dokumentarni film / režija: Udi Aloni / 69 min / ZDA, Izrael / 2002

Filma Lokalni angel (Local Angel) ne moremo enostavno opredeliti. Je dokumentarec o izvornih vzrokih in sodobnih nasprotjih palestinsko-izraelskega konflikta. Je globoka osebna odisejada o odkrivanju in nadrealistično delo, ki združuje tako poezijo, glasbo in podobe, ki so hkrati lepe in grozljive. Medtem ko je podnaslov filma “teološki in politični drobci”, se filma konča tako, da med seboj stke in poveže te elemente na način, ki ga gledalec niti ni pričakoval. Uničenje, ki ga je prinesel napad na Svetovni trgovinski center (WTC), enega izmed temeljev kapitalizma 11. septembra, je Alonija izredno pretreslo in odločil se je vrniti v Izrael. Želel se je spopasti s konceptom žrtvovanja in pojmom svetega, vpetega v  veliko starejšo zgodovino - Tempeljski grič (The Temple Mount), judovski temeljni kamen, na katerem sedaj leži muslimanska Kupola na skali (Dome of the Rock).

Žar filma predstavlja Udijev trud po razumevanju teološkega in političnega ozadja, ki ga je podedoval po svoji materi, Shulamit Aloni, ki je ustanovila Izraelsko gibanje za človekove pravice (Israeli Civil Rights Movement) in je vodilna mirovna aktivistka. Film vključuje široko diskusijo s Hanan Ashrawi, ki je v mnogih pogledih palestinska sestra Shulamit, in s predsednikom Yasserjem Arafatom, ki je predstavljen ob opažanjih in komentarjih vodilnih naprednih izraelskih in palestinskih strokovnjakov.

To intelektualno romanje je občasno prekinjeno s stilsko dovršenimi glasbenimi vložki izraelskih pevcev in palestinske rap skupine (DAM), pri čemer oboji ustvarjajo v hebrejščini in arabščini. Podobe mutacij angela Walterja Benjamina preganjajo film od samega začetka, pa vse do njegovega konca. Kot širno, zapleteno platno mojstrskega slikarja, je Lokalni angel za gledalca tako izzivalen, kot tudi globoko ganljiv. Je radodarna, bujna, domiselna stvaritev, prava poslastica za čute, ki ima sposobnost, da ponovno vzpostavi našo vero v čiste človeške duše.