Nedelje in ta teden tudi sobota priznanega režiserja Mareka Bečke!

V MINI TEATRU DO KONCA OKTOBRA NEDELJE (TER TA TEDEN TUDI SOBOTA)

PRIZNANEGA IN VEČKRAT NAGRAJENEGA REŽISERJA MAREKA BEČKE!

MIZICA, POGRNI SE, POGUMNA MOLLY, SNEGULJČICA IN OBUTI MAČEK

 

Bečkove priredbe so vedno polne humorja, improvizacije ter poigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa jim z drznimi avtorskimi pristopi vdihne svojevrstno, s humorjem začinjeno ostrino, skozi katero se vedno znova izraža resnična, aktualna podoba današnjega sveta.

Marek Bečka (1964) je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK (Hradec Kralowe) in pozneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne uprizoritve za najmlajše, vodil pa je tudi več delavnic za poklicne in ljubiteljske lutkarje, in to od Češke pa vse do Hongkonga. Eden najbolj zanimivih in vznemirljivih režiserjev, diplomantov znamenite praške DAMU in zdaj tudi profesor na tej najbolj znani evropski gledališki akademiji, je leta 1991 ustanovil gledališče Bouchty a loutky, v katerem je ustvaril več kot trideset predstav. Nekatere od njih pozna tudi slovensko občinstvo, saj so ga navduševale na več mednarodnih festivalih: mednarodnem festivalu Mini teatra za otroke, Mini poletju, festivalu LUTKE, Poletnem lutkovnem pristanu v Mariboru ter Primorskem poletnem festivalu.

Leta 2005 je Bečka v Mini teatru prvič ustvarjal s projektom Obuti maček, in sicer v sklopu njegove ustvarjalne usmeritve, v okviru katere znane literarne predloge postanejo podlaga za raziskovalne lutkovne predstave oziroma za raziskavo tega medija nasploh. Podobno je bilo tudi pri Srečnem kraljeviču Oscarja Wilda in Luisa Zornoze Boya. Sodelovanje z Mini teatrom je Bečka uspešno nadaljeval leta 2008 s samosvojo posodobitvijo Mizice, pogrni se in leta 2010 s humorno preobleko zdaj že večkrat tudi mednarodno nagrajene Mini teatrove Sneguljčice. Letos pa se je v Mini teater vrnil s prvo lutkovno premiero nove sezone Mini teatra, Pogumno Molly po angleški pravljici.

 

TO SOBOTO, 12. OKTOBRA, OB 17.00, V MINI TEATRU NA KRIŽEVNIŠKI 1:

DUHOVITA IN ZABAVNA ALJAŽ JOVANOVIĆ IN JOSE V MIZICI, POGRNI SE

V predmestju je stala hiša, v kateri so živeli očka, sin Miha in koza, ki je vedno lagala. Miha, ki je bil zaljubljen v Marjetko, si je nekega dne prislužil čarodejno mizico, zlato ovco in gorjačo, ki kaznuje tatove in lažnivce, zato … Klasična pravljica, ki velja za eno najlepših in najbolj priljubljenih na svetu, v duhoviti in samosvoji posodobitvi češkega režiserja Mareka Bečke. Odlična Aljaž Jovanović in Jose z energično sodobno glasbo in v živo izvajanimi songi ustvarjata nepozabno predstavo.

 

NASLEDNJO NEDELJO, 13. OKTOBRA, OB 17.00 V MINI TEATRU NA LJUBLJANSKEM GRADU:

POGUMNA MOLLY - NOVA PREDSTAVA MAREKA BEČKE, KI JE OTVORILA LETOŠNJO LUTKOVNO SEZONO MINI TEATRA

Nekoč so živeli starši, ki so imeli kopico otrok. Da bi se najedli vsaj gozdnih jagod, jih je oče nekega dne odpeljal v gozd, toda ko so se vračali, jih je pozabil prešteti in zjutraj je ugotovil, da so v gozdu ostale njegove tri hčerke: Polly, Dolly in najmlajša Molly. A Molly ni bila le najmlajša - bila je tudi najspretnejša in najpogumnejša. V iskanju poti domov so sestrice našle prenočišče pri ženi in možu, Velikanki in Velikanu, ki je bil »ves kosmat in neumit pa lačen za vola ubit«, iz njegovih ust pa je grmelo: »Grah in leča, žgancev sklečka, jaz pa jedel bi človečka!« Toda bistra Molly ga je ukanila ter sestrici in sebe rešila pred tem, da bi postale njegov zajtrk.  

Tekle so in tekle in se pri tem niso niti ozrle ter zjutraj pa pred seboj zagledale čudovit grad! Vrata jim je vrata odprl sam kralj Francije, ki pa je imel veliko skrbi. In to prav zaradi Velikana! Zato je poprosil Molly, naj mu pomaga. Bistra in najbolj junaška deklica v celi Angliji je morala (še) vedno lačnega velikana kar trikrat prelisičiti, kot nagrado za vsak uspeh pa ji je kralj obljubil ženina najprej za njeni sestri, na koncu pa še zanjo. Poguma Molly ni čakala. »Samo brez panike,« je takoj odšla, da bi videla, kaj lahko stori!

 

V NEDELJO, 20. OKTOBRA, OB 17.00 V MINI TEATRU NA LJUBLJANSKEM GRADU:

SNEGULJČICA - HUMORNO PREOBLEČENA IN KULTNA USPEŠNICA MINI TEATRA, KI PREJEMA NAGRADO ZA NAGRADO

Pravljični junaki tokrat ne bodo vpeti v svet čarobnega gozda, zastrupljenih jabolk, idilične narave in nadnaravnih poljubov, ampak se bodo v skladu s svojimi arhetipskimi karakterji vživeli v sodobne družbene ustroje. Posodobljene pravljične situacije, to pot umeščene v  mračno rudarsko mesto, bodo s pomočjo novodobnih pripomočkov v prvi vrsti opozorile na ekološko krizo in nenadzorovano zastrupljanje okolja. A brez hudobne mačehe, magičnega zrcala, hudomušnih palčkov in odrešitelja tudi tokrat ne bo šlo. Pravljica o Sneguljčici je zaživela kot živ in piker komentar na aktualno stanje sveta, pri tem pa bo ohranila vse bistvene pravljične motive, ki jih ta kultna zgodba premore.

 

ZADNJO NEDELJO, 27. OKTOBRA, OB 17.00 V MINI TEATRU NA LJUBLJANSKEM GRADU:

JOSE IN GAŠPER JARNI V ŠE ENI USPEŠNICI ODLIČNEGA ČEŠKEGA REŽISERJA MAREKA BEČKE, OBUTI MAČEK

Nekoč so živeli trije bratje, ki jim je oče zapustil majhno kmetijo z mlinom. Starejši brat si vzame mlin, drugi brat si vzame ves denar, za tretjega pa ne ostane nič, razen ubogega Mačka. A, žalostnega in potrtega, ga Maček nepričakovano ogovori. Obljubiti mora, da bo ravnal natanko tako, kot mu bo svetoval, ta pa mu obljubi, da je njuna pot do sreče je odprta.

 

Več o preostalem zanimivem oktobrskem programu Mini teatra pa si lahko preberete tudi tukaj!