1. FESTIVAL STRPNOSTI V LJUBLJANI

MEDNARODNI FILMSKI PROGRAM, IZOBRAŽEVALNO JUTRO, RAZSTAVA, POGOVORI, OKROGLE MIZE IN PREDAVANJA

OD 4. DO 8. FEBRUARJA 2015

MINI TEATER - JUDOVSKI KULTURNI CENTER LJUBLJANA, KRIŽEVNIŠKA 1/3, LJUBLJANA

 

GLAVNI GOSTI FESTIVALA: BRANKO LUSTIG, MIRKO ILIĆ, ORHAN GALJUŠ

 

Dragi obiskovalci, dragi prijatelji!

Izjemno veseli smo, da vam lahko že na začetku leta 2015 predstavimo kulturni dogodek, ki pomeni velik korak v kulturnem sodelovanju in poudarja nujnost razmisleka o etičnem družbenem angažmaju. Od 4. do 8. februarja 2015 bosta Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana skupaj s partnerjem in vodjo projekta JFF Zagreb (Udruga Jewish Film Festival Zagreb), organizirala 1. festival strpnosti v Ljubljani. 

Mednarodni festival strpnosti, ki bo potekal v Mini teatru na Križevniški 1 in Judovskem kulturnem centru Ljubljana na Križevniški 3, ni izključno filmski festival, saj bomo skušali idejo o pomenu strpnosti razširiti na več področij. Poleg filmskega programa bomo tako pripravili Izobraževalno jutro o holokavstu z Brankom Lustigom in predavanje Mirka Ilića Simboli sovraštva, po projekcijah filmov pa bodo sledili tudi pogovori in okrogle mize, na katerih bodo sodelovali strokovnjaki, ki se posvečajo obravnavanim in filmski ustvarjalci filma Zlomljena tišina.

V okviru festivala pripravljamo tudi predstavitev knjige Po sledeh judovske dediščine: Vodnik po Sloveniji (Tracing Jewish Heritage: A Guidebook to Slovenia) avtorjev dr. Janeza Premka in Mihaele Hudelja, ki jo bo popestril glasbeni nastop Janeza Premka in Eve Premk Bogataj z dvema hebrejskima pesmima.

Glasbeni nastop pa nas čaka že prvi dan festivala, 4. februarja, ko bo ob 19. uri ob otvoritvenih besedah častnega predsednika Festivala strpnosti, Branka Lustiga, direktorice JFF Zagreb in vodje projekta Festival strpnosti, Nataše Popović, in direktorja Festivala strpnosti Ljubljana, Roberta Waltla, nastopil tudi Mahdi Saadi iz Palestine, študent violončela ljubljanske Akademije za glasbo in član Ljubljana International Orchestra.

V veliko čast nam je, da bo del programa tudi razstava Antimasonski plakati v lasti Mirka Iliča, ki so jih Nemci leta 1941 ob okupaciji razstavili v Beogradu, da bi spodbudili sovraštvo Srbov do Judov. Razstavo bo skupaj z Mirkom Ilićem svečano odprla direktorica Muzeja novejše zgodovine, gospa Kaja Širok. Razstava bo na ogled od 4. - 15. februarja.

Festival strpnosti v Ljubljani predstavlja pomembno javno platformo, na kateri se bodo sodelujoči iz leta v leto in ob  upajmo vse večjem odzivu javnosti spominjali tudi strahot holokavsta in opominjali nanje v smislu sodobnih nestrpnosti in sovraštva: Da ne bi nikoli pozabili!

Pod vodstvom predsednika festivala Branka Lustiga, dvakratnega oskarjevca in preživele žrtve holokavsta, se je v zadnjih desetih letih ob regionalnim sodelovanjem vzpostavila kulturna manifestacija, ki je svoje partnerje in somišljenike, katerih poslanstvo je širjenje ideje o strpnosti, družbi enakosti in razumevanju različnosti kot temeljev družbe, v kateri si zaslužimo živeti prav vsi, našla v Zagrebu, na Reki, v Beogradu, na Dunaju, v Sarajevu, Cetinju in v Ljubljani.

