Napovedujemo: Horror Mundi/Groza sveta, literarno-koncertni večer s pesnico Svetlano Makarovič in glasbenikom Zlatkom Kučičem

Ob izidu pesniške zbirke Svetlane Makarovič V tem mrazu (Beletrina 2015)

Horror Mundi/Groza sveta

Literarno-koncertni večer s pesnico Svetlano Makarovič in glasbenikom  Zlatkom Kučičem

Nedelja, 15. november 2015, ob 20.00

Lokacija: Mini teater, dvorana Bernard-Marie Koltès, Križevniška 1

Svetlana Makarovič, prva dama slovenske poezije in častna gostja lanskega festivala Dnevi poezije in vina, se vrača z novo pesniško zbirko. Če smo lani poleti brali njeno Zeliščarko (Beletrina, 2014), nas bo letos pozimi mrazilo ob zbirki V tem mrazu (Beletrina, 2015). Ta vključuje nekatere izmed njenih najbolj grozljivih pesmi predstave Horror Mundi / Groza sveta, ki jo je Makarovičeva pripravila v sodelovanju z Zlatkom Kaučičem, dobitnikom nagrade Prešernovega sklada in enim najboljših slovenskih džezovskih tolkalcev, ki se že od samega začetka svoje tolkalske kariere ukvarja tudi z uglasbitvijo poezije oziroma s prepletanjem poezije in glasbe.

V nedeljo, 15. novembra, bomo zbirko V tem mrazu doživeli skozi ponovitev Horror Mundi na odru Mini teatra. Beseda in glasba v živo, tako kot je živa Groza sveta.

V tem mrazu prinaša štirideset pesmi Svetlane Makarovič; napisane so bile že dolgo tega ali prav pred kratkim, spisane na novo ali - skupaj z avtoričinimi risbami - predrugačene v govorico, kot jo je pesnici narekovala zima. To so pesmi, ki tulijo s hudim vetrom, z zanosom snežnega meteža pometejo z navideznostmi in izvoljenke otrpnejo v zraku kakor zasrežene vrtnice. Predramijo globoko spečo bolečino, saj zdržijo dolgo sredi najhujše zime - vse dokler jaz ne pomeni mraz. A obenem so to tudi pesmi, ki pritajene ob zemlji počivajo s prvim zapadlim snegom in spregovarjajo s pridušenim glasom zaljubljencev. V vsakem primeru gre za poezijo, ki ne zamrzne v času; s samoumevnostjo snežink drsi skozi stoletja in vedno znova pristane tam, kjer smo se kot ljudje še zmožni ogreti za resničnost - čeravno zmrazi do kosti.

Več o pesniški zbirki V tem mrazu tudi na spletni strani Beletrine.

Vstopnina: odrasli 8 €, študenti, dijaki in upokojenci 5 €