Napovedujemo: Osrednji del 2. Festival strpnosti v Ljubljani januarja 2016!

Po izredno uspešni izvedbi 1. Festivala strpnosti v Ljubljani letošnji, še nadgrajeni, festival poteka v več delih skozi vse leto. Osrednji del od 17. do 21. januarja 2016!

Prvi del 2. FS septembra 2015

Prvi del letošnjega, 2. Festivala strpnosti, smo tako izvedli že 2.  septembra 2015 ob uradnem zaključku 2. svetovne vojne. Pogovor je vodila novinarka Ksenija Horvat, dr. Jože Pirjevec in dr. Blaž Vurnik, slednji pa je pogovor sklenil tudi s predstavitvijo stripa Spomini in sanje Kristine B. Ljubljana 1941-1945. V diskusiji so se nam pridružili zgodovinarji, politiki in strokovnjaki, med njimi tudi svetovno znani producent in oskarjevec Branko Lustig, zmag. Monika Kokalj Kočevar, muzejska svetovalka v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in članica mednarodnega odbora za Mauthausen ter hrvaški red. prof. Tihomir Cipek s Fakultete političnih ved, ter zainteresirana javnost.

Osrednji del 2. FS januarja 2016

Osrednji del 2. Festivala strpnosti v Ljubljani, ki bo v Mini teatru/Judovskem kulturnem centru potekal od 17. do 21. januarja 2016 bo poleg 18 izbranih  filmov tako tvorilo tudi 3 izobraževalna jutra in 5 razprav/pogovorov/diskusij z  gosti festivala: Erika Fuerst (Slovenija), predsednik Festivala Tolerance Branko Lustig (Hrvaška), Frank Stern (Nemčija), Udi Aloni (Izrael), Mirko Ilić (ZDA), Denise in Nehama Benmosche (ZDA) in posebnim gostom Mini teatra, filmskim režiserjem Udijem Alonijem. Glavni namen Festivala strpnosti je namreč izobraževanje mladih o temah holokavsta. Informiranje mladih ljudi o ideologiji izključujočega načina razmišljanja, ki je vodila h grozljivim posledicam za cel svet, je postalo sedaj, 70 let kasneje, še pomembneje. Več o celotnem programu 5-dnevnega pograma si lahko preberete in ogledate TUKAJ!

Zadnji del 2. FS februarja 2016

Tretji del Festivala strpnosti v Ljubljani 2016 pa sledi, ko nas čakata še zadnji dve aktivnosti:

- Tematska razstava Moč in nemoč vsestranskega umetnika japonskega izvora, ki že desetletje živi in dela v Nemčiji, Seijija Kimota, ki bo v Desnem atriju Mestne hiše Ljubljana na Mestnem trgu na ogled od 25.2. do 1.4.2016.

- 26. februarja 2016 pa bo v Mestni hiši izvedena tudi videokonferenca Holokavst Ljubljana – Zagreb. Gostitelj Zoran Janković, župan