Otvoritev 16. festivala Mini poletje in Dan križevniškega soseda (21.6.2014

Za začetek Žabji kralj za konec pingvini pred vesoljnim potopom

Mini poletje za najmlajše ljubitelje gledališča

Tople poletne temperature so tudi gledališčnikom spodbuda, da oder prestavijo na prosto. Že tradicionalno se pod milo nebo seli Mini teater, ki je odprtje 16. mednarodnega festivala za otroke Mini poletje pospremil s pestrim dogajanjem na Križevniški ulici.

Mini poletje je odprla uprizoritev lutkovne predstave Žabji kralj v obnovljeni režiji Roberta Waltla in z igro Tadeja Piška. Križevniška ulica pa je bila kulturniško obarvana že uro poprej, ko se je bilo mogoče na delavnici pri tiskarju seznaniti, kako se je tiskalo nekoč, in z lesenimi črkami natisniti svoj plakat. Potekale bodo tudi druge delavnice, med drugim Rega Kvak, posebno družinsko vodenje po razstavi Emona: mesto v imperiju pa pripravljajo v sosednjem Mestnem muzeju.

Na Križevniški bo spet živahno v večernih urah, ko sta Pia Zemljič in Marko Mandić še zadnjič v sezoni uprizorila Zapiranje ljubezni, na ulico se je dogajanje preselilo od 21.00, ko bo nastopila skupina Koala Voice, sledil bo DJ-program. Mestni muzej se je pridružil s Pocestnico: Ready-made galerije na prostem in večernim sprehodom po sledeh antične Emone v družbi rimskih duhov. Z modno-prodajno razstavo so se v Galeriji Squat predstavili slovenski modni oblikovalci, v ozadju pa se bo odvijala projekcija uprizoritve Macbeth po Shakespearu.

Do 5. septembra si bo v sklopu festivala Mini poletje mogoče ogledati še nove predstave priznanega režiserja Marka Bečke Pogumna Molly ter njegovih Obutega mačka in mednarodno večkrat nagrajene Sneguljčice, nadaljevanje uspešnice Svetlane Makarovič Sapramiško 2 - Sapramišjo srečo in nepozabno Ježkovo Zvezdico Zaspanko. V Ljubljano prihajajo tudi gledališča iz Španije, Švedske, Nemčije, Slovaške in Hrvaške.

Ko se pingvina odločita prelisičiti Noeta

Sklepno dejanje bo 5. septembra pripadalo predstavi Na Noetovi barki ob osmih avtorja Ulricha Huba v Waltlovi režiji. V provokativni priredbi svetopisemske zgodbe, ki pripoveduje o dveh pingvinih, ki skušata na Noetovo barko pretihotapiti še prijatelja, igrajo Miha Rodman, Saša Pavlin Stošić, Aljoša Ternovšek, Jose in Matjaž Višnar. Dramaturginja humorne predstave, za katero je bil Ulrich Hub leta 2012 nagrajen z nacionalno judovsko knjižno nagrado za otroško in mladinsko literaturo, je Marinke Poštrak, scenografa sta Ben Cain in Tina Gverović, kostumografija je delo Ane Savić Gecan, glasbo je pripravil Jose, koreografinja je Selma Banić, za oblikovanje luči skrbi son:DA in za lekturo Maja Cerar, asistent scenografa pa je Anže Kreč. Dober teden pozneje bo premiera predstave sledila še v Prešernovem gledališču Kranj.

Več na MMC (20.6.2014)

Otvoritev 16. festivala Mini poletje in Dan križevniškega soseda v Poletni sceni na TV SLO 1

Pestro dogajanje na Križevniški je ves dan spremljala tudi ekipa Poletne scene na TV SLO 1 (21.6.2014)! 

Majhen, a nikakor minimalističen

V današnjih dopoldanskih urah se odpira mednarodni festival za otroke Mini poletje, ki bo vse do začetka septembra potekal pod okriljem Mini teatra. Obetajo se številne predstave in delavnice za otroke, na svoj račun pa bo prišlo tudi odraslo občinstvo.

