Mini teater v novo sezono s kar 7 premierami!

Mini teater v novo sezono s kar 7 premierami!

 

V programu Mini teatra za otroke in mladino pripravljamo 3 premiere           

Nova režija Roberta Waltla

Sezono začenjamo z novo režijo Roberta Waltl, koprodukcijo Mini teatra in PG Kranj, Na Noetovi barki ob osmihz igralci Miho Rodmanom, Sašo Pavlin Stošić, Aljošo Ternovškom, Joseom in Matjažem Višnarjem.Humorna, a obenem provokativna priredba dobro znane biblijske zgodbe po besedilu Ulricha Huba, ki je zanj leta 2012 prejel tudi nacionalno judovsko knjižno nagrado za otroško in mladinsko literaturo, bo zaživelo v dramaturgiji Marinke Poštrak, scenografiji Bena Caina in Tine Gverović, kostumografiji Ane Savić Gecan, glasbi Josea, koreografije Selme Banić, oblikovanju luči son:DA, videu Nejca Sajeta in lekturi Maje Cerar.

Novica, da bo velika poplava uničila svet, pride tudi do dveh presenečenih pingvinov. Toda ker smeta, tako kot tudi ostale živali, na barko samo dva pingvina, se odločita, da bosta v kovčku pretihotapila še svojega prijatelja – tretjega pingvina. Sledi divja pustolovščina. V duhovitem besedilu o prijateljstvu, iskanju Boga in solidarnosti se avtor spretno izogne vsakršnemu moraliziranju, zato je pred nami v izredno izbrušenem stilu napisana zgodba, polna iskrivih dialogov, ki nagovarja tako otroke kot tudi odrasle. Duhovite replike si kar sledijo, filozofska vprašanja pa so spretno položena v kljune treh simpatičnih pingvinov, s katerimi se otroci zlahka identificirajo.

Premiera v Mini teatru nas čaka 5. septembra 2014 v okviru že 16. Mednarodnega festivala Mini teatra za otroke, Mini poletja. Premiera v PG Kranj pa sledi že dober teden kasneje, 13. septembra 2014.

Režija Roberta Waltla ob 70-letnici ustanovitve partizanskega lutkovnega gledališča, predstava z originalnimi lutkami

Druga nova režija Roberta Waltla v naslednji sezoni bo posvečena 70-letnici ustanovitve partizanskega lutkovnega gledališča. Igra za marionete v štirih dejanjih Alenka Gerlovič, Jurček in trije razbojniki, parodija, iz katere je vela vesela slutnja skorajšnjega konca krvave vojne, in ni navduševala le po bojiščih, temveč še v prvih mesecih svobode, bo igrana z originalnimi lutkami! Partizansko lutkovno gledališče zagotovo ni bilo osamljen primer uporabe lutke v propagandne namene v času 2. svetovne vojne, vsekakor pa je nastalo kot dedič entuziazma sokolskih lutkarjev in prispevalo opazen delček h kulturi slovenskih partizanov, delček obsijan z optimizmom in humorjem, ki sta bila v tistem času pomembna kot kruh.

Izgubljeno in najdeno v režiji Zorana Petrovića

Tretja predstava za otroke, Izgubljeno in najdeno, ki bo nastala po večkrat nagrajeni slikanici Oliverja Jeffersa in v režiji Zorana Petrovića, pa bo ganljiva in duhovita zgodba o izgubljenem in ponovno najdenem prijateljstvu.  

 

V postdramskem programu Mini teatra pripravljamo kar 4 premiere

Režija in besedilo avtorja Zapiranja ljubezni posebej za Mini teater

Avtor Zapiranja ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem, eden najvidnejših francoskih, evropskih in svetovnih gledaliških in filmskih režiserjev ter direktor enega najpomembnejših svetovnih gledališč, Théâtre De Gennevilliers, Pascal Rambert, se v Mini teater vrača  tudi kot režiser. Pred nami je njegovo Vračanje, besedilo, ki ga bo napisal in režiral posebej za Mini teater.

Mednarodna koprodukcija, nova režija Ivice Buljana

Pripravlja se tudi nova režija umetniškega vodje postdramskega programa Mini teatra, Ivice Buljana. Grobnica za Borisa Davidoviča, mednarodna koprodukcija Slovenije, Hrvaške in Srbije v režiji Buljana in dramaturgiji Roberta Waltla, bo še pred svečano jesensko slovensko premiero v Mini teatru že poleti premierno uprizorjena na Mittelfestu v Italiji (21.7.), sledi vélika hrvaška turneja z uprizoritvami na Silbi (1. 8.), na festivalih ZadarSnova (4. 8.), Splitsko ljeto (7. 8.)  in dubrovniškem festivalu Karantena (9. 8.) ter uprizoritev na Kotor Art festivalu v Črni gori (11. 8.).

Ukvarjati se z delom Danila Kiša predstavlja etični imperativ za umetnika, ki razmišlja o politični stvarnosti južnoslovanskih prostorov. Brati Kiša danes je za starejše generacije opomnik o odnosih moči Državljan/Posameznik/Umetnik – Država in o količini tolerantnosti, ki so je te institucije pripravljene podeliti druga drugi. Za mlajše generacije je Grobnica za Borisa Davidoviča etični in estetski manifest, ki je v teh prostorih brez primere.                   

Nova režija Janeza Pipana

Predstava po enem najpomembnejših del Nobelovega nagrajenca Knuta Hamsuna, modernističnem in delno avtobiografskem romanu o mladem Norvežanu, ki se je zaradi lakote podal v Ameriko, Lakota, bo nastala v režiji Janeza Pipana.

Mednarodna koprodukcija Slovenije, Hrvaške in Kanade

V novi mednarodni koprodukciji Mini teatra (s hrvaškim Novim kazalištem Zagreb in kanadskim Theatre Junction GRAND) bo v režiji Marka Lawesa, ustanovnega umetniškega direktorja Theatre Junction nastal Vsak svet- predstava , ki kliče po prepoznavanju vitalnosti resnično pluralnega sveta, kjer so razlike med posamezniki samo uvod v kolektivno.