Znani pregovor, da je zgodovina učiteljica življenja, jemljemo z vso potrebno resnostjo – da se ne bi nikdar prenehali učiti in da kot družba ne bi nikoli več dovolili takšnih mračnih in nečloveških dogodkov, kakršen je bil holokavst. Glavna tema programa je holokavst in različne vrste nestrpnosti, s čimer bi radi še enkrat znova in nedvoumno opozorili na to, kaj se zgodi, kadar strpnost ni imperativ razmišljanja in delovanja v družbi. V zgodovini nikakor niso bili diskriminirani samo Judje; sovraštvo do marginaliziranih skupin je čutiti tudi danes, v družbi, ki se hvali s tem, da so njeni temelji demokratičnost in svoboščine. Neosnovanega sovraštva so deležne številne skupine manjšin, kot so skupnosti LGBT, romske ali druge narodnostne manjšine, politično drugače misleči in drugi. Zato bi radi tudi s festivalskim programom spregovorili o teh temah ter nanje nenehno opozarjali javnost, saj je zavedanje o tem ključno za pozitivne družbene spremembe.

Upamo in verjamemo, da boste v raznovrstnem festivalskem programu našli zanimive teme in se nam boste pridružili pri promociji strpnosti kot temeljnega vodila sodobne civilizirane družbe. Strpnost in enakost ne poznata starostnih meja in prav vsak prispevek na teh področjih je neizmeren. Podpori partnerjev, pokroviteljev in donatorjev se lahko zahvalimo, da bo celoten festivalski program brezplačen za vse obiskovalce in udeležence (Število vstopnic je omejeno; brezplačne vstopnice si lahko zagotovite na blagajni Mini teatra na Križevniški 1 v delovnem času blagajne. V primeru prostih mest bodo vstopnice na voljo tudi pred samimi projekcijami). Vsi filmi bodo podnaslovljeni v slovenščini in angleščini.

Dobrodošli na 1. Festivalu strpnosti v Ljubljani!

Iz medijev

 

FILMSKI PROGRAM

Petdnevni filmski program bo vključeval petnajst filmov v treh filmskih sekcijah (celovečerni, dokumentarni in kratki filmi) iz osemnajstih držav z vsega sveta: Nemčija (3), Francija (1), Poljska (2), Grčija (2), Češka (1), Izrael (4), Združene države Amerike (4), Velika Britanija (1), Sirija (1), Slovaška (1), Pakistan (1), Kanada (1), Hrvaška (1), Turčija (1), Iran (1), Nizozemska (1), Srbija (1) in Slovenija (1).

Festival JFF so v Zagrebu prvič organizirali leta 2007; gre za edini festival judovskega filma v regiji, ki je bil deležen številnih priznanj ustanov in posameznikov. Ljubljanski festivalski program prav tako ponuja teme, ki jih je v današnji družbi še kako pomembno obravnavati; ne gre le za pomembno obogatitev kulturnega dogajanja v Ljubljani, saj bomo predstavili izjemno kakovostna umetniška dela, ampak bi s festivalom radi vplivali na večjo ozaveščenost o pomenu strpnosti ter večje spoštovanje do različnosti v družbi, ki jo pestijo kriza vrednot, recesija in moralna kriza. Festival se je v letih razvil v Festival strpnosti, ki je povezal več držav, iniciativi pa se je pridružila tudi Ljubljana.

 

IZOBRAŽEVALN0 JUTRO

Danes smo priča vse pogostejšemu in vse bolj brezobzirnemu nasilju med mladimi, prav tako pa diskriminaciji in socialni nepravičnosti, predvsem med otroki, in sovraštvu, uperjenemu proti posameznikom različnih narodnosti, ver ali ras. Ker se zavedamo, da je treba posebno pozornost nameniti mladim kot najpomembnejšemu segmentu v razvoju demokratične družbe, bo Festival strpnosti kot enega najpomembnejših elementov v program vključil izobraževalna jutra. Z vzgojo ter spodbujanjem razumevanja drugačnih in s strpnostjo, torej temeljnih načel, ki omogočajo zdravo socializacijo, bodo izobraževalna jutra omogočila vpogled v številne zgodovinske, družbene, verske, politične in ekonomske dejavnike, ki so skupaj povzročili pojav holokavsta.