Mini teater bo že šestnajstič razveselil najmlajše z mednarodnim festivalom Mini poletje, ki se na Križevniški zaganja danes dopoldne, raztegnil pa se bo vse do 5. septembra. Obiskovalci si bodo v več kot dvomesečnem dogajanju na dveh lokacijah, v že omenjeni dvorani Mini teatra na Križevniški ter na Ljubljanskem gradu, lahko ogledali največje uspešnice gostiteljskega gledališča zadnjih let, v Ljubljano pa bodo pripotovala še gledališča iz Španije, Belgije, Švedske, Nemčije, Slovaške in Hrvaške.

Od sladoleda do obiska tiskarja

Najbogatejši program bo Mini poletje ponudilo prav danes, ko se bo spojilo z dogodkoma Dan križevniškega soseda in Odprta ulica. Že pred samim uradnim odprtjem festivala bodo otroci lahko sodelovali na raznih ustvarjalnih delavnicah, obiskali tiskarja, se potepali po Mestnem muzeju Ljubljana, kjer si bodo ogledali razstavo Emona: mesto v imperiju, pokukali v galerijo Zavoda za kiparstvo, oblizovali domači sladoled ali »klepetali« s Kosovelom. Uvod v Mini poletje pa bo lutkovna predstava Žabji kralj v obnovljeni režiji Roberta Waltla.

V poznejših urah se bo lahko razživelo tudi odraslo občinstvo na večernem križevniškem druženju. Najprej bo na sporedu še zadnja ponovitev predstave Zapiranje ljubezni v režiji Ivice Buljana v tej sezoni, sledil bo glasbeni program z zasedbo Koala Voice in didžejem ter drugi družabno-kulturni dogodki, kot so urejanje pričesk, ogled modnoprodajne razstave, sprehod v družbi rimskih duhov po sledeh Emone, ki ga v okviru Poletne muzejske noči pripravlja Mestni muzej Ljubljana, ogled galerije na prostem, vrtela pa se bo tudi projekcija predstave Macbeth po Shakespearu.

Domače ob boku tujega

Sicer pa bo prvi del festivala predvsem v znamenju predstav Mini teatra. Poleg že omenjenegaŽabjega kralja se bodo na obeh prizoriščih zvrstili še Pogumna MollySneguljčica in Obuti mačekv režiji Mareka Bečke ter Sapramiška 2 – Sapramišja sreča in Zvezdica zaspanka ki ju je na oder postavil Robert Waltl. Dogajanje se bo v začetku septembra sklenilo še z eno njegovo postavitvijo, in sicer premiero predstave Na Noetovi barki ob osmih.

S tujih odrov prihaja špansko-belgijska koprodukcija Kri Kra Kro Teatra Paraíso in Théâtre de la Guimbarde, živalsko obarvana predstava Trije dobri prijatelji nemškega gledališča Theater Waidspeicher in Kravljica v produkciji Divadlo Piki iz Slovaške. Za tem bo Gradsko kazalište lutaka Split iz Hrvaške uprizorilo še potovanje v svet klasične glasbe in domišljije Glasbatorij, švedski Staffan Björklunds Teater pa lutkovno predstavo o zelenjavi Trije na slamici ter zabavno delo Starček in osel.

Več na Dnevnik (21.6.2014)

Dan križevniškega soseda

Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. A stavbe in ulice ne zaživijo same od sebe, dušo jim vdahnejo ljudje. Križevniki, ki so se povezali in skupaj ustvarili novo kulturno četrt prestolnice - Križevniško. In edino prav je, da ima ena najlepših ljubljanskih ulic tudi svoj dan: Dan Križevniškega soseda, ko se Križevniki (z)družimo in skupaj pripravimo nepozabno druženje za vse.

Več na SiGledal (20.6.2014)

V soboto otvoritev 16. Festivala Mini poletje

Vabljeni, da se v soboto, 21. junija, ob 11. uri pridružite otvoritvi Mini poletja s predstavo Žabji kralj v letos obnovljeni režiji Roberta Waltla in z igro Tadeja Piška. Otvoritev bo tudi letos potekala na Dan Križevniškega soseda, ko bodo združeni Križevniški ustvarjalci in stanovalci poskrbeli za nov nepozaben dan in druženje.

