15. FESTIVAL SREDNJEVEŠKE IN RENESANČNE GLASBE

V ORGANIZACIJI MINI TEATRA

Pred nami je že 15. FESTIVAL SREDNJEVEŠKE IN RENESANČNE GLASBE, ki v organizaciji MINI TEATRA poteka že vse od leta 2001, in se je razvil ob tradicionalnem vsakoletnem dogodku Srednjeveški dan v Ljubljani.

MINI TEATER letos od 2. DO 4. OKTOBRA 2015 tako pripravlja že 15. FESTIVAL SREDNJEVEŠKE IN RENESANČNE GLASBE, ki bo glasbeno osvetlil, predstavil in nam približal obdobje vse od 13. do 17. stoletja, poudarek pa smo dali predvsem kvalitetnemu selektivnemu izboru glasbenih skupin in izvajalcev, od katerih nekateri sodijo v sam evropski in svetovni vrh.

Srednjeveška in renesančna glasba na visoki profesionalni izvajalski ravni, z upoštevanjem ugotovitev zgodovinske izvajalske prakse in na rekonstrukcijah ustreznih glasbil sta sorazmerno slabo zastopani v slovenskem koncertnem življenju in imata le podrejeno vlogo na uveljavljenih festivalih in koncertnih ciklih, zato 16. mednarodni Festival srednjeveške in renesančne glasbe odlikuje skrbno izbran program raznolikih sporedov posvetne in sakralne glasbe, instrumentalnih in vokalnih zasedb s priznanimi izvajalci in ansambli.

Program festivala je vedno zasnovan kot preplet znanja že uveljavljenih iz izkušenih ustvarjalcev in poustvarjalcev ter talenta, ambicije in zagona mladih, ki se na njihovo pot šele podajajo – slednjih je letos še celo več. Ne le med obiskovalci, tudi med ustvarjalci mora prihajati namreč do pomembne medgeneracijske dinamike ter prenosa znanj in učenja mlajših od starejših. Mladi (po)ustvarjalci na že uveljavljene načine in prakse vedno in dobrodošlo postavljajo v sodobnejše okvire, ki delajo program Festivala srednjeveške in renesančne glasbe v Ljubljani vedno znova aktualen in ustrezno posodobljen.

Festival bo potekal TRI DNI, ko bodo na sporedu KAR TRIJE IZBRANI KONCERTI:

petek, 2. oktobra 2015, ob 20.00 v Mini teatru na Križevniški1 MUSIC WITH HER SILVER SOUND (čembalska glasba 16. in 17. stoletja), izvedba večkrat nagrajeni hrvaški čembalist Pavao Mašić;

V soboto, 3. oktobra 2015, ob 20.00 v Križevniški cerkvi (Križanke) INGENIUM JACOBI GALLI (ustvarjalna moč Jacobusa Handla – Gallusa) v izvedbi Ingenium Ensemble z gostoma Domnom Marinčičem (viola da gamba, čembalo) in Tomažem Sevškom (orgelski pozitiv, čembalo);

In v nedeljo, 4. oktobra 2015, ob 20.00 v Mini teatru na Križevniški1 O CIECO MONDO (plesi, madrigali, ballate in variacije 13.–16. stoletja)v izvedbitria kljunastih flavtLe phénix z gostomFrancijem Krevhom (tolkala).

Festival srednjeveške in renesančne glasbe je pripravil Mini teater ob pomoči Mestne občine Ljubljana, Oddelek za kulturo in Turizma Ljubljana.

 

* * * * *

 

Petek, 2. oktobra 2015, ob 20.00, Mini teater, Križevniška1

MUSIC WITH HER SILVER SOUND

Čembalska glasba 16. in 17. stoletja

 

Pavao Mašić, čembalo

 

Večkrat nagrajeni hrvaški čembalist Pavao Mašić izvaja zgodnjo glasbo iz Italije, Španije, Portugalske, Anglije in Nizozemske od preprostih intabulacij istrskega založnika Andree Antica (1517) do virtuoznih eksperimentalnih skladb angleških virginalistov.

Spored: Andrea Antico, Francisco Correa d’Arauxo, António Carreira, Hugh Aston, John Bull, Thomas Tomkins, Jan Pieterszoon Sweelinck, Michelangelo Rossi, neznani skladatelji

 

* * * * *

 

Sobota, 3. oktobra 2015, ob 20.00, Križevniška cerkev, Križanke

INGENIUM JACOBI GALLI

Ustvarjalna moč Jacobusa Handla - Gallusa

 

Ingenium Ensemble

Zala Strmole, sopran

Blaž Strmole, Domen Anžlovar, Martin Logar, tenor

Matjaž Strmole, bariton

Jan Kuhar, bas

Z gostoma:

Domen Marinčič, viola da gamba, čembalo

Tomaž Sevšek, orgelski pozitiv

 

Spored Gallusovih motetov in zgodovinskih instrumentalnih predelav osvetljuje skladateljevo življenje in delo. Izbrana glasba izkazuje mojstrovo vsestranskost, kompozicijsko tehniko in humanistično izobrazbo. Velikega renesančnega skladatelja bomo spoznali tudi skozi spremljajoče speve in uvodne predgovore.

Spored: Jacobus Handl - Gallus (1550–1591)

 

* * * * *

 

Nedelja, 4. oktobra 2015, ob 20.00, Mini teater, Križevniška1

O CIECO MONDO

Plesi, madrigali, ballate in variacije 13.–16. stoletja

 

Trio kljunastih flavt Le phénix

Mateja Bajt, Kristina Martinc, Una Košir, kljunaste flavte

Z gostom:

Franci Krevh, tolkala

 

Ansambel kljunastih flavt in tolkal pod vodstvom Mateje Bajt izvaja plese, variacije in instrumentalne priredbe vokalnih skladb od 13. do 16. stoletja s poudarkom na pretanjeni glasbi italijanskega trecenta.

Spored: Johannes Ciconia, Giovanni da Florentia, Francesco Landini, Lorenzo da Firenze, Jacopo da Bologna, Guillaume Dufay, Jacob Obrecht, John Dunstable, John Baldwine, Elway Belvin, neznani skladatelji