 

BRANKO LUSTIG: O HOLOKAVSTU

Branko Lustig bo predaval o svojem doživljanju koncentracijskih taborišč nacističnega režima, med svojimi bogatimi življenjskimi izkušnjami pa bo izpostavil pomen odpuščanja, ljubezni do bližnjih in spoštovanja vsakega posameznika. Lustigov namen je poučiti otroke o strahotah koncentracijskih taborišč med 2. svetovno vojno, zato neutrudno pripoveduje o tem, kar je doživel v njih, in o grozotah, ki se ne bi smele nikoli več ponoviti, kajti učenje in spominjanje se ne smeta končati.

Pred predavanjem bo projekcija filma Teci, deček, teci; po njem bo Branko Lustig spregovoril o pomenu strpnosti, medsebojnega spoštovanja in sprejemanja različnosti, na koncu pa bosta še diskusija in pogovor z učenci.

 

PREDAVANJE MIRKA ILIĆA

SIMBOLI SOVRAŠTVA

Mirko Ilić bo izpeljal multimedijalno predavanje, v okviru katerega bo govoril o neofašistični ikonografiji, prisotni na javnih prostorih na področju držav nekdanje Jugoslavije in širše. Tema predavanja Simboli sovraštva je lokalni oz. regionalni odnos do problema utiševanja tj. nemarnosti javnosti pri opažanju in zaznavanju simbolov in grafičnega sovražnega govora neonacističnih skupin (skinheadov, neonacističnih in ekstremnih navijaških skupin …), ki se v zadnjem času le še krepijo in večajo ter postajajo vedno bolj nasilne.

Predavanje bo sestavljeno iz dveh delov - govora Mirka Ilića na temo simbolov sovraštva in diskusije na obravnavano temo z udeleženci. Verjamemo, da bo odziv slovensk javnosti po razkritju neonacističnih skupin, ki delujejo v Sloveniji velik.

 

RAZSTAVA ANTIMASONSKI PLAKATI

Celotna  razstava  Antimasonski plakati zajema 17 originalov in 3 replike na dimenzije obstoječih, narejenih na osnovi fotografij plakatov iz originalne postavitve leta 1941. Razstava je bila po več kot štirih desetletjih leta 2013 prvič postavljena v Zagrebu v sklopu Festivala strpnosti (Festivala tolerance), v Tuzli in v spominski galeriji 11/07/95 v Sarajevu, posvečeni Srebrenici ter lani v Beogradu in Trstu.

Do konca aprila 1941 so nacisti okupirali večino  Jugoslavije. Po srbski vstaji je bil  Milan Nedić imenovan za vodjo marionetne  vlade Srbije in pod njegovim okriljem so istega leta v okupiranem Beogradu odprli veliko razstavo "Velika anti-masonska izložba" - kar je bil sinonim za antisemitizem. Razstavo so financirali Nemci, ki so s tem samo še podžigali že razplamtelo sovraštvo do Judov. Osrednja tema razstave je bila krvno maščevanje, tako rekoč judovska (v tem primeru judovsko-komunistična-prostozidarska) zarota o svetovni dominaciji. Ob razstavi je bila stiskana tudi izredno velika količina propagandnega materiala: več kot 200.000 različnih brošur, 60.000 plakatov, 100.000 letakov, 108.000 izvodov devetih različnih vrst ilustriranih kuvert, 176 filmskih odlomkov, 4 poštne znamke … V veliko laž je bilo namreč mnogo lažje verjeti, če je bila povsod prisotna.

