Ne zamudite nepozabne poletne sobote v centru Ljubljane! Dan križevniškega soseda!

Dan križevniškega soseda

Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. A stavbe in ulice ne zaživijo same od sebe, dušo jim vdahnejo ljudje. Ljudje, ki so se povezali in skupaj ustvarili novo kulturno četrt prestolnice - Križevniško!

In edino prav je, da ima ena najlepših ljubljanskih ulic tudi svoj dan! Dan, ko se njeni ustvarjalci in stanovalci združimo ter za someščane in obiskovalce mesta pripravimo nepozabno druženje s programom za vse.

Zato vas vabimo, da se nam v soboto, 21. junija 2014, pridružite na Dnevu križevniškega soseda in Odprti ulici ter sočasni otvoritvi že 16. festivala Mini poletje.

 

Dopoldanski in opoldanski program za otroke

Od 10h do 13h: Program za otroke, ustvarjalne delavnice, obisk pri tiskarju, potep po muzeju in ogled razstave Emona: mesto v imperiju, sladkanje s sladoledom Shambale in Ljubljanskih mlekarn, kava in klepet s Kosovelom …

Ob 11.00: Otvoritev festivala Mini poletje z lutkovno predstavo Žabji kralj na zunanjem odru pred Mini teatrom

 

Večerni program za odrasle

Ob 19.00: Zadnje Zapiranje ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem v sezoni!

Od 21h naprej: Novo večerno križevniško druženje, koncert skupine Koala Voice, DJprogram Radia Terminal, curry, aperol spritz in port tonic, Pocestnica: ready-made galerija na prostem, večerni sprehod v družbi rimskih duhov …

Vabljeni, da se nam pridružite tudi vi. Kajti, le skupaj smo Križevniška.

 

Otvoritev 16. festivala Mini poletje

Pred nami je dolgo in vroče (ne)Mini poletje

Ljubljanski Mini teater ne počiva niti poleti! Zato letos organizira že 16. mednarodni festival za otroke, Mini poletje, ki bo v dvoranah na obeh lokacijah (na Križevniški 1 in na Ljubljanskem gradu) poskrbel za nova nepozabna meseca odličnih predstav in ustvarjalnih delavnic, ki jih bomo letos soustvarjali s SEZAM-om.

Prvi del MINI POLETJA, ki bo trajal od 21. junija pa vse od 5. septembra, bo v znamenju čudovitih  predstav Mini teatra - letos obnovljene predstave Žabji kralj, nove predstave priznanega režiserja Mareka Bečke, Pogumna Molly, ter njegovih Obutega mačka in mednarodno večkrat nagrajene Sneguljčice, nadaljevanja uspešnice Svetlane Makarovič,  Sapramiške 2 - Sapramišje sreče, in nepozabne Ježkove Zvezdice Zaspanke. V Ljubljano pa prihajajo še gledališča iz Španije, Švedske, Nemčije, Slovaške in Hrvaške.

 

Otvoritev festivala Mini poletje z lutkovno uspešnico Žabji kralj

Zato vas vabimo, da se nam že ob 11.00 pridružite na otvoritvi Mini poletja, ko nas na odru pred Mini teatrom na Križevniški ulici čaka lutkovna predstava Žabji kralj v obnovljeni režiji Roberta Waltla in z igro Tadeja Piška.

Zgodba o princesi, ki ji žabec vrne v kalni mlaki izgubljeno zlato žogico, v zameno pa želi princesino ljubezen, temelji na vedno aktualni temi sklepanja kompromisov. Sporočilo pravljice, namenjeno malim princeskam, kaže na možnost gledanja dogodkov z različnih zornih kotov, saj lahko včasih tudi v stvareh, ki se nam sprva zdijo grde, s potrpežljivostjo odkrijemo lepoto.

 

Ustvarjalna delavnica Skoči žaba!

Z žabami pa se bomo družili tudi pred samo predstavo - na ustvarjalni delavnici ob 10.00. Ali žabe skačejo? Seveda. Znamo tudi mi skakati kot žabe? Mogoče. Bi si želeli imeti svojo malo žabo, ki bo skakala takrat ko si bomo sami to želeli? Naučili se bomo izdelati žabo iz papirja in poskusili ali bo skakala tako kot to počnejo prave žabe. Delavnico bo vodila Mateja Lukežič iz Združenja mladih, staršev in otrok SEZAM.

