Izobraževalno jutro z Brankom Lustigom.

Glavni namen Festivala strpnosti je izobraževanje mladih o temah holokavsta.

Informiranje mladih ljudi o ideologiji izključujočega načina razmišljanja, ki je vodila h grozljivim posledicam za cel svet, je postalo sedaj, 70 let kasneje, še pomembneje, da holokavst za mlajše in prihodnje generacije ne bi postal nekaj izmišljenega.

Program je namenjen učencem 7. in 8. razredov osnovnih šol ter dijakom 1. letnikov srednjih šol.

O PROGRAMU
Program je sestavljen iz treh delov:
- predvajanje filma Belle in Sébastien;
- predavanje o osebnih izkušnjah iz razvpitih koncentracijskih taborišč in o pomembnosti strpnosti, spoštovanja do drugih in sprejemanju raznolikosti;
- razprava z učenci.

Vabimo vas, da se nam pridružite na izjemnem predavanju in s sodelovanjem v diskusiji prispevate k širjenju strpnosti in sprejemanju raznolikosti.

Program je brezplačen.

O PREDAVANJU
Predavanje govori o osebni izkušnji v nacističnem koncentracijskem taborišču in je bogata življenjska zgodba, ki poudarja pomembno sporočilo, kako nujno je dejanje odpuščanja in ljubezni do drugih, kot tudi, kako pomembno je spoštovanje do vsakega živega bitja. Da bi se družba in še posebej mlajše generacije učile o holokavstu in o tem tragičnem obdobju človeške zgodovine, se moramo najprej naučiti, kako približati temo občinstvu in javnosti. Prav z namenom izobraževanja današnjih otrok o grozotah 2. svetovne vojne in koncentracijskih taboriščih, so preživeli neutrudni v pripovedovanju svojih izkušenj iz taborišč in o grozotah, ki se nikoli ne smejo ponoviti. Učenje in spominjanje se ne smeta nikoli končati. Prav slednja morata služiti kot opomin bodočim generacijam, saj je to edini način, ki lahko prepreči ponovitev tovrstnih krivic.

O PREDAVATELJU
Branko Lustig je najprepoznavnejši kulturni ambasador Hrvaške v svetu in prejemnik številnih nagrad za filmsko produkcijo (vključujoč dve nagradi Akademije – Oskarja, za filma Schindlerjev seznam (“Schindler’s List”) in Gladiator (“Gladiator”)). Drugi pomembnejši hollywoodski filmi, pri katerih je Lustig sodeloval bodisi kot producent bodisi kot izvršni producent, so Mirovnik (“The Peacemaker”), Hannibal (“Hannibal”) in Sestreljeni črni jastreb (“Black Hawk Down”). Več let je delal v Hollywoodu in aktivno sodeloval v komisiji Akademije za nominacije in nagrade za Oskarje. Svojo kariero je začel kot pomočnik režiserja pri Jadran filmu in sodeloval pri skorajda vseh tujih filmskih produkcijah v bivši Republiki Jugoslaviji. V Združenih državah Amerike je delal z uglednimi režiserji, kot so Steven Spielberg, Ridley Scott in drugi. Junija 2009 je g. Lustig prejel častni doktorat Univerze v Zagrebu za svoj izjemni prispevek k filmski industriji in promocijo hrvaškega filma po vsem svetu. Bil je predavatelj na Akademiji za dramsko umetnost v Zagrebu, na oddelku Produkcija. Prav tako za učence in študente izvaja predavanja na temo holokavsta in strpnosti po vsej Hrvaški.