Plakati so prenašali sporočilo, da so Judje sovražniki srbskega naroda že od nekdaj in da Srbom ni potrebno čakati na Nemce, saj lahko sami začnejo z iztrebljanjem Judov.  Judovstvo, prikazovano na stereotipen, ortodoksen način, se je predstavljalo kot izvor svetovnega zla.  Še huje, plakati so zagovarjali poniževanje in nasilno zasužnjevanje Judov.  Prav poseben pomen imajo plakati, ki so prikazovali tako imenovano judovsko dominacijo nad ameriškim novinarstvom in financami, se posebej nadzor nad New York Timesom. Ta ustaljeni način antisemitske propagande je Jude prikazoval istočasno kot kapitaliste in komuniste - kot sionsko silo, ki obvlada vse vidike evropske in svetovne ekonomije. Te materiale so naredili grafiki in oblikovalci na osnovi nemških predlog, ki so nastale v nacističnem propagandnem ateljeju v Berlinu. 

Vsaka podobnost s trenutno situaciju v svetu je dokaz, da nekatere ideje nikoli ne umrejo, in je potrebno konstantno ozaveščanje generacij o zločinih, ki so se dogajali v preteklosti, da bi lepše živeli skupno prihodnost.

 

OTVORITEV FESTIVALA

SREDA, 4. FEBRUAR 2015

19.00

OTVORITEV

Častni predsednik Festivala strpnosti: Branko Lustig

Direktorica JFF Zagreb in Festivala strpnosti: Nataša Popović

Direktor Festivala strpnosti Ljubljana: Robert Waltl

 

NASTOP GLASBENIKA MAHDIJA SAADIJA IZ PALESTINE, ŠTUDENTA VIOLONČELA LJUBLJANSKE AKADEMIJE ZA GLASBO IN ČLANA LJUBLJANA INTERNATIONAL ORCHESTRA

BACH CELLO SUITE 3 - PRELUDIJ, SARABANDE IN GIGE

 

VABILO NA OGLED RAZSTAVE MIRKA ILIĆA, ANTIMASONSKI PLAKATI (svečana otvoritev bo v soboto, 7.2., ob 18.30)

 

OTVORITVENA PROJEKCIJA

COLETTE (igrani film, 126')

Arnost Lustig je bil eden svetovno najbolj priznanih književnikov našega časa. Njegov roman Deklica iz Antwerpa, na katerem temelji film Colette, črpa iz avtorjevih osebnih izkušenj iz nacističnega koncentracijskega taborišča in njegovih spominov na več poskusov pobega iz pekla v Auschwitzu. Zgodba Lustiga, nominiranca za Pulitzerjevo nagrado, je zgodba o moči ljubezni v izrednih življenjskih okoliščinah, zgodba o mladih ljubimcih in njuni zagrizeni odločenosti, da bosta pobegnila iz brezupnih življenjskih razmer, ter o pogumu soočiti se s smrtjo.

 

Režija: Milan Cieslar

Igrajo: Jirí Mádl, Clémence Thioly, Jirí Bartoska

Slovaška, Češka

126 minut

2013

 

ČETRTEK, 5. FEBRUAR 2015

11.00

IZOBRAŽEVALNO JUTRO:

TECI, DEČEK, TECI (igrani film, 107')

Dobitnik oskarja Pepe Danquart, je na platno prenesel roman – prodajno uspešnico Urija Orleva. Gre za resnično zgodbo o devetletnem Jureku (Andy Tkacz), ki je leta 1942 iz Varšavskega geta pobegnil v gozdove, kjer je moral sam preživeti vse do konca vojne. Naučil se je spati na drevesih in s fračo loviti veverice. A klub temu sta ga mraz in osamljenost vlekla nazaj v civilizacijo. Po vaseh, kjer je hodil, je Jurek spoznal ljudi, ki so mu pomagali, in ljudi, ki ga bodo izdali. Teci, deček, teci je izjemno prepričljiv film, nastal po resnični zgodbi.

