Nov uspeh Mini teatra v tujini! 2 mednarodni nagradi za Pekarno Mišmaš!

Na 21. Mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici v Srbiji mednarodna nagrada Violeti Tomič za najboljšo animacijo in igro ter mednarodna nagrada za najboljšo scenografijo in lutke Robertu Smoliku v Mini teatrovi Pekarni Mišmaš v režiji Roberta Waltla!

Igralka Mini teatra, Violeta Tomič, je na 21. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici prejela nagrado za najboljšo igro in animacijo v legendarni Pekarni Mišmaš kraljice slovenskih pravljic Svetlane Makarovič v režiji Roberta Waltla in izvedbi Mini teatra. Pekarna Mišmaš pa je prejela tudi nagrado za najboljšo scenografijo in lutke Roberta Smolika!

Na odru vodilnega mednarodnega festivala otroških gledališč, enega najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu, ki je za svoj izjemen doprinos otroškemu gledališču in kulturi leta 2005 prejel tudi Vukovo nagrado, sta v ponedeljek, 22. septembra, poleg nagrajene Violete Tomič nastopila tudi igralca Jose in Tadej Pišek.

Pekarna Mišmaš Mini teatra je bila izbrana med predstave tekmovalnega programa 21. Mednarodnega festivala otroškega gledališče v Subotici, od koder se je Mini teater leta 2012 vrnil z Grand Prixem festivala za najboljšo uprizoritev v celoti in nagrado za najboljšo režijo režiserju Mareku Bečki za predstavo Sneguljčica, lani pa je bila na jubilejnem subotiškem festivalu za najboljšo igro nagrajena Maruša Majer v Mini teatrovi Zvezdici Zaspanki.

V tekmovalni program mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica je bilo letos prijavljenih 230 predstav iz 44 držav iz celega sveta. V okviru tekmovalnega programa 21. mednarodnega festivala gledališča za otroke je bilo uprizorjenih 15 predstav iz 13 držav in države gostiteljice, Srbije. Poleg Pekarne Mišmaš Mini teatra iz Slovenije so na festivalu nastopila tudi gledališča iz Indije, Estonije, Gruzije, Japonske, Bolgarije, Poljske, Romunije, Rusije, Madžarske, Črne Gore, Srbije, Ukrajine in Gruzije.

Režiser predstave Robert Waltl je v svoji dolgoletni karieri gostoval na številnih mednarodnih festivalih (Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija, Francija, Danska, Poljska, Slovaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna gora, Makedonija, Hrvaška, Grčija, Bolgarija, Rusija, Belorusija, Portugalska, Španija, Venezuela, Nizozemska, Kuba, Iran, Pakistan, Egipt, Koreja, ZDA, Kitajska, Slonokoščena obala …) ter za svoje delo prejel več nagrad in priznanj, med drugim nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Dramskih umetnikov Hrvaške, Župančičevo nagrado Mesta Ljubljana in več nagrad na festivalih na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, na Kitajskem, v Iranu, na Poljskem, v Belorusiji, Sloveniji in Srbiji in Črni gori.

 

Dosedanja nagrade Pekarne Mišmaš

Igralska nagrada ansamblu predstave Pekarna Mišmaš (Violeti Tomič, Tadeju Pišku in Joseu) 12. Mednarodnega festivala poklicnih otroških gledališč Banja Luka (Bosna in Hercegovina); Oktober 2013

Nagrada za najboljšo igro in animacijo Violeti Tomič na 21. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici (Srbija); September 2014

Nagrada Robertu Smoliku za najboljšo scenografijo na 21. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici (Srbija); September 2014

 

Festivali in gostovanja

Legendarna Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič je bila 18. marca 2012 premierno uprizorjena tudi v ZeKaeM-u (Zagrebačkom kazalištu mladih, Hrvaška) in 22. aprila 2012 v Državnem lutkovnem gledališču Brest v Belorusiji

Zagrebačko kazalište mladih (Zagreb, Hrvaška); Marec 2012

Državno lutkovno gledališče Brest (Belorusija); April 2012

20. Mednarodni festival lutkovnega gledališča Plovdiv (Bolgarija); September 2012

 12. Mednarodni festival poklicnih otroških gledališč Banja Luka (Bosna in Hercegovina); Oktober 2013

21. Mednarodni festival otroškega gledališča v Subotici (Srbija); September 2014

 

O predstavi

Ali veste, kako dobri pek Mišmaš peče kruh in kaj je skrivnost pekarne, ki slovi po vseh sosednjih vaseh? Zgodba Svetlane Makarovič o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, in ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se končno odloči ostati kar pri Mišmašu, je zaživela v še eni lutkovni uspešnici Mini teatra.

 

Iz kritik

»Vrhunska uprizoritev, tudi glasbeno in po zaslugi animacijsko-igralske izvedbe, pristno oživljajoče osebnostno skrajno različne lutkovne like. Z razkrivanjem napak in pomanjkljivosti družb pa tudi družbeno pereča. V zgodbi spletkarjenje, ki prežene peka Mišmaša, v resničnosti pa tiste, ki odstopajo od povprečja, večina ali pa vplivna manjšina (tudi politična!) žal vse prevečkrat izžene, izloči.« Uroš Smasek, Večer

»Slovensko kraljico pravljice,« kot jo je poimenovala novinarka Mladine, Damjana Kolar, Mini teater je ob premieri 2012 posvetil veliki lutkovni umetnici Bredi Vintar Hrovatin ob njenem 80. rojstnem dnevu.

