ronnyjem Aelbrechtomv koprodukciji Mini teatra inFigurentheater Vlinders & C° tokrat lotil v flamščini.Že leta 2007 pa je na oder Mini teatra postavil tudi nadaljevanje Sapramiške, igrano predstavo Sapramiška 2 - Sapramišja sreča. Kaj se je zgodilo s Sapramiško potem, smo leta 2013 nato izvedeli še na televizijskih zaslonih, ko je v sodelovanju z animatorsko ekipo Nataša Berk, Matej Modrinjak in tandem son:DA Sapramiško 2 - Sapramišjo srečo predstavil tudi kot kratki animirani film. Po svetovni premieri v okviru 9. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka 2012 v Mariboru in ljubljanski premieri v Kinodvoru je bil leteči kolaž in z-break-an vizualni mesh-up premierno predvajan namreč še na TV SLO 1.

 


Predstava, koprodukcija Mini teatra iz Slovenije in Figurentheater Vlinders & C° iz Belgije, 14. julija 2013 premierno uprizorjena v okviru 15. mednarodnega festivala Mini poletje, je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

      

 

Program Mini teatra nastaja v okviru mednarodnega evropskih projektov Puppet Nomad Academy 3 in projekta Eksperimentalna gledališka akademija (Experimental Theatre Academy), ki ju sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Kot partner je Mini teater vpet tudi v Grundtvig Lifelong Learning Programme, Performing Arts in Residence, sofinanciran s strani Evropske komisije, program Lifelong Learning Programme (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

            

      

Program in delovanje Mini teatra sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

  

 

V pomoč pri izvedbi programa je tudi zavod Turizem Ljubljana.