 

Nagrade:

- nagrada občinstva na Judovskem filmskem festivalu v Dallasu, 2014

- nagrada občinstva za najboljšo dramo na Judovskem filmskem festivalu v Los Angelesu, 2014

 

Režija: Pepe Danquart

Igrajo: Andrzej Tkacz, Kamil Tkacz, Zbigniew Zamachowski

Nemčija, Francija, Poljska

107 minut

2013

 

PROJEKCIJI SLEDI POGOVOR IN PRIČEVANJE:

Branko Lustig

 

19.00

NIČ VEČ: ZGODBA O REVOLUCIJI (kratki film, 15')

Film nam skozi pripoved dveh mladih Sircev, uporniškega bojevnika in novinarke, ki se borita proti zatiralskemu režimu in za svobodo svojega ljudstva, prikaže zgodbo o sirski revoluciji.

 

Nagrade:

- nagrada za najboljši dokumentarni film na festivalu Berlin Interfilm

- nagrada za najboljši dokumentarni film na festivalu HollyShorts Film

- nagrada občinstva na festivalu Palm Springs International ShortFest

- štirinajst drugih nagrad

 

Režija: Matthew Vandyke

ZDA, Sirija, Turčija

15 minut

2013

 

SVETA DEŽELA (dokumentarni film, 70')

Dokumentarni film Sveta dežela je postavljen v najbolj sovražno okolje na svetu; gre za film o Zahodnem bregu; v njem spremljamo tri Palestince in tri Izraelce v obdobju enega leta. Junaki so pripadniki različnih političnih skupin, od Hamasa do gibanja Mir zdaj; so ekstremisti, zmerneži in iskalci tretje poti – ne nujno z dobrimi nameni, a vsi so strastno prepričani o svojem prav. Živijo pod istim gričem in pod istim nebom, vendar se soočajo s popolnoma različnimi moralnimi izbirami. Nad vsemi visi grožnja nenadnega nasilja, ki se lahko sprevrže v tretjo intifado ali velike regijske vojne. Kljub temu vztrajajo in so trdno prepričani o svetosti te dežele, in o tem, da je zanjo vredno umreti. Film je skupina zgodb, ki predstavljajo številne narative in zorne kote, ter v slikanju šestih zanimivih posameznikov in bojev, s katerimi so se v preteklem letu soočali, presega stereotipe.

 

Režija: Zane Johnson, Lauren Morrison

ZDA, Palestina, Izrael

70 minut

2014

 

PROJEKCIJAMA SLEDI POGOVOR O FILMIH

 

PETEK, 6. FEBRUAR 2015

11.00

DR. JANEZ PREMK IN MIHAELA HUDELJA, PREDSTAVITEV KNJIGE PO SLEDEH JUDOVSKE DEDIŠČINE: VODNIK PO SLOVENIJI

Knjiga avtorjev dr. Janeza Premka in Mihaele Hudelja je plod večletnih raziskav na področju judovske dediščine na Slovenskem. Seznanja nas z zgodovinskimi in prostorskimi koordinatami, v katerih so Judje za seboj risali neizbrisljivo sled, pa tudi s tistim delom zgodovine, ki ni pustil materialnih sledov. Prvi celostni knjižni vodnik po ohranjenih materialnih spomenikih na Slovenskem nas ob nazornem umetnostnem in kulturnozgodovinskem pregledu vodi skozi Ljubljano, Bled, Gorico, Ajdovščino, Koper, Piran, Izolo, Maribor, Ptuj, Celje, Radgono, Mursko Soboto, Lendavo in v Beltince. Knjigo bogatijo številne fotografije, dokumenti, zemljevidi in podrobni opisi neredko prezrtega poglavja kulturne zgodovine.

POPESTRITEV Z GLASBENIM NASTOPOM: EVA PREMK BOGATAJ (VOKAL) IN JANEZ PREMK (KITARA)

DVE HEBREJSKI PESMI - ŠALOM ALEIHEM IN ELI, ELI

 

17.30

IGRE (kratki film, 9')

Drama Igre se odvija med drugo svetovno vojno v Zagrebu in ponazarja nevarnost takrat prevladujoče propagande. Desetletna Klara navkljub mamini prepovedi odhaja iz stanovanja, saj bi se rada igrala z drugimi otroki ...

