Svetovni dan lutk in odprtje velike razstave 100 let slovenske lutkovne umetnosti

V petek, 21. marca 2013 bodo slovenski lutkarji, družno s prijatelji in kolegi iz vsega sveta praznovali 12. svetovni dan lutkovnega gledališča in lutk. Pobudnik praznovanja jv Sloveniji je nacionalni odbor mednarodne zveze lutkarjev UNIMA, katere slovenski predsednik je Robert Waltl, režiser, igralec, lutkar in direktor Mini teatra.

Na 18. kongresu Unime leta 2000 v nemškem Magdeburgu so sklenili, da naj lutkarji praznujejo svoj praznik, nakar so določili za svetovni dan lutk in lutkovne umetnosti 21. marec, ki ga lutkarji praznujemo od l. 2003. Slovenski utkarji vsako leto pripravimo več aktivnosti, med drugim oglede lutkovnih predstav, delavnice in razstave. Tako bo tudi letos. V praznovanju sodelujejo Mini teater, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališče iz desnega žepka in Ustanova lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

Letošnjo  mednarodno sporočilo je napisal priznani lutkovni mojster, Argentinec Eduardo Di Mauro, ki trenutno živi in ustvarja v  Venezueli, ob Svetovnem dnevu lutk, ki ga bomo v petek, 21. marca, ob 18.00 obeležili s svečanim odprtjem velike razstave 100 let slovenske lutkovne umetnosti v Narodnem muzeju Slovenije - Prešernova, slovenska poslanica pa je nastala pod peresom častnega člana mednarodne zveze lutkarjev UNIMA, častnega predsednika slovenske Unima, red.prof.za lutkarstvo Edija Majarona, obenem pa vas vljudno vabimo na omenjeno petkovo odprtje največje razstave slovenskih lutk v zgodovini, na kateri bo na ogled več kot dvesto lutk največjih in najpomembnejših slovenskih likovnikov in tehnologov zadnjega stoletja.

V čast nam je, da bo razstavo otvoril umetnik Jože Ciuha, nestor likovnih umetnikov, ki so oblikovali lutke na pričujoči razstavi. Častni pokrovitelj razstave je župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković. Pričakujemo tudi udeležbo ministra za kulturo gospoda dr. Uroša Grilca, saj je veliko razstavo je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije v okviru rednega letnega programa Mini teatra.

Razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti bo v Narodnem muzeju Slovenije na Prešernovi na ogled od 21. marca do 8. junija 2014, nato pa bo se odpravlja na gostovanje v Beograd, Bar, Kotor, Subotico, Novi sad, Zagreb in v Budimpešto.

Avtorja razstave sta Agata Freyer in Edi Majaron, razstavo so pod vodstvom Mini teatra in Unime Slovenija pripravila slovenska lutkovna gledališča, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodni muzej Slovenije, največja zahvala pa gre Lutkovnemu gledališču Ljubljana, iz fundusa katerega je večina razstavljenih lutk.