Režiser in avtor priredbe:
Marek Bečka

Igrata:
Jose in Robert Korošec

Dramaturga:
Marek Bečka in Katerina Schwarzova

Oblikovalec lutk in scenograf:
Robert Smolik

Avtor glasbe:
Jose

Lektorica:
Mateja Dermelj

Vodja tehnike:
Tilen Vipotnik

Tehnična ekipa:
Tilen Vipotnik, Anže Kreč, Matej Primec in Ivan Waltl

Premiera v Mini teatru:
20. september 2013

Predstava traja 40 minut

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

O predstavi

Prva lutkovna premiera sezone 2013/14. Nova predstava režiserja Sneguljčice, Obutega mačka in Mizice, pogrni se.

Nekoč so živeli starši, ki so imeli kopico otrok. Otrok, ki so si jih želeli, vendar jih niso mogli vzdrževati. Da bi se najedli vsaj gozdnih jagod, jih je oče nekega dne odpeljal v gozd. A ko so se vračali, jih je pozabil prešteti – in zjutraj je ugotovil, da so v gozdu ostale njegove tri hčerke: Polly, Dolly in najmlajša Molly! Toda Molly ni bila le najmlajša, bila je tudi najspretnejša in najpogumnejša.

V iskanju poti domov so sestrice našle prenočišče pri ženi in možu, Velikanki in Velikanu. Velikan je bil »ves kosmat in neumit pa lačen za vola ubit« in iz njegovih ust je kar grmelo: »Grah in leča, žgancev sklečka, jaz pa jedel bi človečka!« Toda bistra Molly ga je ukanila ter sestrici in sebe rešila pred tem, da bi postale njegov zajtrk. Tekle so in tekle in se sploh niso ozrle, zjutraj pa so pred seboj zagledale čudovit grad …

Vrata jim je odprl sam kralj Francije. Kralj je imel veliko skrbi. Prav zaradi Velikana! Zato je poprosil Molly, naj mu pomaga. Bistra in najbolj junaška deklica v celi Angliji je morala (še) vedno lačnega velikana kar trikrat prelisičiti, kot nagrado za vsak uspeh pa ji je kralj obljubil ženina najprej za njeni sestri, na koncu pa še zanjo. Poguma Molly ni čakala. Takoj je odšla, da bi videla, kaj lahko stori.

Gre za predstavo, nastalo po besedilu angleške ljudske pravljice, v kateri se bosta predstavila odlična mlada igralca Robert Korošec in Jose, ki bo poskrbel tudi za izvirne songe. S Pogumno Molly pa se v Mini teater vrača priznani in večkrat nagrajeni češki režiser Marek Bečka, ki ga občinstvo pozna že iz predstav Sneguljčica, Mizica, pogrni se in Obuti maček.

Mednarodni festivali in gostovanja

Buchty a Loutky Festival v Švandovem gledališču (Praga, Češka); September 2015

O režiserju

Marek Bečka (1964) je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK (Hradec Kralowe) in pozneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne uprizoritve za najmlajše, vodil pa je tudi več delavnic za poklicne in ljubiteljske lutkarje, in to od Češke pa vse do Hongkonga. Eden najbolj zanimivih in vznemirljivih režiserjev, diplomantov znamenite praške DAMU in zdaj tudi profesor na tej najbolj znani evropski gledališki akademiji, je leta 1991 ustanovil gledališče Bouchty a loutky, v katerem je ustvaril več kot trideset predstav. Nekatere od njih pozna tudi slovensko občinstvo, saj so ga navduševale na več mednarodnih festivalih: mednarodnem festivalu Mini teatra za otroke, Mini poletju, festivalu LUTKE, Poletnem lutkovnem pristanu v Mariboru ter Primorskem poletnem festivalu.

Leta 2005 je Bečka s projektom Obuti maček prvič ustvarjal v Mini teatru, in sicer v sklopu njegove ustvarjalne usmeritve, v okviru katere znane literarne predloge postanejo podlaga za raziskovalne lutkovne predstave oziroma za raziskavo tega medija nasploh. Sodelovanje z Mini teatrom je Bečka uspešno nadaljeval leta 2008 s samosvojo posodobitvijo Mizice, pogrni se in leta 2010 s humorno preobleko zdaj že večkrat tudi mednarodno nagrajene Mini teatrove Sneguljčice.

Bečkove priredbe so vedno polne črnega humorja, improvizacije ter poigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa jim z drznimi avtorskimi pristopi vdihne svojevrstno, s humorjem začinjeno ostrino, skozi katero se vedno znova izraža resnična, aktualna podoba današnjega sveta.