 

Obisk tiskarja iz tipoRenesanse na koncu ulice

Natisni si plakat z lesenimi črkami

Stara tiskarna je polna črk. Še največ je svinčenih. Mi pa si bomo izbrali velike lesene črke in na stari tiskarski stiskalnici z njimi natisnili plakat.

Kako so tiskali po starem

Ste vedeli, da je bilo nekdaj potrebnih več kot 10 poklicev, da je lahko nastala knjiga? Mojster vam bo predstavil delo ročnega stavca, povedal nekaj o stari opremi, na koncu pa pognal star tiskarski stroj.

 

Skok v preteklost

Emona: Mesto v imperiju

V Mestnem muzeju Ljubljana, ki je v soboto, 21. junija,  odprt od 10.00 do 24.00 in se nahaja za ovinkom Križevniške, na Gosposki ulici, so družine z otroki (6-11 let) vabljeni na ogled razstave Emona: mesto v imperiju s posebnim družinskim vodnikom Emonske zanke in uganke.

 

Shambalin domači sladoled

Restavracija Shambala bo otrokom dopoldne ponujala domačisladoled z okusom manga in bele čokolade s tofujem in grškim jogurtom. 

 

Sladkanje …

Za  sladkanja bodo poskrbele tudi Ljubljanske mlekarne. Poletje je že tukaj in sladoledne lučke bodo še kako dobrodošle.

… in kava

V pubu Pod Skalco bomo lahko kavo ves dan pili po le polovičnih cenah.

 

Klepet s Kosovelom

Naš sosed na Križevniški 8 je bil tudi Srečko Kosovel, ki letos praznuje 110. rojstni dan. Tukaj so nastale tudi njegove zadnje pesmi, s Križevniške pa je odšel v Tomaj, od koder se ni več vrnil. Zato je ena najlepših ulic slovenske prestolnice letos posvečena prav njemu, skozi Kosovelove besede pa so letos spregovorile tudi križevniške samokolnice in klopi, namenjene druženju in prijetnemu klepetu ali le počitku in odmiku od mestnega vrveža. Popisane s citati Kosovelovih pesmi nam s pripetim zbirom poezije in poezije v prozi Kosovela približajo še dodatno, z dvojezično knjižico, pripeto ob strani, pa nas skozi zgodovino ulice popeljejo tudi v slovenskem in angleškem jeziku.

 

Vožnja s kavalirjem

Križevniki smo vedno kavalirji. Tudi, ko svoje goste popeljemo okoli. Okolju prijazno vozilo Kavalir bo vse, ki si bodo kulturno četrt Križevniško želeli ogledati na kolesih, popeljal namreč tudi na prijetno vožnjo.

 

Mala plastika sodobnih slovenskih slikarjev

V Galeriji Zavoda za kiparstvo na Križevniški 2 si bomo lahko vse od 10. do 20. ure ogledali tudi malo plastiko sodobnih slovenskih kiparjev. 

 

Nov nepozaben večer na najlepši ljubljanski ulici

Po odmoru za kosilo in počitku pa vas vabimo, da se nam na Križevniški ulici ponovno pridružite še zvečer, ko bo Križevniška zaživela še malo drugače. Čaka nas novo večerno križevniško druženje!

 

Zadnje zapiranje ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem v sezoni

Kaj se zgodi, ko zaljubljenost mine in ljubezen izgine? Kaj narediti, ko dve osebi nista več za skupaj? Ko ne moreta ali ne želita biti več v odnosu? Zapiranje ljubeznije konec zgodbe. Zgodbeo paru, ki poskuša končati in zapreti skupno zgodbo. Odlična igralca Pia Zemljič in Marko Mandić, par tudi izza odra, bosta na odru Mini teatra ob 19.00 svoj ljubezenski in partnerski odnos  zaključevala še zadnjič v sezoni.