 

Igrajo: Janko Popović-Volarić, Ema Pražić, Jadranka Đokić

Produkcija ITW (International Talent Workshop) Festivala strpnosti

Hrvaška

9 minut

2014

 

GOSPA S ŠTEVILKE 6 (dokumentarni film, 39')

Gospa s številke 6 je ena najbolj navdihujočih in poživljajočih zgodb leta. 109-letna Alice Herz Sommer, najstarejša pianistka na svetu in preživela žrtev holokavsta, deli z nami svojo zgodbo o tem, kako živeti dolgo in srečno. Film govori o tem, kako pomembni so glasba, smeh in optimističen pogled na življenje.

 

Nagrade:

- oskar za najboljši dokumentarni in najboljši kratki film

 

Režija:. Malcolm Clarke

Kanada, ZDA, Velika Britanija

39 minut

2014

 

19.00

PROSTI PAD (igrani film, 100')

Obetavna kariera v policijski enoti za nadzor izgredov, otrok, ki ga pričakujeta z dekletom, posojilo staršev za nakup stanovanja – v Markovem življenju vse teče po načrtu. Ko se na usposabljanju in v njegovem življenju pojavi Kay, kolega policist, se v Marku prvič zbudijo čustva do moškega. Razpetemu med življenjem, ki ga dobro pozna, in vznemirljivostjo nove avanture, mu niti hitro uidejo iz rok.

Film ni primeren za otroke in občutljive ljudi.

 

Nagrade:

- nagrada občinstva na festivalu Louisville LGBT Film

- nagrada občinstva na festivalu Out on Film v Atlanti

- nagrada za najboljšo režijo na festivalu Schwerin Art of Film

 

Režija: Stephan Lacant 

Igrata: Max Riemelt, Hanno Koffler

Nemčija

100 minut

2014

 

PROJEKCIJI SLEDI POGOVOR O FILMIH

 

SOBOTA, 7. FEBRUAR 2015

11.00

ZLOMLJENA TIŠINA (dokumentarni film, 83')

V tem čudovito posredovanem in dovršenem road-movieju romski radijski poročevalec Orhan Galjuš, rojen na Kosovu, skupaj filmskim ustvarjalcem Bobom Enthropom potuje po Nemčiji, Poljski in Kosovu. Ugotoviti poskušata, zakaj so Sinti in Romi molčali o genocidu nad njihovim ljudstvom. Med 2. svetovno vojno so jih namreč pobili skoraj pol milijona. Orhan korak za korakom odkriva, da je ta del zgodovine Sintov in Romov skrit – kot nekakšen zaklad. Boji se, da bi se prihodnje generacije oddaljile od svojih korenin. Kaj morajo ti ljudje, ki že stoletja živijo v Evropi, narediti, da jih bodo vzeli resno? Zakaj zanikajo svoje poreklo, kot sta to nekoč storila Picasso in Charlie Chaplin? Kaj pa sedanja generacija t. i. Ciganov? Ali vidijo vzporednice med preganjanjem v preteklosti ter izključevanjem in diskriminacijo danes? Se zgodovina ponavlja?

 

Režija: Bob Entrop

Nizozemska, Poljska, Srbija, Nemčija

83 minut

2013

 

PROJEKCIJI SLEDI POGOVOR S PROTAGONISTOM FILMA, ORHANOM GALJUŠEM

 

17.00

NAŠE DELO (kratki film, 8')

Ljubljana, sedanjost. Blaž Kužnik se zbudi že zgodaj zjutraj in se pripravlja, da bo odšel na delo v restavracijo Druga violina. Ko stopi iz avta, vidimo, da ima Downov sindrom in da težko hodi. Blaž v delovni obleki streže gostom, spremljamo ga, kako od jutra do poznega popoldneva z nasmehom opravlja delo v svoji izmeni. Njegov prijatelj Peter ima prav tako zdravstvene težave, vendar tudi on svoje delo opravlja zelo resno in z zadovoljstvom. Blaž pripoveduje o svojem življenju, delu, prijateljih, hobijih, željah in dosežkih.