Mini teater pripravlja že 16. Mednarodni festival za otroke, Mini poletje, ki bo v dvoranah na obeh lokacijah (na Križevniški 1 in na Ljubljanskem gradu) vse do 5. septembra skrbel za nova nepozabna meseca odličnih predstav in ustvarjalnih delavnic. Prvi del Mini poletja bo v znamenju predstav Mini teatra - letos obnovljene predstave Žabji kralj, nove predstave priznanega režiserja Mareka Bečke, Pogumna Molly, ter njegovih Obutega mačka in mednarodno večkrat nagrajene Sneguljčica, nadaljevanja uspešnice Svetlane Makarovič, Sapramiške 2 - Sapramišje sreče, in nepozabne Ježkove Zvezdice Zaspanke. V Ljubljano pa prihajajo še gledališča iz Španije, Švedske, Nemčije, Slovaške in Hrvaške.

Festival 5. septembra zaključuje nova režija Roberta Waltla, Na Noetovi barki ob osmih z igralci Miho Rodmanom, Sašo Pavlin Stošić, Aljošo Ternovškom, Joseom in Matjažem Višnarjem. Humorna, a obenem provokativna priredba dobro znane biblijske zgodbe po besedilu Ulricha Huba, ki je zanj leta 2012 prejel tudi nacionalno judovsko knjižno nagrado za otroško in mladinsko literaturo, bo zaživela v režiji Roberta Waltla, dramaturgiji Marinke Poštrak, scenografiji Bena Caina in Tine Gverović, kostumografiji Ane Savić Gecan,glasbi Josea, koreografije Selme Banić, oblikovanju luči son:DA in lekturi Maje Cerar, asistent scenografa je Anže Kreč.

Novica, da bo velika poplava uničila svet, pride tudi do dveh presenečenih pingvinov. Toda ker smeta, tako kot tudi ostale živali, na barko samo dva pingvina, se odločita, da bosta v kovčku pretihotapila še svojega prijatelja – tretjega pingvina. Sledi divja pustolovščina. V duhovitem besedilu o prijateljstvu, iskanju Boga in solidarnosti se avtor spretno izogne vsakršnemu moraliziranju, zato je pred nami v izredno izbrušenem stilu napisana zgodba, polna iskrivih dialogov, ki nagovarja tako otroke kot tudi odrasle. Duhovite replike si kar sledijo, filozofska vprašanja pa so spretno položena v kljune treh simpatičnih pingvinov, s katerimi se otroci zlahka identificirajo. Premiera v Mini teatru nas čaka 5. septembra 2014 v okviru že 16. Mednarodnega festivala Mini teatra za otroke, Mini poletja. Premiera v PG Kranj pa sledi že dober teden kasneje, 13. septembra 2014.

Dan Križevniškega soseda

Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. A stavbe in ulice ne zaživijo same od sebe, dušo jim vdahnejo ljudje. Križevniki, ki so se povezali in skupaj ustvarili novo kulturno četrt prestolnice - Križevniško. In edino prav je, da ima ena najlepših ljubljanskih ulic tudi svoj dan - Dan Križevniškega soseda.

Dogajanje na Križevniški bo v soboto že od 10. ure naprej bogatil tudi dopoldanski in opoldnaski program: Čakajo nas delavnice pri tiskarju, kjer si boste lahko z lesenimi črkami natisnili svoj plakat in z mojstrom tiskarjem izvedeli, kako se je tiskalo nekoč, ustvarjalne delavnice Sezama, sladoled iz Shambale in Ljubljanskih mlekarn, delavnice Rega Kvak, svoja vrata bo z Emona: Mesto v imperiju s posebnim družinskim vodnikom Emonske zanke in uganke odprl tudi Mestni muzej.
 
Po odmoru za kosilo in počitku pa ste vabljeni, da se nam na Križevniški ulici ponovno pridružite še zvečer, ko bo Križevniška zaživela še malo drugače, na večernem Križevniškem druženju. 
 

Več na SiGledal (20.6.2014)