 

21. mednarodni festival otroškega gledališča Subotica

Festival je potekal od 21. do 26. septembra 2014, v sedmih dneh pa je gostil umetnike, gledališke strokovnjake in študente gledaliških šol z različnih koncev Evrope in sveta ter Srbije in sosednjih držav.

Mednarodno strokovno žirijo so letos sestavljali:

- Boris Goldovski (Rusija), doktor zgodivine in teorije umetnosti, zgodovinar in teoretik gledališča, gledališki kritik, dramaturg, scenarist, pedagog

- Ljubivoje Ršumović (Srbija), direktor Gledališča za otroke Boško Buha v Beogradu, prejemnik najpomembnejših nagrad za ustvarjanje za otroke

- Marek Vaškijel (Poljska), doktor znanosti, zgodovinar, kritik in direktor Teatra animacije v Poznanju na Poljskem

- Siniša Jelušić (Črna Gora), filozof, književnik, profesor teatrologije in dramaturgije

- Đerđ Hernjak (Srbija), dolgoletni profesor na Akademiji umetnosti v Novem Sadu in režiser Drame v madžarščini v Narodnem gledališču Népszínház v Subotici

 

Nagrade festivala:

Grand prix za najboljšo predstavo v celoti

Posebna nagrada za originalnost in domišljijo (izbirno)

Nagrada za najboljšo režijo

Nagrada za najboljšo scenografijo

Nagrada za najboljšo originalno glasbo

Nagrada za najboljšo estetsko in tehnološko rešitev lutk

Nagrada za igralsko stvaritev (5 enakovrednih nagrad)

 

V Subotici tudi razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti

Ne le Mini teatrova Pekarna Mišmaš, na pot v Subotico se je odpravila tudi razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti, kot predpredzadnjo postajo na veliki 10-mesečni turneji. Razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti  nadaljuje namreč veliko turnejo - 10 mesecev, 8 krajev in 6 držav (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Črna Gora, Madžarska in Slovaška), na kateri si jo je ogledalo že skoraj 15.000 obiskovalcev!

Po Ljubljani, Beogradu, Kotorju in Zagrebu na ogled tudi v Subotici …

Po Ljubljani (kjer je bila premierno otvorjena marca 2014), Beogradu in Kotorju je bila velika razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti od 11. do 19. septembra v okviru 47. Mednarodnega festivala gledališča lutk PIF na ogled obiskovalcem Zagreba, nato pa se je preselila v Subotico, kjer  je bila v okviru 21. Mednarodnega festivala gledališča za otroke v Moderni galeriji Likovni susret otvorjena 21. septembra, v Subotici pa je bila na ogled vse do konca festivala 26. septembra 2014.

… kmalu sledijo še Budimpešta, Novi Sad in Bratislava!

Največja razstava slovenskih lutk v zgodovini, ki je od 21. marca do 8. junija 2014 v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani na ogled postavila več kot dvesto lutk največjih in najpomembnejših slovenskih likovnikov in tehnologov zadnjega stoletja, nadaljuje veliko turnejo. Po Ljubljani, Beogradu in Kotorju ter aktualnih gostovanjih v Zagrebu in Subotici pa že 1. oktobra sledi otvoritev razstave v Budimpešti (Koós Ivan Gallery, Budapest Bábszíház) in 17. oktobra v Novem Sadu (Pozorišni muzej Vojvodine, Galerija likovne umetnosti - poklon zbirka Rajka Mamuzića), konec leta 2014 in v začetku 2015 pa se turneja zaključuje v slovaški Bratislavi (gledališče Bibiana), kjer bo svečano otvorjena 4. decembra 2014.

Že več kot 15.000 obiskovalcev

Veliko razstavo, ki bo v 10 mesecih na ogled v kar 8 različnih krajih in 6 državah, je do sedaj z velikim zanimanjem obiskalo že več kot 15.000 obiskovalcev!

Avtorja razstave sta Agata Freyer in Edi Majaron, razstavo so pod vodstvom Mini teatra Ljubljana in Unime Slovenija pripravila slovenska lutkovna gledališča, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodni muzej Slovenije, največja zahvala pa gre Lutkovnemu gledališču Ljubljana, iz fundusa katerega je večina razstavljenih lutk.

»Malo je ozaveščenih likovnih umetnikov, ki vedo, da gre pri ustvarjanju lutk za posebno vejo likovne umetnosti – za integralno likovno umetnino v gibanju, prostoru in času, saj za lutkovno predstavo likovnik ustvari vse nastopajoče 'osebe' – lutke po svoji zamisli, postavi jih v ustrezen prostor; lik in prostor pa ustvarjata medsebojno sporočilno sozvočje ali nasprotje.«Agata Freyer

Razstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, MOL, Mini teater Ljubljana, Lutkovno gledališče Ljubljana, Unima Slovenija, Narodni muzej Slovenije, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in druga slovenska gledališča, ki so posodila lutke. V pomoč pri izvedbi projekta pa so bila tudi slovenska veleposlaništva na Hrvaškem, v Srbiji, Črni Gori, na Madžarskem in Slovaškem.

Več o Pekarni Mišmaš si lahko preberete in pogledate tudi tukaj, več o razstavi tukaj, več o 21. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici pa tukaj!