 

Nagrade:

- nagrada za najboljši kratkometražni film na festivalu Manhattan International Film Festival 2014

 

Režija: Maja Šubarić Mahmuljin

Slovenija

8 minut

2013

 

VZHODNI JERUZALEM/ZAHODNI JERUZALEM (dokumentarni film, 80')

David Broza, izraelski pevec in skladatelj, sanja o tem, da bi z glasbo vzpostavil sodelovanje in dialog med Izraelci in Palestinci. V osmih nočeh skupnega ustvarjanja v studiu v vzhodnem Jeruzalemu se tako oblikuje upanja polno sporočilo o enakopravnosti in enotnosti.

 

Režija: Erez Miller, Henrique Cymerman

Izrael

80 minut

2014

 

18.30

SVEČANA OTVORITEV RAZSTAVE ANTIMASONSKI PLAKATI:

Razstavo bosta otvorila grafični oblikovalec, illustrator, predavatelj in lastnik zbirke plakatov, Mirko Ilić, ter direktorica Muzeja novejše zgodovine, Kaja Širok. Razstava bo na ogled od 4. - 15. Februarja.

Dvajset plakatov izjemno visoke vrednosti, ki jih bomo vključili v razstavo, priklicuje občutek grozote razstave in teme judovske dominacije. Posebno zanimiv bo tudi material, ki bo prikazoval domneven judovski nadzor ameriškega tiska in financ, še posebej ameriškega časopisa The New York Times. Tak tip antisemitske propagande dobro prikazuje, kako umetnost in predvsem propagandni plakati lahko pomagajo ustvariti »drugega«. Tako so bili Judje hkrati kapitalisti in komunisti ter domnevna tajna sila, ki je obvladovala vse aspekte evropskega in svetovnega ekonomskega  življenja. Norman Cohn je to opisal kot »nalog za genocid«.

 

19.00

ČAROBNI MOŽ (igrani film, 100')

78-letni Avraham, ki je preživel grški holokavst, in njegov odtujeni hasidski sin se skupaj znajdeta na potovanju po Grčiji. Na podeželju, od koder je nekoč pobegnil, se Avraham znova sooča s preteklostjo, zbliža se z lepo grško prostitutko in išče moškega, ki mu je pred petdesetimi leti rešil življenje. Njegov sin Yehuda pa medtem išče pot do tega, da bi ga oče sprejel ...

 

Nagrade:

- nagrada Izraelske filmske akademije za najboljšega igralca;

- nagrada občinstva na filmskem festivalu v Mauiju 

 

Režija: Guy Nattiv, Erez Tadmor

Igrata: Makram Khoury, Ariane Labed

Izrael, Grčija

100 minut

2014

 

PROJEKCIJI SLEDI POGOVOR O FILMIH

 

NEDELJA, 8. FEBRUAR 2015

11.00

PREDAVANJE MIRKA ILIĆA: SIMBOLI SOVRAŠTVA

Mirko Ilić bo izpeljal multimedijalno predavanje, v okviru katerega bo govoril o neofašistični ikonografiji, prisotni na javnih prostorih na področju držav nekdanje Jugoslavije in širše. Tema predavanja Simboli sovraštva je lokalni oz. regionalni odnos do problema utiševanja tj. nemarnosti javnosti pri opažanju in zaznavanju simbolov in grafičnega sovražnega govora neonacističnih skupin (skinheadov, neonacističnih in ekstremnih navijaških skupin …), ki se v zadnjem času le še krepijo in večajo ter postajajo vedno bolj nasilne. S predavanjem Simboli sovraštva je Mirko Ilić gostoval že na strokovnem predavanju v Zagrebu, v Beogradu in Sarajevu.

Predavanje bo sestavljeno iz dveh delov - govora Mirka Ilića na temo simbolov sovraštva in diskusije na obravnavano temo .

