Pred nami je nova premiera, Žabji kralj, obnovljena uspešnica iz leta 2001!

ŽABJI KRALJ

Pred nami je nova premiera Mini teatra - lutkovna predstava ŽABJI KRALJ! Velika uspešnica Mini teatra iz leta 2001 bo tokrat zaživela v obnovljeni režiji Slavča Malenova (obnova Robert Waltl) in z igralcem Tadejem Piškom. Čudovita zgodba o princesi, ki ji žabec vrne v kalni mlaki izgubljeno zlato žogico, v zameno pa želi princesino ljubezen. Premiera za vabljene in izven 18.1. ob 18.00 v Mini teatru na Križevniški 1 in prva ponovitev za izven 19.1. ob 17.00 v Mini teatru na Ljubljanskem gradu.

Zgodba o princesi, ki ji žabec vrne v kalni mlaki izgubljeno zlato žogico, v zameno pa želi princesino ljubezen, temelji na vedno aktualni temi sklepanja kompromisov. Sporočilo pravljice, namenjeno malim princeskam, kaže na možnost gledanja dogodkov z različnih zornih kotov, saj lahko včasih tudi v stvareh, ki se nam sprva zdijo grde, s potrpežljivostjo odkrijemo lepoto.

Velika uspešnica Mini teatra, ki je doživela že več kot 200 ponovitev v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, Belgiji in na Madžarskem, je v sezoni 2013/14 obnovljena. Tokrat je zaživela v režiji Roberta Waltla in z igralcem Tadejem Piškom, občinstvu Mini teatra znanem že po odličnih vlogah v Sapramišmki 2 - Sapramišji sreči in Pekarni Mišmaš Svetlane Makarovič, Zvezdici Zaspanki Franeta Milčinskega - Ježka ter Tristanu in Izoldi madžarskega režiserja Zoltána Balázsa.

Lutkovno predstavo smo že leta 2001 pripravili skupaj s priznanimi bolgarskimi lutkovnimi umetniki: med njimi je režiser Slavčo Malenov, ki ga ljubljanska otroška publika pozna po predstavah Kalif Štrk, Lev brez repa, Majhnica inMini cirkus. Malenov je diplomant lutkovne režije na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost, kasneje pa je opravil še specializacijo na Internacionalnem lutkovnem inštitutu Charleville-Mezieres v Franciji. Sodeluje s številnimi lutkovnimi gledališči v Bolgariji in tujini, od leta 1993 pa med drugim predava na bolgarski Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost. Lutke je poslikala Silva Bačvarova, diplomantka scenografije na sofijski Državni likovni akademiji. Delala je v Plovdivskem državnem lutkovnem gledališču ter kot scenografka v gledališču Atelie 313 ter poučuje na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost v Sofiji. Avtor scenografije in likovne zasnove je Vasill Rokomanov, prav tako diplomant scenografije na sofijski Državni likovni akademiji. Bil je oblikovalec revije Society and Law, scenograf Alelieja 313 ter poučeval scenografijo na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost v Sofiji, kot scenograf pa sodeluje s številnimi gledališči in lutkovnimi gledališči.

 

Besedilo po bratih Grimm: Vesselin Boidev

ŽABJI KRALJ

Režija: Slavčo Malenov

Režija obnove predstave v sezoni 2013/14: Robert Waltl

Igra: Tadej Pišek

Poslikava lutk: Silva Bačvarova

Glasba: Vladimir Džambazov

Scenografija in lutke: Vasill Rokomanov

Prevod: Viktorija Menkadžijeva

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let, še posebej jo priporočamo za vrtce in nižjo stopnjo osnovne šole.

Predstava traja 40 minut

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana in SSG Trst