Nova mednarodna nagrada za Mini teater! Predstava Jurček in trije razbojniki prejela kolektivno nagrado za igralski kolektiv!

Na 14. mednarodnem festivalu poklicnih gledališč v Banja Luki v Bosni in Hercegovini, ki je potekal od 3. do 7. oktobra 2015, je  Mini teater prejel novo mednarodno nagrado!

Kolektivno nagrado za igralski kolektiv Mini teatra v predstavi Jurček in trije razbojniki so prejeli Vesna Vončina, Tadej Pišek, Marko Ujc, Tines Špik in Marko Brdnik.

Razdiralnemu gibanju zgodovine, ki je skoraj uničilo evropsko civilizacijo in kulturo, njene dežele pa spremenilo v prostor mučilnic in ječ, smo se Slovenci uprli in se nadejali boljših časov tudi skozi podobe, kot jih ustvarja gledališče. Na osvobojenem ozemlju so ob Slovenskem narodnem gledališču, ki je igralo Shakespeara, Molièra in Čehova, v iskrivem kabaretnem programu nastopale tudi marionete in smešile slabosti sovražnika. S parodijo Jurček in trije razbojniki, igre za marionete v štirih dejanjih, iz katere je vela vesela slutnja skorajšnjega konca krvave vojne, pa niso navduševale le po bojiščih, temveč še v prvih mesecih svobode. Več o mednarodno nagrajeni predstavi si lahko preberete pod klikom na naslov predstave v stolpcu na desni strani.
 

Alenka Gerlovič

Jurček in trije razbojniki

Rekonstrukcija partizanskega lutkovnega gledališča 1944-45

Režiser:
Robert Waltl

Igrajo in animirajo:
Vesna Vončina, Tadej Pišek, Marko Ujc in Tines Špik

Avtor glasbene opreme in spremljave:
Marko Brdnik

Dramaturg:
Simon Belak

Svetovalec za animacijo lutk in vodja tečaja animacije:
Brane Vižintin

Lutke po originalnih lutkah L. Lavriča iz 1944:
Slavko Hočevar (1983)

Kostumi za lutke:
Vera Hočevar (1983)

Navezava lutk:
Ciril Jagodic (1983), Mitja Ritmanič (2015)

Scenografija po originalnih skicah Alenke Gerlovič:
Ana Rahela Klopčič

Kostumografinja:
Rosana Knavs

Asistent scenografije:
Anže Kreč

Izdelava scenografije:
Anže Kreč, Ana Rahela Klopčič in Rosana Knavs

Tehnična ekipa:
Matej Primec in Anže Kreč

Vodja tehnike:
Tilen Vipotnik

Premiera v Mini teatru:
8. maj 2015

Predstava traja 35 minut

Mini teater v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Ljubljana in Lutkovnim gledališčem Ljubljana

Lutkovna predstava

V okviru premiera razstave Partizanske lutke 1944 -2015, v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Koroškim pokrajinskim muzejem. Razstava je bila realizirana s pomočjo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Posebna zahvala Kaji Širok, Urošu Korenčanu in Brigiti Rajšter.

Predstava in razstava sta nastali v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV, sofinanciranega s strani programa Evropske Unije, Ustvarjalna Evropa. Podpora Evropske komisije pri izdelavi te publikacije/komunikacije ne pomeni nujno tudi podpore njene vsebine, saj le-ta odraža samo mnenja avtorjev in Komisija ne more biti odgovorna za to, kako se podatki iz publikacije/komunikacije nadalje uporabljajo.