 

16.30

OHRANITI OBRAZ (dokumentarni film, 40')

V Pakistanu vsako leto na stotine ljudi napadejo s kislino. Velika večina žrtev so ženske, ki ostanejo tako telesno kot čustveno zaznamovane. Film Ohraniti obraz spremlja dve preživeli žrtvi, Zakio in Rukhsano, v njunem boju za pravico in v poskusih, da bi znova zaživeli. Presenetljivo uspešno jima pri tem pomaga Mohammad Jawad, londonski kirurg, ki se, podobo kot številni drugi Pakistanci, bori proti tem zverinskim zločinom. Film Ohraniti obraz, dobitnik oskarja za najboljši kratkometražni dokumentarni film, je več kot le opozorilo na ta zaskrbljujoči problem –.je tudi zgodba o upanju in pogumu.

 

Nagrade:

- oskar za najboljši dokumentarni in najboljši kratki film

- nagrada občinstva na Festivalu kratkega filma v Aspnu

- nagrada Mednarodnega dokumentarnega združenja za najboljši kratki film

- nagrada emmy za najboljši dokumentarni film

 

Režija: Daniel Junge, Sharmeen Obaid-Chinoy

ZDA, Pakistan

40 minut

2012

 

18.00

JUNK GIRL (kratki film, 15')

Gre za animirano adaptacijo kratke pesmi Tima Burtona Junk Girl. Nekoč je živela deklica, narejena iz junka. »Videti je bila res umazana in smrdela je kot dihur (skunk). Vedno je bila nesrečna in na tleh, morda tudi zato, ker je bilo njeno življenje polno padcev …«

 

Režija: Mohammad Zare

Iran

15 minut

2014

 

VOJNA IN MIR NA BALKANU (dokumentarni film, 55')

Balkan je evropski sod smodnika: gre za regijo, ki je prižgala vžigalno vrvico vélike vojne, ki je terjala na milijone življenj po vsem svetu. V tej šestdelni seriji, ki govori o obdobju od konca dobe cesarstev do vstaje nacionalističnih gibanj in izbruha vojne, je mogoče videti redke arhivske posnetke; film ob stoletnici izbruha 1. svetovne vojne na novo ovrednoti mejnike zgodovine na Balkanu.

 

Režija: Andreas Apostolidis

Grčija

55 minut

2014

 

20.00

PLEŠOČI ARABCI (igrani film, 105')

To je zgodba o Eyadu, dečku, ki je odrastel v arabskem mestu v Izraelu in je imel priložnost obiskovati ugledni judovski internat v Jeruzalemu, zgodba o prvem in edinem Arabcu, ki so ga sprejeli tja. Eyad se brezupno poskuša vključiti med judovske vrstnike in v izraelsko družbo. Spoprijatelji se z Jonathanom, dečkom, ki boleha za mišično distrofijo, in postopoma postane del njegove družine ter opora Edni, Jonathanovi mami samohranilki. Eyad se zaljubi v judovsko dekle Naomi; njun odnos se razvija skrivoma, dokler se ne prekine in Eyad ne zapusti šole. Eyad, zdaj outsider, ki si želi pripadati, čeprav ne ve natanko, komu ali čemu, se zave, da mora za pripadnost žrtvovati del svoje osebnosti. Sprejeti mora odločitev, ki bo za vedno spremenila njegovo življenje. 

 

Nagrade:

- nagrade Izraelske filmske akademije

- nominacije za nagrade Izraelske filmske akademije za najboljšo glavno igralco (Tawfeek Barhom), najboljšo stransko vlogo (Michael Moshonov), za najboljše umetniško vodenje (Yoel Herzberg) in najboljši zvok (Itzik Cohen)

 

Režija: Eran Riklis

Igrajo: Yaël Abecassis, Ali Suliman, Tawfeek Barhom

Izrael

105 minut

2014

 

Celoten festivalski program je brezplačen za vse obiskovalce in udeležence. Število vstopnic je omejeno; brezplačne vstopnice si lahko zagotovite na blagajni Mini teatra na Križevniški 1 v delovnem času blagajne. V primeru prostih mest bodo vstopnice na voljo tudi pred samimi projekcijami.

Vsi filmi so podnaslovljeni v slovenščini in angleščini

Logotipi