Ženeta ju bes in skrajna sila, da se razideta. Lika, ki skozi jezik in gibanje med seboj gradita bodečo žico iz besed, se bosta poskusila rešiti iz vrtinca, v katerega ju je potegnilo in v katerega vlečeta drug drugega.

Čakata nas dva monologa, ki se medsebojno ne moreta prekiniti. Dva ločena toka besed. »Globoko v sebi čutim, da gre za plesno predstavo,« je rekel avtor besedila Pascal Rambert. In na neki način to ples tudi je - duševni ples, ki na plano prinaša tisto nevidno gibanje duše. In tudi živcev.

 

Koncert skupine Koala Voice

Na odru Križevniške ulice bo nastopila najperspektivnejša mlada slovenska indie rock skupina Koala Voice, ki trenutno snema svoj prvenec in navdušuje na malih in velikih odrih po Sloveniji. Domiselni kitarski rifi, adiktivni ritmi in poetični teksti so jih prignali tudi v finale Špil lige. Zasedbo, ki meša žanre rock, sodobni pop in disco, sestavljajo trije fantje (Domen Don Holc, kitara ter brata Tilen in Miha Prašnikar, prvi bas, drugi bobni) in karizmatična pevka Manca Trampuš, na odru pa je vedno prisotna tudi koala.

DJ program Radia Terminal

Radio Terminal je prvi slovenski spletni radio, katerega program je osredotočen izključno na urbano glasbo. Glasbeni urednik Tomaž Pezdirc je že dolgoletni mešalec izbranih ritmov, nikoli pa, kljub številnim izkušnjam, še ni rolal na ulici. Sploh pa ne na Križevniški ulici.

Pridite in napnite ušesa v soboto, 21. junija, ko bomo za vas - ob pričetku poletnih počitnic - združili najbolj sveže od najbolj svežega, najbolj vroče od najbolj vročega in obljubljamo, da ne boste doživeli hladnega tuša - tega boste morali potem kasneje izkoristiti kar doma.

 

Shambalini curry, aperol spritz in port tonic

Restavracija Shambala bo z nami tudi zvečer, ko za odrasle pripravlja tajski curryter osvežitev z aperol spritzemin port tonicom.

 

Mali oder Uredništva pričesk Robert

Kaj z dolgimi lasmi? In predvsem, kaj z njimi kadar se mudi? Včasih so imeli spletične, zdaj imamo Uredništvo. Če ste ostali v vakuumu "konjski vs prašičji repek", ste dobrodošli, da skupaj obnovimo nekaj hitrih možnosti: kam obrniti, kako zapeti in kako fiksirati dolge lase. Brezplačno in vrhunsko. Samo na Križevniški.

Squat

Sodobni slovenski modni oblikovalci se bodo predstavili skozi aktualno modno-prodajno razstavo.

 

Mestni muzej na Gosposki za ovinkom

Pocestnica: Ready-made galerija na prostem

Novo odkritega Picassa, Maleviča in Zankiča lahko z močjo domišljije, burne debate in lastnega ustvarjanja, ki vsakdanje elemente mesta spreminja v vrhunska umetniška dela, občudujete na razstavi Pocestnica: ready-made galerija na prostem. Vodstva izpred Mestnega muzeja ob 18.00 in 20.00.

Večerni sprehod v družbi rimskih duhov

Ob 20.00 se izpred Mestnega muzeja v družbi rimskih duhov lahko odpravite na večerni sprehod po sledeh Emone, 2000-letne predhodnice naše prestolnice. Pohod bo v soju bakel potekal po središču Ljubljane in se po 90 minutah konča v veleblagovnici Nama.

 

Se vidimo torej na nepozabni križevniški soboti!

 

Program Dneva križevniškega soseda in Odprte ulice je nastal v sodelovanju Mini teatra, glasbenega koordinatorja Izaka Koširja, restavracije Shambala, tipoRenesanse, Uredništva pričesk Robert, Mestnega muzeja Ljubljana, galerije Squat, Združenja mladih, staršev in otrok SEZAM, puba POd Skalco Gledališča Glej, Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana, Plesnega teatra Ljubljana in centra kulture Španski borci ter ob podpori Turizma Ljubljana.